miercuri, 4 august 2021

Publicat la 8/04/2021 12:17:00 p.m. de

TIFF: Peste 30 de filme și invitați speciali

Iubitorii celei de-a șaptea arte sunt invitați la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care revine la Sibiu între 5 și 8 august, pentru al 15-lea an consecutiv
 

Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitați speciali: programul include peste 30 de producții, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum și premiere românești în prezența echipelor. Proiecțiile vor avea loc în Piața Mică, Muzeul Național în Aer Liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și la Cine Gold, cu respectarea măsurilor de siguranță aflate în vigoare.
 
„România Sălbatică“
 
În prima zi de festival, joi, 5 august, la Muzeul Național în Aer Liber Astra, sibienii vor putea urmări în premieră, alături de echipa filmului, documentarul România Sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), cel mai iubit film românesc de la TIFF 2021, unde a obținut Premiul Publicului. Inițiat în urmă cu 10 ani, România Sălbatică este cel mai amplu proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din România. Tot joi, 5 august, în prezența echipei, va fi proiectat și filmul „Asta-i viața / La vida era eso“ (r. David Martín de los Santos, cu Florin Piersic Jr.), în Piața Mică. O poveste emoționantă despre întâlnirea dintre două femei din generații diferite.
 
La Cine Gold
 
În selecția TIFF Sibiu se regăsesc și cele mai așteptate filme românești ale anului. Joi, 5 august, Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat Cel mai bun film românesc (lungmetraj) la TIFF 2021, va fi proiectat la Cine Gold, în timp ce thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), distins cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, rulează în prezența realizatorilor vineri, 6 august, tot la Cine Gold.
 
Proiecție specială
 
Sâmbătă, 7 august, cei aflați în Sibiu au ocazia să urmărească în proiecție specială, avându-i ca invitați pe realizatori, producțiile „Tata mută munții“, cel de-al doilea film de lungmetraj semnat de Daniel Sandu, cunoscut pentru „Un pas în urma serafimilor“, „Dogpoopgirl“ (r. Andrei Huțuleac), considerat Cel mai bun film românesc de debut la TIFF 2021, precum și „Complet necunoscuți“ (r. Octavian Strunilă), un remake românesc de succes al comediei-fenomen „Perfetti Sconosciuti“.
Filmul care a deschis oficial ediția 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, „Annette“ (r. Leos Carax), ajunge în premieră la Sibiu, în două proiecții de festival: vineri, 6 august, în Parcarea supraterană Promenada Sibiu și sâmbătă,  7 august, la Cine Gold.
 
„Întregalde“
 
Tot din selecția Festivalului de Film de la Cannes (2021, Quinzaine des Realisateurs) este și „Întregalde“ (r. Radu Muntean), o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozității. Filmul va putea fi văzut duminică, 8 august, în Parcarea supraterană Promenada Mall. La eveniment va fi prezent regizorul filmului, Radu Muntean.
 
Pentru copii și adolescenți
 
Începând de vineri, 6 august, până duminică, 8 august, la Cine Gold vor avea loc proiecții pentru copii și adolescenți, în cadrul programului EducaTIFF. Selecția cuprinde: animația fantasy Nahuel și cartea magică (r. German Acuna), Mami  / Petite Maman (r. Céline Sciamma), o poveste cuceritoare nominalizată la Ursul de Aur de la Berlinale 2021 și  Blană bombă (r. Claudiu Mitcu), un film-documentar despre parcursul muzical al celor patru băieți din trupa Blană Bombă.
 
Bilete
 
Biletele pentru spectacolele din cadrul TIFF se pot procura de pe tiff.eventbook.ro. Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Mică și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă, în baza rezervării unui bilet cu valoare 0.
    Trimite prin e-mail