miercuri, 10 februarie 2021

Publicat la 2/10/2021 10:37:00 p.m. de Anonim

Reformă necesară în sistemul de asistență socială

Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu anunţă că vrea să reformeze sistemul de asistenţă socială cu ajutorul ONG-urilor, în condiţiile în care nu s-a reuşit restructurarea completă a niciunui centru, informează un comunicat de presă.

„S-a constatat că, în ciuda existenţei unui personal dedicat şi ataşat beneficiarilor, modernizarea sistemului de asistenţă socială din judeţ în acord cu standardele europene stagnează, nefiind încă restructurat în totalitate niciun centru şi edificată nicio căsuţă de tip familial ca alternativă. În judeţul Sibiu, la 31 decembrie 2020, se aflau în asistenţă rezidenţială 205 copii şi 676 adulţi în situaţii foarte vulnerabile“, se precizează în comunicatul CJ Sibiu.

18 centre

Potrivit sursei citate, în judeţul Sibiu există 11 centre pentru adulţi, şase centre pentru copii şi un centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice. „Dacă în alte judeţe din jurul Sibiului, precum Alba şi Mureş, furnizarea serviciilor de stat se face cu implicarea ONG-urilor (fie prin externalizare sau contractare), la Sibiu majoritatea organizaţiilor susţin încă sistemul social din resurse proprii, şapte dintre ele beneficiind de plata personalului din bugetul Consiliului Judeţean, prin structura DGASPC, ca urmare a unor parteneriate cu Consiliul Judeţean Sibiu. Tocmai pentru a valorifica mai bine acest punct forte al sistemului de asistenţă socială din judeţ - marea varietate de furnizori acreditaţi de servicii sociale - preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu a demarat o serie de întâlniri de consultare cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul social. O a doua serie de consultări va avea loc în cursul acestei săptămâni“, se mai arată în comunicat.

Încă zece sibieni angajați prin „Team-Up”

Anul 2020 s-a încheiat cu succes pentru DGASPC Sibiu cel puțin în ceea ce privește proiectul „Team-Up - Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor“, care și-a atins obiectivul. Zece persoane au fost angajate în meseria de asistent maternal profesionist, iar lista pentru această nobilă profesie rămâne în continuare deschisă.

În Sibiu, zeci de copii aflați în grija statului au cunoscut dragostea din sânul unei adevărate familii. Și asta datorită proiectului finanțat prin fonduri europene „Team-Up - Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Anul trecut, 26 de sibieni și-au dorit să îmbrățișeze această meserie de suflet, însă mulți dintre aceștia nu dețin condiții minime de locuit. Vestea bună este că proiectul din care face parte Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu va continua la nivelul județului nostru până în anul 2023. Obiectivul proiectului „Team-Up”, demarat în 2019, îl constituie reducerea numărului de copii și tineri plasați în centre rezidențiale, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali profesioniști.

În acest an, DGASPC Sibiu își propune să mai angajeze cel puțin zece asistenți maternali profesioniști. Pentru mai multe informații cu privire la condițiile care trebuie a fi îndeplinite, cât și pentru a fi consiliați de specialiști, cei interesați trebuie să se adreseze Serviciului Management de Caz pentru Asistență Maternală din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

    Trimite prin e-mail