joi, 17 decembrie 2020

Publicat la 12/17/2020 08:00:00 p.m. de

Ajutor de stat pentru 5 aeroporturi afectate de criza COVID-19. 8 milioane de lei vin la Aeroportul Cluj

Aeroporturile din cinci județe vor primi ajutor de stat în valoare totală de 21,32 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Aeroporturile regionale din județele Cluj, Iași, Sibiu, Dolj și Bacău vor primi ajutor de stat în valoare totală de 21.324.000 de lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a pandemiei de COVID-19 și cauzate direct de această pandemie.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj va beneficia singur de o sumă de 8 milioane de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro) pentru acoperirea unor pierderi înregistrate ca urmare a crizei COVID-19.

Aeroporturile cu peste 200.000 de pasageri vor primi bani de la stat

În luna noiembrie, Asociația Aeroporturilor din România a înaintat Ministerului Transporturilor și Ministerului Lucrărilor Publice o cere pentru aprobarea unei scheme de ajutor și pentru aeroporturile regionale, cu un trafic situat între 200.000 - 3.000.000 pasageri/an, acestea nefiind cuprinse în schemele pentru ajutor de stat anterioare.

„Prin Asociația Aeroporturilor din România am pregătit o schemă de ajutor, s-a făcut o analiză. A fost realizată de Consiliul Concurenței și aprobată de Comisia Europeană. Am făcut demersuri către Ministerul Finanțelor pentru alocarea acestor. Este vorba de aproximativ 21,4 milioane de lei pentru 5 aeroporturi din România care au peste 200.000 de pasageri pe ani. Cele care au sub 200.000 de pasageri se încadrează pe altă schemă de ajutor. Pentru Cluj, punctual, este prevăzută o sumă de aproximativ 8 milioane de lei. Banii urmează să se acorde consiliilor județene cu această destinație de la bugetul de stat”, a declarat pentru monitorulcj.ro David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România și directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Ajutorul se acordă sub formă de alocări de la bugetul de stat, prin bugetul local al județelor. Sumele urmează să fie transferate din bugetele județelor în bugetele regiilor autonome subordonate, în baza cererii pe propria răspundere formulată de beneficiar depusă la sediul furnizorului ajutorului de stat, care este însoțită de un raport care fundamentează necesarul de ajutor de stat pe baza pagubelor efective înregistrate ca urmare a pandemiei de COVID-19 și cauzate direct de această pandemie.

Sumele acoperă pierderile cauzate de criza COVID-19

În cadrul schemei de ajutor de stat sunt eligibile costurile pentru acoperirea pierderilor aeroporturilor cauzate de reducerea activităților specifice, în perioada 16 martie - 30 iunie 2020, ca urmare a restricțiilor de trafic impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARSCoV-2, determinate prin raportare la rezultatele înregistrate în perioada similară a anului 2019.

    Trimite prin e-mail