Cursanţii vor primi lunar burse în valoare de 200 de lei din partea ROMGAZ, cu condiţia să nu acumuleze mai mult de 10 absenţe, să promoveze cu rezultate teoretice şi practice peste nota 6 şi să aibă minim media 9 la purtare. Totodată, Romgaz va oferi examinări de medicina muncii şi analize medicale obligatorii în vederea efectuării stagiului de pregătire practică, precum şi asigurarea de răspundere civilă care să acopere eventuale accidente, daune sau vătămări corporale pe perioada practicii.
Rareș Marius GRECU l Director Resurse Umane„Avantajele învăţământului dual sunt multiple. Pe lângă susţinerea financiară pe care o primesc elevii, aceştia vor absolvi o calificare fără a mai fi nevoie ulterior de alte certificări. Trei ani alături de specialişti, în mediul tehnic real, cu tot ceea ce implică meseria lor, înseamnă enorm de mult pentru un viitor tehnician. Acesta va fi pregătit pentru viaţă şi pentru practicarea meseriei la cel mai înalt nivel posibil. Aşa vor învăţa să‑şi iubească meseria şi să dea tot ce pot mai bun. Pentru sine şi pentru societate.“
Locuri de muncă la Romgaz
„Avem circa 5.634 de salariaţi care activează în sediile administrative, în sucursale de explorare şi producţie gaze naturale, înmagazinare, intervenţii şi operaţii speciale la sonde, transport tehnologic şi mentenanţă sau producţie de energie electrică şi chiar turism. Aşadar, la modul general, nevoile companiei noastre acoperă foarte multe specializări. Dacă vorbim de specializări dobândite în urma şcolilor profesionale, cu profil tehnic, care este specific domeniului nostru, aici aş enumera câteva: operatori extracţie gaze/instalaţii/etc., electricieni, tehnicieni, lăcătuş mecanic, electromecanic, compresorist, mecanici auto şi conducători auto, sudor, sondor. În fiecare an, în perioada aprilie‑mai, facem o evaluare a necesarului de forţă de muncă şi, în funcţie de asta, căutăm cele mai bune soluţii pentru a putea acoperi această nevoie. În momentul de faţă şi în perspectivă, avem mare nevoie de personal calificat, în special în zona de producţie de energie electrică, ţinând cont de faptul că, în curând, Centrala de producţie de energie electrică de la Iernut va intra în funcţiune“, a declarat Rareş Marius Grecu, director Resurse Umane în cadrul SNGN Romgaz, pentru Monitorul de Mediaş.Colaborări pentru formarea profesională
În ultimii ani, Romgaz a iniţiat şi dezvoltat numeroase colaborări cu unităţile de învăţământ.
„Aş începe cu o referire la colaborarea cu Liceul Tehnologic din Iernut, pe care am demarat‑o anul trecut prin încheierea unui parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual. La Iernut urmează punerea în funcţiune a unei noi centrale moderne de producţie de energie electrică cu o durată de funcţionare care se va întinde pe o perioadă ce va cuprinde o serie de generaţii, astfel că am identificat un necesar evident de formare a tinerilor îndeosebi în specializări care vizează energia electrică. Media de vârstă a salariaţilor de la Iernut este undeva la 53‑54 de ani, ceea ce ne obligă să privim cu cea mai mare seriozitate această nevoie de a pregăti tineri în domeniul energetic. Aşa a luat naştere în 2020 acest parteneriat, care reprezintă un pas important, cu impact pozitiv atât asupra zonei Iernut şi a locuitorilor, cât şi asupra companiei care este în permanentă dezvoltare. Avem în formare o clasă de 17 elevi în specializările Electrician exploatare centrale, staţii şi relaţii electrice şi Operator cazane, turbine, instalaţii auxiliare şi de termoficare“, a subliniat directorul Rareş Marius Grecu.Pe lângă parteneriatul pentru învăţământ dual cu liceul din Iernut, care se va derula cel puţin până în 2023, Romgaz a perfectat un parteneriat similar cu Liceul Tehnologic Şcoala Naţională de Gaz din Mediaş, pentru perioada 2018‑2021, asigurând stagii de practică pentru 18 beneficiari în domeniul Operator extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor. De asemenea, în anul universitar 2020/2021, Romgaz are o convenţie de colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, pentru activităţi didactice, cercetare şi practica studenţilor, prin care 35 de studenţi au parte de stagii de practică. Un alt acord de colaborare a fost încheiat pentru intervalul 2020‑2023 între Romgaz şi Colegiul „Şcoala Naţională de Gaz“. Prin intermediul acestuia, pot susţine stagii de practică la SNGN Romgaz SA elevi ai şcolii din învăţământul liceal şi cel profesional, respectiv adulţii care urmează cursuri de formare profesională în calificările: Instalator reţele de distribuţie locale şi magistrale de gaze, Operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor, precum şi Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului. Nu în ultimul rând, studenţii şi masteranzii Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti sunt beneficiarii unui parteneriat în vederea desfăşurării de stagii de practică, vizite în companie, workshop‑uri şi conferinţe, dar şi proiecte comune de cercetare ştiinţifică.
Pentru domeniul de pregătire electric, calificarea profesională electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, modulul Instalaţii şi echipamente electrice de joasă şi înaltă tensiune, face parte din stagiile de pregătire practică, are un număr alocat de 150 de ore/an, conform planului de învăţământ şi are menirea de a veni în întâmpinarea nevoilor locale şi a intereselor elevilor.
Pentru domeniul de pregătire electromecanic, calificarea profesională operator cazane, turbine cu abur, instalaţii auxiliare şi de termoficare, modulul Organizarea şi securitatea la locul de muncă, se studiază în clasa a IX‑a, învăţământ profesional dual, face parte din stagiile de practică, desfăşurate la agentul economic pe parcursul celor 150 de ore (5 săptămâni de practică comasată).
Au fost elaborate si avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, modulele pentru stagiile de pregătire practică, care se vor studia în clasa a X‑a învăţământ profesional dual, în anul şcolar 2021‑2022.
Avantaj net pentru comunitate
ROMGAZ este un membru al comunităţii care se implică activ în proiecte sau programe sociale de interes pentru bunăstarea şi progresul zonelor unde îşi desfăşoară activitatea cei mai mulţi dintre salariaţii companiei, judeţele Sibiu şi Tg.Mureş, iar motivat de dorinţa de a veni în întâmpinarea aşteptărilor membrilor comunităţii în genere şi de a susţine iniţiativele multilaterale care pot contribui la dezvoltarea durabilă în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare, compania s‑a dovedit fi un partener mereu prezent în susţinerea şi implementarea unei palete variate de programe derulate la nivel naţional.
Cum funcţionează centrala de la Iernut?
CTE Iernut este un nod important în SEN (Sistemul Energetic Naţional), plasat în centrul ţării, în judeţul Mureş, pe malul stâng al râului Mureş, între localităţile Iernut şi Cuci, cu posibilităţi facile de alimentare cu gaz metan, apă industrială şi de evacuare a puterii. CTE Iernut este exploatată prin Sucursala de Producţie Energie Electrică (SPEE) din cadrul Romgaz.CTE – Iernut este o centrală electrică în condensaţie, cu supraîncălzire intermediară, dotată cu şase grupuri funcţionale în sistem bloc: cazan – turbină – generator – transformator electric, prin care se asigură funcţionarea independentă a grupurilor energetice. Punerea în funcţiune a grupurilor s‑a realizat în perioada 1963 – 1967. La începutul anului 2019, CTE Iernut avea o putere instalată de 800 MW, având în componenţă şase grupuri energetice: patru grupuri de câte 100 MW de producţie cehoslovacă şi două grupuri de câte 200 MW de producţie sovietică.
Energia electrica produsă de generatoarele de 100 MW, respectiv de cele două de 200 MW este injectată în sistemul energetic prin intermediul a câte unui transformator bloc, cu puterea de 125 MVA, respectiv 250 MVA. O parte din energia electrică produsă la bornele generatoarelor este preluată, prin intermediul a câte unui transformator coborâtor de tensiune, de 13.8/6 KV, la grupurile de 100 MW, respectiv de 15.75/6 kV, la grupurile de 200 MW şi utilizată la alimentarea serviciilor interne.
Legătura la Sistemul Energetic Naţional se face prin trei staţii electrice de 110, 220 si 400 KV. Toate grupurile de la CTE – Iernut sunt calificate de Dispecerul Energetic Naţional, ca furnizori de servicii tehnologice de sistem: reglaj primar, reglaj secundar, reglaj terţiar lent.
Având în vedere demararea lucrărilor de investiţie la Centrala cu Ciclu Combinat de 430 MW şi necesitatea asigurării condiţiilor corespunzătoare desfăşurării lucrărilor de execuţie la circutul de răcire aferent, în luna ianuarie 2019, a fost retrasă licenţa de exploatare comercială pentru grupurile 2 şi 3, de câte 100 MW, iar în luna noiembrie 2019 au urmat grupurile 1 (de 100 MW) şi 6 (de 200 MW). Astfel, la sfârşitul anului 2019, SPEE Iernut deţinea licenţă de exploatare comercială pentru două grupuri energetice: un grup de 100 MW şi un grup de 200 MW.
Strategia de dezvoltare pentru perioada 2015‑2025 are stabilită ca una dintre priorităţi consolidarea poziţiei Romgaz pe pieţele de furnizare a energiei. În domeniul producerii de energie electrică, Romgaz şi‑a propus eficientizarea activităţii prin realizarea unor investiţii pentru creşterea randamentului centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOX, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare. S‑a hotărât dezvoltarea CTE Iernut din cadrul Sucursalei de Producţie Energie Electrică, prin construcţia unei centrale noi, într‑o variantă constructivă ciclu combinat cu turbine cu gaz (CCTG), la o putere instalată de maxim 430 MW şi eficienţă electrică brută la sarcina nominală de peste 56 %. Modernizarea şi dezvoltarea CTE Iernut implică investiţii de circa 268 milioane de euro fără TVA. Noua centrală va fi o componentă importantă pentru Romgaz în lanţul valoric integrat al gazelor naturale. Eficienţa producerii energiei electrice (%) va creşte la 56,42 % faţă de randamentul actual de circa 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale şi implicit emisiile. Se vor reduce costurile de producere a energiei electrice şi va creşte siguranţa în exploatare. Prin creşterea flexibilităţii centralei, se va consolida prezenţa pe piaţa centralizată ţintă.
Totodată, realizarea unei noi centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat reprezintă un angajament pe termen lung faţă de zona Iernut. Va menţine locuri de muncă şi reprezintă o investiţie substanţială pentru economia locală.