miercuri, 17 noiembrie 2021

Publicat la 11/17/2021 01:43:00 p.m. de

Amenzi uriase pentru angajatii nevaccinati. Negocieri pe final privind legea certificatului verde la munca

Angajații nevaccinați anti-Covid de la stat sau privat vor primi teste rapide gratuite o lună și jumătate. Apoi își vor plăti singuri testarea, dacă nu se vaccinează. Așa arată rezultatul negocierilor pentru legea certificatului verde purtate în Parlament de mai multe zile. Iar dezbarerile nu s-au terminat, potrivit PRO TV.


S-a ajuns la această soluție, după ce PNL a propus că angajații găsiți pozitivi la testele antigen, acoperite de stat, să-și plătească singuri tratamentul și spitalizarea, așa cum se întâmplă de pildă, în Singapore. Dar celelalte partide s-au împotrivit. În acest timp, au fost anunțate alte 397 de morți provocate de Covid.
Partidele au convenit în final că angajații nevaccinati să aibă testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile. După această perioadă și le vor plăti singuri.
Nu se știe deocamdată unde se vor realiza aceste teste. Cel mai probabil fiecare companie își va crea o procedura internă pe baza normelor emise de Ministerul Sănătății.
Angajații care nu vor respecta legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei sau suspendați.

Legea certificatului verde prevede și că angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni să fie amendați cu până la 100.000 de lei.

PSD vrea însă ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu dacă rata de infectare va scădea, deși PNL susține că documentul trebuie să rămână indiferent de incidență.
Proiectul va fi dezbătut de cele șase comisii de specialitate din Parlament și votat săptămâna viitoare în Plen.
De dimineață însă, liberalii au propus că angajații neimunizați, dar testați gratuit pe banii statului și confirmați pozitiv, să-și plătească singuri spitalizarea.

    Trimite prin e-mail