vineri, 19 martie 2021

Publicat la 3/19/2021 11:13:00 a.m. de

Ședință extraordinară a Consiliului Local. Vezi proiectele

Consilierii locali se reunesc astăzi, de la ora 16, într-o şedinţă extraordinară desfășurată în sistem videoconferință. Pe ordinea de zi se află cinci proiecte de hotărâre, printre care acordarea de suport și sprijin persoanelor vârstnice care au calitatea de veterani de război, cu domiciliul în Mediaș, aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare a Direcției de Asistență Socială Mediaș și a serviciilor sociale din subordine, dar și înființarea unui centru în sistem public care oferă servicii sociale specializate pentru creșterea, îngrijirea și educarea timpurie a copiilor în vârstă de până la 3 ani.

 
Creșă cu fonduri europene
 
Poate cel mai important proiect este legat de asigurarea cadrului legal pentru înființarea unei noi creșe în municipiu, cu fonduri europene. Primăria Mediaș profită astfel „la prima strigare“ de strategia liderilor europeni de a asigura condiții de creștere a natalității în toate țările. Iar înființarea de creșe e prioritară, mai ales în statele din est, unde s-a constatat un deficit mare de astfel de instituții. „Experiența țărilor din Vest ne arată că încurajarea pe baze materiale a nașterilor nu dă singură rezultate, respectiv asigurarea în toate instituțiile a posibilității ca o mamă să își reia activitatea profesională la scurt timp după naștere, asta înseamnă asigurare de creșă, de grădiniță”, arată Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.
 
În strategia de guvernare
 
Proiectul câștigat de Mediaș se înscrie în strategia de guvernare. „Programul actual de Guvernare promite că «pentru accesul în mod egal la educație al copiilor și al tinerilor și asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional într-un singur schimb», vor fi realizate 2.500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi și reabilitări), cu o valoare 12,5 miliarde de lei“, arăta la începutul anului ministrul Dezvoltării.
 
În cartierul Vasia
 
Așadar, Primăria Mediaș a identificat clădirea fostei Asociații Phoenix Speranța, de pe strada Topârceanu nr. 14, ca posibil spațiu pentru înființarea unei creșe. A depus proiectul și a și primit finanțare. „La data de 5.02.2021 a fost semnat contractul de finanțare nr. DGPECU nr 13930 pentru implementarea Proiectului intitulat «Educație antepreșcolară, premisă pentru dezvoltare comunitară în Municipiul Mediaș» (…) care are ca obiectiv principal înființarea de creșe.“, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre care va fi supus astăzi votului consilierilor locali.  
Proiectul va fi implementat de către municipiul Mediaș prin Direcția de Asistență Socială, care are o experiență de 10 ani în administrarea celor două creșe existente la nivelul municipiului Mediaș, înființate în conformitate cu HCL 368/21.12.2009, modificată prin HCL 126/30.06.2011, cu rezultate deosebite potrivit chestionarelor de măsurare a gradului de satisfacție a beneficiarilor.
 
Trei grupe
 
Potrivit referatului, Creșa nr. 3, de pe strada Topârceanu nr. 14, va avea o capacitate de 60 de locuri și va funcționa de luni până vineri între orele 6-16. Vor fi 6 grupe, respectiv: Grupa mică (0-1 ani), Grupa mijlocie (1-2 ani), Grupa mare (peste 2 ani).
Proiectul în valoare de aproximativ 4,1 milioane de lei, este cofinanţat din Fondul social european prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și va fi implementat în următoarele 30 de luni.
 
Iată proiectele care vor fi supuse votului consilierilor locali, în ședința de azi:
 
1. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniu privat al municipiului Mediaș a unui teren de construcții situat în Mediaș, str. Aurel Vlaicu fn.
Descarcă AICI
 
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentelor de organizare și funcționare a Direcției de Asistență Socială Mediaș și a serviciilor sociale din subordine.
Descarcă AICI
 
3. Proiect de hotărâre privind înființarea unui centru în sistem public care oferă servicii sociale specializate pentru creșterea, îngrijirea și educarea timpurie a copiilor în vârstă de până la 3 ani (Creșa nr. 3) și a Regulamentului de organizare și funcționare.
Descarcă AICI
 
4. Proiect de hotărâre privind acordarea de suport și sprijin persoanelor vârstnice care au calitatea de veterani de război, cu domiciliul în Mediaș, în vederea creșterii calității vieții.
Descarcă AICI
 
5. Proiect de hotărâre privind soluționarea plângerii prealabile formulată de domnul Gîrnod Ion.
Descarcă AICI
    Trimite prin e-mail