miercuri, 31 martie 2021

Publicat la 3/31/2021 12:05:00 p.m. de

Mediașul dispune, în 2021, de aproximativ 134 milioane de lei

Bugetul pe anul în curs este mai mare decât cel din 2020. Printre priorități se numără continuarea investițiilor demarate anul trecut, dar și începerea lucrărilor pe fonduri europene și guvernamentale în cadrul proiectelor câștigate de Primăria Mediaș


Proiectul de buget a fost făcut public la începutul acestei săptămâni. Acesta a fost afișat pe pagina de internet a municipalității, www.primariamedias.ro, dar și la Centrul de Informare pentru Cetățeni. În perioada imediat următoare va fi organizată și o dezbatere publică a bugetului local.
 
Pentru investiții
 
Bugetul municipiului Mediaș pe 2021 se ridică la aproximativ 134 milioane de lei. Cifra ar mai putea, însă, modificări în perioada imediat următoare. Acesta va cuprinde cât mai multe din proiectele discutate la întâlnirile avute cu medieșenii pe parcursul anului trecut. „În cadrul bugetului sunt alocate fonduri pentru continuarea programelor sociale și aici mă refer inclusiv la transportul gratuit al persoanelor vârstnice și al elevilor. De asemenea, am alocat fonduri pentru o bună funcționare a tuturor societăților la care Consiliul Local este acționar, sunt fonduri alocate pentru continuarea investițiilor din anii anteriori și, sigur, un aspect extrem de important este acela că, începând din acest an, după o muncă în echipă de aproximativ trei ani de zile, vom începe lucrările pe fonduri europene, lucrări care au o valoare de aproximativ 124 milioane de lei”, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului de pe Târnava Mare.
 
Dezbatere publică
 
Zilele trecute, proiectul de buget pe anul în curs a fost afișat pe site-ul Primăriei Mediaș, dar și la Centrul de Informare pentru Cetățeni. Acesta urmează să fie dezbătut și public, iar conducerea administrației publice locale va stabili și data exactă în care va fi programată dezbaterea. În cadrul acesteia, participanţii vor avea ocazia să afle pe ce şi-a propus municipalitatea să cheltuie banii publici şi, în acelaşi timp, vor putea face propuneri şi sugestii. 
„Am postat spre dezbatere pe site-ul Primăriei municipiului Mediaș propunerea pentru proiectul de buget pentru anul 2021. Votul pentru bugetul pe anul 2021 îl vor da consilierii locali în jurul datei de 12 aprilie”, a mai spus Roman.
Contracte semnate
 
De la începutul acestui an, Primăria Mediaș a semnat contracte cu fonduri europene în valoare de aproximativ 64 milioane de lei. Astfel, pe 18 martie, a fost semnat contractul pentru reabilitarea și modernizarea drumului Ighișului, dar și pentru construirea unui centru multifuncțional-educațional la fosta unitate militară de aviație cu o valoare de 30,5 milioane lei. Concret, municipalitatea va realiza aceste două obiective de investiții cu bani europeni. Proiectul de reabilitare și modernizare a Drumului Ighișului va include reabilitarea sistemului rutier, realizarea de trotuare, o pistă de biciclete, reabilitarea podețelor, a rețelei de canalizare pluvială dar și a zidurilor de sprijin. Cel de-al doilea obiectiv vizează crearea unui centru multifuncțional-educațional, în corpul E de la fosta unitate militară de aviație. De asemenea, la începutul lunii martie municipalitatea a semnat un contract în valoare de aproximativ 3,9 milioane de lei, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, derulat de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.  Prin intermediul acestuia va fi reabilitată Școala Gimnazială din Ighișu Nou. Un alt contract semnat la jumătatea lunii februarie se referă la Piața Regele Ferdinand I, străzile din centrul istoric, dar și Școala Gimnazială nr. 4, care vor fi reabilitate și modernizate cu bani europeni. Proiectul câștigat de Primăria Mediaș are o valoare de 28,8 milioane de lei și este intitulat „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România-II”. (A. P.)
    Trimite prin e-mail