miercuri, 4 august 2021

Publicat la 8/04/2021 12:07:00 p.m. de

Trasee sigure, cu poteci amenajate

Consiliul Județean Sibiu anunță elaborarea Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu.
 

Documentul realizat de specialiștii contractați de CJ Sibiu, în contextul desfășurării Programului „Anii Drumeției”, a fost supus unui proces de consultare care a vizat reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și a Unităților Administrativ-Teritoriale din județul Sibiu, iar în prima parte a lunii august va fi supus aprobării consilierilor județeni.
Documentul vine în întâmpinarea tuturor celor care doresc să amenajeze sau să contribuie la amenajarea unui traseu, cu câteva reglementări de bază, astfel încât parcursul amenajării traseului să fie unul simplu de urmat, ușor de aplicat, și să ofere totodată informații cu privire la standardele de amenajare ale unui traseu de drumeție, ale unui traseu experiență sau ale unui traseu de cicloturism în zona montană și colinară în județul Sibiu.
 
Drumeții fără pericole
 
Un traseu de drumeție, fie pedestră, fie de cicloturism, trebuie în primul rând să fie un traseu practicabil în siguranță, să dispună de o potecă amenajată, lină și îngrijită, astfel încât publicul larg să se bucure de experiența unei drumeții fără pericole. Pentru a nu obstructiona peisajul natural și pentru a evidenția detaliile traseelor ce țin de natura locurilor, potecile trebuie marcate într-un mod cât mai unitar, iar marcajele trebuie să se integreze în peisajul de drumeție, fără a atrage atenția drumețului.
 
Pentru o experiență sigură și plăcută
 
Conținutul documentului elaborat reglementează astfel pașii realizării unui traseu de drumeție, indiferent de natura sa, în zona montană și colinară a județului Sibiu, integrând cele mai importante aspecte care transformă drumeția într-o experiență sigură și plăcută, la standarde înalte de practicabilitate pentru turiștii care îl vor parcurge. „Ne dorim ca, prin acest ghid, să îmbunătățim experiența turiștilor pe traseele de drumeție pedestră și de cicloturism din județul Sibiu, să punem bazele unor poteci realizate la standarde europene și să dezvoltăm astfel o rețea a traseelor de drumeție din județul Sibiu bazată pe unitate, având în prim plan descoperirea ariilor naturale pe care le oferă județul nostru, într-un mod cât mai simplu și mai sigur”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
 
Clasificarea tipurilor de traseu
 
Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu cuprinde o clasificare a tipurilor de trasee existente și pretabile reliefului din județul Sibiu și o procedură de amenajare și întreținere a acestora, care vizează infrastructura, marcajele turistice și elementele de signalistică (indicatoare de direcție, plăci de semnalizare, panouri de informare), mobilierul și punctele de belvedere. Traseele de drumeție din județul Sibiu vor fi astfel împărțite în trasee de drumeție pedestră montane, trasee de drumeție pedestră de interes local, din zona colinară, trasee tematice de drumeție și trasee tematice de cicloturism.
 
Avizarea și amenajarea traseelor
 
Pentru planificarea și realizarea traseelor turistice din zona montană și colinară, Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu va pune la dispoziție un set de recomandări care vor reprezenta criteriile avizării acestora. Astfel toate traseele de drumeție pedestră din zona colinară, cele tematice și cele tematice de cicloturism vor fi planificate și amenajate doar cu avizul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu și cu avizele Unităților Administrativ Teritoriale și vor fi predate în gestiunea organizației care amenajează și întreține traseul pe bază de parteneriat pe o perioadă definită de timp cu posibilitatea de a reînnoi parteneriatul în cazul în care traseul este întreținut la standardele impuse de Unitatea Administrativ Teritorială a județului Sibiu. În acordul de parteneriat se vor stabili și sursele de finanțare puse la dispoziție pentru întreținerea traseului. Traseele din zona montană pot fi de asemenea omologate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe baza unei documentații aferente.
 
Marcaje integrate în peisajul natural
 
Fiecare traseu va dispune de marcaje și elemente de signalistică – panouri de semnalizare, plăci de direcționare și panouri de informare unitare pe întreg teritoriul județului Sibiu, iar cele din urmă vor afișa la începutul și finalul traseului și în puncte de belvedere harta traseului de drumeție, informații esențiale cu privire la traseu, norme de conduită pentru drumeț și detalii cu privire la facilitățile și atracțiile ce vor fi întâmpinate de-a lungul traseului.
Toate elementele de signalistică vor respecta o grafică unitară urmând anumite reguli de estetică și dimensiuni standard, vor fi realizate din același material, respectiv alucobond de 4 mm pentru altitudini sub 1400 m și fier pentru altitudini mai înalte.
 
În mod unitar
 
Simbolurile de marcaj turistic și elementele de signalistică, și dimensiunile acestora sunt inspirate din HG 77/2003, hotărâre care se referă la instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți. „Când am creat acest ghid am pus mare accent pe marcajele traseelor care vor fi realizate în viitor într-un mod unitar, cu respectarea dimensiunilor standard reflectate din HG 77/2003, cu ajutorul unor șabloane predefinite. Astfel, pentru a nu obstrucționa peisajul natural și pentru a evidenția detaliile traseelor ce țin de natura locurilor, potecile trebuie marcate într-un mod cât mai omogen, iar marcajele trebuie să se integreze în peisajul de drumeție, fără a atrage atenția drumețului, dar totuși oferindu-i o orientare turistică sigură de-a lungul traseului”, declară Sergiu Olteanu, manager de proiect al Programului „Anii Drumeției”
 
Panouri de informare
 
De-a lungul traseului de drumeție vor mai fi amplasate în punctele de belvedere panouri de informare cuprinzătoare cu privire la detalii despre faună, floră și obiectivele naturale ce pot fi descoperite de-a lungul drumeției, dar și elemente de mobilier realizate după un model unitar care vor  servi drept loc de popas și de observare a elementelor naturii. Nu se vor amplasa coșuri de gunoi pentru turiști de-a lungul traseului, pentru a evita situațiile în care animalele sălbatice s-ar putea apropia de traseul de drumeție fiind atrași de deșeurile lăsate în urmă de drumeți.
 
Întreținerea traseelor de drumeție din județul Sibiu
 
Pentru a fi practicabil, un traseu de drumeție trebuie întreținut de două ori pe an cel puțin, de către un administrator al acestuia, care se va îngriji de el cu prudența și diligența unui bun gospodar: marcajele trebuie reîmprospătate mereu și orice avarie trebuie corectată cât mai repede din momentul sesizării acesteia, potecile de drumeție pedestră și de cicloturism trebuie curățate frecvent pentru a nu pune turiștii în pericol, iar mobilierul, podețele și podurile trebuie să fie menținute în stare utilizabilă de-a lungul întregului an. Calitatea surselor de apă din izvoarele întâlnite pe traseele de drumeție din județul Sibiu va fi testată frecvent, iar rezultatele vor fi puse la dispoziția turiștilor, la fața locului.

„Anii Drumeției“
 
Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu a fost creat de echipa Programului „Anii Drumeției” în colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu și cu îndrumarea reprezentanților de profil ale societății civile. Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.
    Trimite prin e-mail