miercuri, 18 august 2021

Publicat la 8/18/2021 04:57:00 p.m. de Anonim

Orașul Dumbrăveni are în derulare 12 proiecte cu finanțare nerambursabilă

 Reabilitarea și modernizarea centrului orașului Dumbrăveni este cel mai valoros proiect actual al administrației locale.


La ora actuală, în Dumbrăveni se derulează nu mai puțin de 12 proiecte cu finanțare de la guvern și cu finanțare europeană (șapte cu finanțare guvernamentală – prin PNDL II, iar restul cu fonduri europene). Proiectele se referă la reabilitarea instituțiilor de învățământ – grădinițe și școli – din orașul Dumbrăveni și din satele aparținătoare, respectiv Șaroșu pe Târnave și Ernea, eficientizarea rețelei publice de iluminat stradal și dotarea căminului cultural din Șaroș pe Târnave (finanțare AFIR), a declarat primarul Emil Dârloșan, într-o conferință de presă.

„Unul dintre cele mai mari proiecte este finanțat pe POR, Axa 13.1, și se referă la reabilitarea și modernizarea centrului orașului Dumbrăveni și înființarea Centrului de Zi – reabilitare și modernizare clădire existentă. Valoarea proiectului se ridică la 20.127.886,96 lei. Un alt proiect major este reabilitarea, extinderea și aducțiunea apei potabile și a rețelelor de canalizare în Dumbrăveni, Șaroș pe Târnave și Ernea. Valoarea acestui proiect finanțat pe POIM este de 15.204.497 euro. De asemenea, avem în derulare și un proiect care prevede achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei IT mobil (949 de tablete, 76 de laptopuri, 51de table interactive, 51 de camere web) pentru dotarea Liceului ”Timotei Cipariu” din Dumbrăveni. Proiectul, în valoare de 2.250.723,79 lei, este finanțat pe POR, Axa prioritară 2.3.3.

Pentru mine, susținerea unităților de cult este importantă, astfel încât am alocat sume importante de bani în acest sens și am construit o capelă în Șaroș pe Târnave.  În localitatea Ernea au fost asfaltate toate străzile care, înainte de preluarea mandatului meu, erau de pământ. Tot în Ernea a fost modernizat și reabilitat căminul cultural. De asemenea, am reușit amenajarea unei zone de agrement în imediata vecinătate a orașului Dumbrăveni, unde am reușit să extindem și rețeaua de curent electric.

De mare interes pentru noi este faptul că avem o solicitare de la un investitor polonez major, care dorește să achiziționeze terenul fostelor sere de lângă Dumbrăveni, pentru a amenaja aici sere de leguminoase. Solicitatea primită vizează 30-70 ha, iar clauzele contractuale discutate cu ei sunt pentru o perioadă de 5 ani. În următoarele 2-3 luni încercăm să clarificăm situația juridică a terenului, pentru a putea onora solicitarea investitorului și a încheia astfel contractul de vânzare-cumpărare. Este vorba despre o investiție majoră pentru zona de nord a județului, deoarece vor fi create multe noi locuri de muncă. Pentru început, vor fi angajate 200 – 250 de persoane, urmând ca numărul de locuri de muncă să crească ulterior, pe măsură ce se va extinde investiția, lucru care pentru noi este vital”, a detaliat edilul din Dumbrăveni.

    Trimite prin e-mail