joi, 26 noiembrie 2020

Publicat la 11/26/2020 10:11:00 a.m. de Anonim

Mediașul în carantină



Municipiul de pe Târnava Mare se află în carantină zonală. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu.

Carantina a intrat în vigoare luni dimineață, la ora 05:00, și este în vigoare pentru o perioadă de 14 zile. Astfel, în următoarele două săptămâni, pe raza municipiului Mediaș, circulația și staționarea în spațiile publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator. De asemenea, o măsură suplimentară adoptată este aceea că, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale sunt închise, cu excepția celor care comercializează bunuri alimentare, farmacii, curățătorii, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Alex PÎNTEA

De la începutul acestei săptămâni, municipiul Mediaș a intrat în carantină. Decizia a fost luată după ce rata incidenței cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori a trecut de 9. Nu a fost, însă, singurul considerent. Autoritățile au ținut cont și de focarele existente, dar și de distribuția cazurilor la nivelul municipiului. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu s-a întrunit sâmbăta trecută într-o ședință extraordinară și a luat decizia carantinării Mediașului, precum și a orașului Avrig, respectiv a localității Orlat.


„Sâmbătă, 21 noiembrie, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu. În urma ședinței, cu respectarea prevederilor articolului 12 din Legea 136/2020 s-au aprobat 3 hotărâri care vizează carantina zonală a Municipiului Mediaș, Orașului Avrig și localității Orlat, începând cu data de 23.11.2020 ora 05:00, pentru o perioadă de 14 zile. Astfel, în următoarele două săptămâni pe raza celor trei localități, circulația și staționarea în spațiile publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator“, a precizat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Filtre de control

În municipiul Mediaș nu a fost închis niciun tronson rutier, în schimb au fost instituite șase filtre de control. Acestea au fost amplasate pe Drumul Național 14, la ieșirea spre municipiul Sibiu, pe Drumul Național 14, la ieșirea spre Sighișoara, pe Drumul Național 14A, la ieșirea spre Târnăveni, pe Drumul Județean 141, la ieșirea spre Moșna, pe Drumul Județean 142A la ieșirea spre Dârlos, și pe Drumul Comunal 10, la ieșirea spre Ighișu Nou.

 


Recomandări pentru șoferi

În vederea reducerii timpului de staționare în filtrele instituite de forțele de ordine în zonele carantinate din județ, Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu a făcut o serie de recomandări pentru conducătorii auto și pasageri, să amplaseze documentele justificative într-un loc ușor vizibil. De luni dimineața, polițiștii sibieni, împreună cu jandarmi și polițiști locali, acționează în filtrele instituite la intrarea și ieșirea din localitățile nou carantinate.

„În vederea reducerii timpului de staționare în filtrele instituite de forțele de ordine în zonele carantinate din județ, adresăm conducătorilor auto și pasagerilor autovehiculelor recomandarea ca actul de identitate și unul dintre documentele justificative pentru deplasare, adică legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere, să fie amplasate în autovehicul într-un loc ușor vizibil forțelor de ordine. În acest fel, documentele pot fi verificate cu rapiditate, iar dumneavoastră puteți ajunge la destinație într-un timp util“, spune comisarul Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu.

Reguli pentru magazine și biserici

Hotărârea nr. 90 a Comitetului pentru Situații de Urgență al județului Sibiu, de carantinare a Mediașului, prevede și o serie de restricții pentru comercianți și pentru lăcașurile de cult. Astfel, se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 metri pătrați/persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară. Oficierea slujbelor de înmormântare este permisă doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane. Începând de luni, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea, până la expirarea prevederilor prezentei hotărâri, în zilele de sâmbătă și duminică. Totodată se limitează programul de lucru cu publicul a operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop.

    Trimite prin e-mail