miercuri, 27 octombrie 2021

Publicat la 10/27/2021 07:55:00 p.m. de

97 de ani de la nașterea „Doamnei Munților”

Se împlinesc astăzi 97 de ani de la nașterea cântăreței de muzică populară Lucreția Ciobanu, supranumită și „Doamna Munților”, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat pe parcursul îndelungatei sale cariere.

Lucreția Ciobanu s-a născut la 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea din județul Sibiu.
A fost  interpretă de muzică populară, cunoscută în special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită „Doamna Munţilor”, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până în Statele Unite ale Americii şi Canada.

„Mergeam cu un magnetofon și culegeam de la muzicanți, dar numai ardeleni, numai bănățeni… M-am inspirat din ceea ce era apropiat de noi, cei de la Mărginimea Sibiului, fiindcă ăștia au creat fără lăutari, fără influențe lăutărești. Toată ziua erau cu fluieru-n gură: prin munți, pe dealuri, prin văi, prin păduri… Am cules o serie întreagă de piese, de viață lungă, mi-a plăcut să cânt foarte mult natura, și bine am făcut″, spunea artista.

Meritele sale deosebite i-au adus recunoaștere în special după 1990. Președintele României din acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Lucreția Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.  Ulterior, el i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare a Sibiului, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreția Ciobanu a primit titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu.
După o lungă și frumoasă carieră dedicată promovării folclorului autentic, Lucreţia Ciobanu,  „Doamna Munţilor”, a plecat dintre noi la vârsta de 90 de ani, în data de 30 septembrie 2015 la București.
    Trimite prin e-mail