marți, 16 martie 2021

Publicat la 3/16/2021 04:00:00 p.m. de

Apel de urgență: donați sânge și plasmă pentru salvarea cât mai multor vieți omenești!

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu și Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Sibiu solicită donații de sânge și plasmă hiperimună de la pacienții vindecați de COVID-19.


La un an de la pandemie, activitatea de donare de sânge este la fel de importantă, chiar esențială, pentru ca spitalele să-și poată onora misiunea: salvarea cât mai multor vieți omenești. „Având în vedere că în ultima săptămână a scăzut numărul donatorilor și a crescut numărul de cereri de produse sanguine, vrem să reamintim populației județului Sibiu că în continuare bolnavii internați au nevoie de transfuzii de sânge și le transmitem rugămintea să ne susțină, așa cum au făcut-o în nenumărate rânduri”, a declarat Livia Mareș, biolog în cadrul CTS Sibiu.
 
Un gest la îndemâna oricui
 
„Pe lângă donatorii de sânge, este nevoie și de cei care, după ce au trecut prin infecția cu Sars-Cov-2, pot dona plasmă. Mesajul nostru este, în egală măsură, pentru toți cei care pot și doresc să doneze: avem nevoie de voi! Activitatea de donare de sânge este sigură. Sunt respectate toate normele de distanțare fizică, siguranță și protecție“, dau asigurări reprezentanții CTS Sibiu.
 
Donează plasmă!
 
Spitalul deține un echipament de plasmafereză care se află în custodia CTS Sibiu unde se pot prezenta potențialii donatori. Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită pentru a crește șansele de vindecare a pacienților cu forme grave ale infecției cu coronavirus. Pentru ca pacienții din toate centrele să poată beneficia de acest tratament este, însă, nevoie de cât mai mulți donatori de plasmă. „Și persoanele vindecate de COVID-19 sunt așteptate să doneze plasmă. În acest sens, menționăm că s-a recoltat plasmă COVID până în prezent de la 63 de persoane prin afereză și de la 374 persoane prin donare normală de sânge. S-au expediat 79 unități în județul Sibiu și 142 unități altor județe până în prezent”, a adăugat Mareș.
Donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR. Intervalul între două donări de plasma să fie de minimum două săptămâni. Donatorii trebuie să prezinte bilet de externare sau decizie de izolare, test PCR pozitiv, test de anticorpi anti-SARS-COV-2 pozitiv și să se încadreze în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă.
Toți cei care vor și pot să doneze sânge sau plasmă sunt așteptați de luni până vineri, între orele 8.00 și 13.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină situat în curtea Spitalului Județean. (A. L.)
 

 

    Trimite prin e-mail