vineri, 6 noiembrie 2020

Publicat la 11/06/2020 12:24:00 p.m. de

Jorge Costa: „Mă simt bine aici, am o casă frumoasă, toate condițiile, sunt aici pentru a munci“

 

Într-un interviu realizat de Alex Pîntea și Octavian Țopa și publicat pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal, antrenorul gaziștilor Jorge Costa, poreclit Bicho, spune că are la dispoziție jucători de calitate, că poate face o echipă care să câștige la Craiova, la Dinamo sau la Steaua, că s-a acomodat la Mediaș și că-i plac sarmalele.

„Despre Jorge Paulo Costa Almeida, poreclit Bicho, se poate scrie un manual de fotbal! Fundașul de fier, născut pe 14 octombrie 1971, la Porto, a câștigat opt titluri cu FC Porto, de cinci ori Cupa Portugaliei, opt Supercupe, UEFA Champions League (2004), UEFA Europa League (2003) și Cupa Intercontinentală (2004)! A fost campion mondial U-20 cu Portugalia în 1991 și a jucat 50 de meciuri pentru naționala mare.

Jorge Costa a început să lucreze în România la CFR Cluj, în sezonul 2011-2012, când a contribuit la câștigarea celui de al treilea titlu din istoria clubului de pe malul Someșului. În acest sezon a preluat pe Gaz Metan Mediaș, cu care a reușit o victorie greu de anticipat chiar pe terenul fostei sale echipe!

Ce amintiri din cariera de fotbalist aveți legate de naționala României sau de jucători români?

La Euro 2000 am învins România cu naționala Portugaliei. Asta e cea mai frumoasă amintire. Pe de altă parte, am jucat alături de români, am fost coleg cu Ioan Timofte la FC Porto, cu Basarab Panduru, iar cu Marius Nicolae am jucat la Standard Liege. Acestea sunt amintirile pe care le am despre jucători români pe care i-am avut colegi.

Cum era campionatul din România acum zece ani și cum este acum?

Ce văd acum este faptul că nu mai sunt diferențe atât de mari între cluburile de top și celelalte. Sunt și echipe mai mici care luptă pentru diferite obiective, e un campionat mai echilibrat decât era atunci.

Vă place în România? Vă plac oamenii de aici?

Da, cu siguranță. Cred că semănăm ca și popoare, suntem latini și unii și ceilalți. Obiceiurile de aici, mâncarea, ospitalitatea, faptul că toată lumea e foarte deschisă, mă fac să nu realizez că nu sunt în țara mea natală. Singurul lucru care este cumva mai dificil, e vremea. Aici e prea rece, acum în Portugalia sunt 22-23 de grade, dar e în regulă, mai iau o haină pe mine și e bine.

Mediaș vs Cluj?

Mediașul e un oraș mult mai liniștit, mai mic. Am fost la Cluj recent, după aproape zece ani și a crescut mult, e un oraș foarte mare. Sunt orașe diferite, dar eu mă simt bine aici, am o casă frumoasă, toate condițiile, sunt aici pentru a munci, așa că este în regulă.

Vă place mâncarea românească? Aveți una preferată?

Mâncarea nu e foarte diferită de cea din Portugalia. Îmi plac sarmalele foarte mult, ciorbele sunt foarte bune, am mâncat și gulaș, însă cred că acesta e specific Ungariei, dar am mâncat aici și e foarte bun.

Cum ați reușit să capacitați echipa astfel încât să câștige pe terenul CFR-ului, acolo unde se câștigă foarte greu? Părea destul de puțin probabil să reușiți asta…

Pentru mine nu a fost improbabilă o victorie la Cluj, iar dacă o să îi întrebați pe jucători vă pot confirma că le-am spus că putem merge acolo, putem să îi învingem și să ne întoarcem acasă cu cele trei puncte. Am spus asta și în conferința de presă premergătoare jocului. Știam că va fi un meci dificil pentru noi. Atunci când muncești așa cum am făcut-o noi și ai jucători de calitate precum ai noștri, chiar dacă știi că va fi greu la început și că mai avem mult de muncă și de îmbunătățit, poți reuși. Cred în calitatea jucătorilor mei, cred că pot forma o echipă, iar atunci obiectivul meu este să merg la Cluj, la Craiova, la Dinamo, la Steaua și să lupt pentru cele trei puncte. Nu contează că jucăm acasă sau în deplasare, asta îmi doresc. Va fi greu de realizat, dar putem să o facem.“

    Trimite prin e-mail