sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Publicat la 1/09/2021 05:25:00 p.m. de

Intrăm în faza a doua de vaccinare. La Mediaș a fost amenajat deja un prim centru

Primăria Mediaș a finalizat vineri lucrările de amenajare la primul centru de vaccinare anti COVID-19 din oraș.

Primăria Municipiului Mediaș pune la punct infrastructura pentru ca faza a doua de vaccinare anti-COVID 19 din mai multe localități din zona de nord a județului (Mediaș, Copșa Mică, Blăjel, Bazna, Dârlos, Brateiu, Micăsasa, Șeica Mică, Axente Sever, Valea Viilor, Târnava, Moșna, Șeica Mare), în care intră rând pe rând mai multe categorii de populație, să se desfășoare în condiții cât mai bune.

În funcție de gradul de risc

Potrivit unei strategii bine puse la punct de Guvern, pentru a deservi întreaga populație decisă să își administreze vaccinul, a fost stabilit un calendar de vaccinare a populației, în funcție de gradul de risc pe care îl prezintă în fața virusului ucigaș. Așadar, în prima etapă au fost incluși lucrătorii din sănătate și cel de protecție social (public și privat). Cea de a doua etapă va fi dedicată populației cu grad de risc și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Este vorba despre cei cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, personalul din domeniul apărării, cei responsabili de procesarea, distribuția și comercializarea alimentelor de bază sau a celor care asigură transportul de persoane și mărfuri. Apoi, dascălii, preoții, jurnaliștii sau angajații de la salubritate. Abia în cea de a treia etapă e luată în calcul vaccinarea întregii populații. Potrivit Guvernului României, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară/ne-obligatorie.

3 locații, una e deja gata

Pentru cea de-a doua etapă, care stă să înceapă, „Primăria Mediaș a finalizat vineri lucrările de amenajare la primul centru de vaccinare anti COVID-19 din oraș. Acesta va funcționa la Sala Sporturilor «Octavian Șerban» din cartierul Vitrometan și va deservi, în faza a doua de vaccinare, populația din municipiul Mediaș, dar și din mai multe localități din zona de Nord a județului“, a anunțat municipalitatea pe pagina de Facebook.

Alte două centre de vaccinare vor fi amenajate, în această lună, la Sala de Sport de la Școala Gimnazială Nr. 5, din cartierul Gura-Câmpului, și la fosta Casă de oaspeți de pe strada Cuza Vodă.

„Așa cum am promis, putem să spunem că primul centru de vaccinare este pregătit. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, acesta respectă toate condițiile cerute de către Direcția de Sănătate Publică și Prefecura Sibiu. Urmează ca, până la sfârșitul acestei luni, să finalizăm lucrările și la celelalte două puncte de vaccinare, mai exact la punctul de vaccinare din cartierul Gura Câmpului, de la sala de sport a Școlii Gimnaziale numărul 5 și, nu în ultimul rând, să încheiem lucrările și la punctul de vaccinare de la fosta Casă de Oaspeți”, a spus Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș. 

Aprobate la Prefectură

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu a aprobat, la începutul acestei săptămâni, în ședință extraordinară, o parte din lista celor 19 centre de vaccinare din județ, în vederea pregătirii etapei a doua a campaniei naționale de imunizare împotriva COVID-19. Astfel, conform Prefecturii Sibiu, CJSU Sibiu a aprobat „Planul de activităţi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu - 2021“ și schimbarea temporară a destinaţiei spaţiilor în structuri medicale-centre de vaccinare, de la nivelul municipiilor Sibiu și Mediaş şi ale oraşelor Cisnădie, Avrig, Agnita, Dumbrăveni, Tălmaciu, Sălişte, respective comunei Şelimbăr. Astfel, pentru 14 din cele 19 centre de vaccinare din județ s-a decis deja locația, fiind avizată schimbarea de destinație în centre de vaccinare.

Recomandarea medicilor

Centrul de vaccinare anti-COVID-19 care funcționează în incinta Spitalului Municipal Mediaș a depășit numărul de 200 persoane imunizate. Personalul medical care s-a vaccinat începând cu ultima zi a anului trecut nu a avut reacții adverse. Medicii spun că le recomandă tuturor persoanelor să se vaccineze, pentru ca într-un final pandemia de COVID-19 să se încheie.

Apelul lui Turcan

Vaccinarea este cea mai bună șansă de întoarcere la normalitate, în același timp probabil cel mai important instrument de reducere a răspândirii COVID-19, de scădere a riscului de îmbolnăvire și de limitare a supraîncărcării unităților sanitare, susține ministrul Raluca Turcan.

La începutul acestei săptămâni, Turcan a făcut, la Sibiu, împreună cu prefectul Mircea Crețu și cu directorul DSP, colonelul Daniel Chelcea, o analiză cu privire la vaccinarea în instituțiile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Muncii – unități de ocrotire și asistență – și a concluzionat necesitatea „promovării insistente a vaccinării”.

„E adevărat, există și unele justificări pentru numărul încă mic al intențiilor de vaccinare și al celui de vaccinări înregistrate dinspre instituțiile amintite (o parte au fost focare, deci au trecut prin boală; nu toate organizațiile dispun de semnătură electronică etc.), însă sunt și motive care au la bază lipsa de informații.

La Sibiu vaccinarea se desfășoară în ritm și condiții bune. Îmi doresc ca aceeași situație să o înregistrăm și la nivelul instituțiilor de ocrotire și asistență și de aceea fac apel la toți cei care pot da un bun exemplu (cadre medicale, alte tipuri de personal) să se vaccineze și să transmită mai departe mesajul lor de încredere.

Niciodată în istoria medicinei nu au fost implicate atât de multe resurse în dezvoltarea unui vaccin pentru o singură patologie. Procesul de autorizare a fost accelerat nu sărind etape, ci respectând legislația existentă care prevede astfel de situații. Am ajuns, astfel, cu toții, să putem spera la revenirea la normalitate, la momentele în care ne putem îmbrățișa bunicii din centrele pentru vârstnici.

Am solicitat prefectului Mircea Crețu și directorului DSP să se implice în transmiterea continuă a informațiilor corecte spre unitățile aflate în sfera de competență a Ministerului Muncii, astfel încât să putem readuce cât mai repede normalitatea în viețile celor aflați acolo“, a declarat ministrul Muncii.

Primari nemulțumiți

Asociaţia Municipiilor din România cere Ministerului Sănătăţii să asigure resursele financiare pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID, precum şi pentru plata personalului. Primarii marilor orașe acuză Ministerul Sănătății că îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare

Este vorba despre un proiect de Ordonanță de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare, precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.

„Asociația Municipiilor din România constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare! Potrivit art. 6 din proiectul OUG: „Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli: pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare; pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare”, se arată într-un comunicat de presă.

Primarii se plâng că nu vor avea resursele financiare necesare pentru putea operaționaliza centrele de vaccinare și solicită ministerului Sănătății alocarea de fonduri. „AMR solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

Numărul centrelor, suplimentat în etapa II de vaccinare

Potrivit autorităților, în etapa a doua a campaniei de vaccinare numărul centrelor va fi suplimentat, astfel încât la nivel local se caută spații disponibile care ar putea funcționa ca centre de vaccinare.

„Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, mai transmit primarii de municipii. 

 Spații publice transformate temporar în centre de vaccinare

 

Sibiu

Liceul Teoretic „Constantin Noica” (sala de sport)

Şcoala Gimnazială nr. 18 (sala de sport)

Şcoala Gimnazială nr. 21 (sala de sport)

Şcoala Gimnazială nr. 25 (sala de sport)

Mediaş

Sala de sport „Octavian Şerban”, str. Lotru nr. 3

Şcoala Generală nr. 5 (sala de sport)

Fosta casă de oaspeți, str. Cuza Vodă nr. 2

Cisnădie

Casa de Cultură, str. Sibiului nr.1

Avrig

Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” (sala de sport)

Agnita

Sala de sport, str. Şcolii nr. 2

Dumbrăveni

Liceul Teoretic „Timotei Cipariu” (sala de sport)

Tălmaciu

Sala de sport

Sălişte

Sala de sport

Şelimbăr

incinta Shopping City Sibiu - spaţiul P90


    Trimite prin e-mail