vineri, 2 aprilie 2021

Publicat la 4/02/2021 09:03:00 a.m. de

Troleibuzele noi se află în probe, în Cehia

Primul din cele trei troleibuze noi cu echipament Škoda, achiziționate de Meditur în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de 11 milioane de euro, se află în aceste zile în probe, în Plzeň (Cehia). Urmează celelalte două, iar în scurt timp le vom vedea circulând prin Mediaș. „Orașele românești Mediaș și Ploiești pot aștepta cu nerăbdare noi troleibuze cu echipament Škoda. Primele utilaje pentru ambele orașe sunt deja realizate. În aceste zile se desfășoară testarea primului troleibuz nou pentru orașul Mediaș“, informează www.plzensketrolejbusy.cz. 

 

12 mașini Solaris Trollino, cu echipament Škoda, vor fi furnizate în cele două orașe din România.  Autovehiculele cu trei uși sunt dotate cu aer condiționat. 3 troleibuze în versiune gri-albastru vor veni la Mediaș, iar 20 de vehicule galben-albastre vor merge la Ploiești.
 
Cele trei troleibuze noi sunt achiziționate de către societatea Meditur în cadrul proiectului cu finanțare europeană, care vizează modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș. Proiectul câștigat de municipiul Mediaș în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, este intitulat „Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric din municipiul Mediaș”.
 
Proiect de 11 milioane de euro
 
În luna septembrie 2019, primarul Gheorghe Roman, alături de Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, semnau, la sediul Primăriei Mediaș, contractul de finanțare al proiectului, care are o durată de implementare de 33 luni. 
„Transportul reprezintă un sector cu efecte semnificative asupra calității aerului, iar la nivelul municipiului Mediaș s-a evidențiat în ultima perioadă un trend de creștere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezintă principala sursă de emisii poluante. Pentru locuitorii municipiului, dorim să îmbunătățim eficiența transportului public de călători, frecvența și timpul parcurs, accesibilitatea și transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv și eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza rețeaua de transport în comun, vom asigura condițiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală și, implicit, știm că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaș”, declara edilul-șef, cu prilejul semnării contractului.

Investiții „la pachet”

Proiectul va avea ca finalitate extinderea rețelei electrificate pe străzile Stadionului și Avram Iancu, înnoirea parcului auto al Meditur, a rețelei de contact existente, modernizarea și extinderea sistemului de ticketing, semaforizare inteligentă pe traseul mijloacelor de transport în comun, dar și reabilitarea a patru poduri pe care circulă troleibuzele. Practic, prin intermediul acestui proiect se va reabilita toată rețeaua electrică de contact a troleibuzelor, se vor face două extinderi, una în zona Eleșteului și una în zona străzii Stadionului către Valea Lungă. De asemenea, se vor reabilita trei poduri și - cel mai important - pasajul peste calea ferată, se construiesc platformele de întoarcere a troleibuzelor în capetele de extindere. Totodată, se va introduce acel sistem de management al traficului inteligent.

    Trimite prin e-mail