vineri, 18 decembrie 2020

Publicat la 12/18/2020 09:20:00 a.m. de Anonim

CON-A, la 30 de ani de existență. Despre sentimentul special de a construi acasă


În anul în care aniversează 30 de ani de la înființare, societatea de construcții CON-A, cel mai important antreprenor general din Transilvania, s-a „reîntors” spre casă, angajându-se să realizeze ultima și ce mai amplă etapă de modernizare a stadionului municipal din Sibiu.


În data de 10 august 2020 primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, președintele grupului și administratorul CON-A Sibiu – Mircea Bulboacă, împreună cu directorul general al firmei CON-A, Sorin Cristea au semnat contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare a Stadionului Municipal Sibiu, o investiție de 136,55 milioane lei finanțată de la bugetul local.

„În urma procedurii de achiziție, câștigătorul este o firmă sibiană cu multă experiență – CON-A. De altfel, este primul contract pe care Primăria Sibiu îl semnează cu acest constructor. Având în vedere palmaresul pe care îl are mai ales în domeniul construcției de stadioane, consider că lucrarea este pe mâini bune”, a declarat, la momentul respectiv, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

„Ne bucurăm să construim pentru Sibiu un stadion modern, la standarde înalte. Vom pune la dispoziție toată experiența noastră pentru a realiza un stadion de care sibienii să fie mândri. Angajamentul nostru este să realizăm proiectul în termenul contractual”, a declarat ing. Mircea Bulboacă, acționarul majoritar al Grupului CON-A, adăugând că încercă „un sentiment de mândrie că după mulți ani vom realiza un obiectiv de referință pentru Sibiu. Am construit proiecte de amploare în toată țara, dar sentimentul este unul special când construiești acasă. Acest moment este cu atât mai deosebit cu cât anul acesta CON-A aniversează 30 de ani de activitate pe piața construcțiilor”.

Ce presupune ultimul proiect al CON-A

Prin contractul semnat în vara acestui an, CON-A se angajează să realizeze o seamă de obiective în cadrul proiectului de modernizare a stadionului, între care construcția unei tribune oficiale, cu subsol, parter și trei etaje, o parcare pentru vehicule de urgență și siguranță, mașinile sportivilor, antrenorilor și oficialilor care participă la jocuri. De asemenea, vor fi amenajate spații pentru sportivi, spații tehnice, o parte din birourile administrative, o sală de conferințe, cabinete medicale și zonele de acces pentru public, media și spectatori. În această tribună vor fi create trei platforme pentru camere de televiziune, așezate în conformitate cu cerințele UEFA.

Contractul mai prevede construcția peluzelor de nord și de sud, cu parter și etaj și spații de parcare, realizarea unui acoperiș unitar, care va acoperi tribuna și peluzele. În plus, va fi modernizată sala de atletism de sub tribuna existentă și vor fi amenajate rețelele de utilități și dotarea spațiilor interioare.

CON-A, o veritabilă „fabrică de stadioane”

Nu mai puțin de cinci proiecte (mari) cu funcționalități sportive, însumând o valoare de 700 de milioane de lei, sunt contabilizate pe seama constructorului sibian CON-A.

În portofoliul companiei deținute de omul de afaceri Mircea Bulboacă s-au adunat în acești ani din urmă impresionante structuri cu destinație sportivă: Cluj Arena, stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova și stadionul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.

Construcția cu cea mai mare valoare a investiției este stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova, un proiect de aproape 250 de milioane de lei, inaugurat în 2017 și plasat în rândul celor mai bune din lume.

CON-A a realizat la Cluj-Napoca Sala Polivalentă și Cluj Arena. Sala Polivalentă Cluj-Napoca este cea mai modernă și încăpătoare construcție destinată organizării de evenimente. Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor.

De asemenea, CON-A va realiza construirea noi săli polivalente la Pitești. Noua sală va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri și va putea găzdui mai multe tipuri de competiții sportive internaționale, precum handbal, volei și baschet, dar și evenimente nonsportive.

Un portofoliu impresionant de construcții industriale

Portofoliul CON-A nu se reduce însă doar la construcții cu caracter sportiv. Potrivit unor date date publicității de companie, CON-A se ocupă, printre altele, de construcția fabricii de rezerve de tutun pentru dispozitive IQOS, dezvoltată de Philip Morris în Otopeni, şi fabrica de soluții perfuzabile dezvoltată de germanii de la B Braun lângă Timişoara, în localitatea Sânandrei. Fiecare din aceste proiecte are o valoare de peste o sută de milioane de euro.

De asemenea, constructorul sibian ridică fabrica de vată minerală a danezilor de la Rockwool din localitatea Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, o investiție de 50 mil. euro, fabrica de bioetanol a elvețienilor de la Clariant în județul Dolj, fabrica de anvelope Pirelli din Slatina. De-a lungul timpului, CON-A a mai construit hale industriale pentru Daimler la Sebeș, Bosch în județul Cluj, Siniat în Gorj şi altele. În perioada 2000-2018, CON-A a construit şi predat peste 70 de fabrici.

CON-A, o companie de Top 10 în construcții

Deținută de omul de afaceri Mircea Bulboacă, CON-A se află în top 10 cele mai puternice companii din domeniul construcțiilor, potrivit unui studiu IBC Focus, care monitorizează șantierele active din România și care realizează anual topurile celor mai puternice companii de antrepriză generală în domeniul construcțiilor.


Sorin MĂRGHITAȘ

    Trimite prin e-mail