joi, 8 octombrie 2020

Publicat la 10/08/2020 01:44:00 p.m. de

Sărbătoare la centenar

 Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia“ aniversează 100 ani de existență. Momentul a fost sărbătorit și la Mediaș, unde școala a funcționat timp de 84 ani, timp în care a dat țării mii de cadre militare de aviație. 

Pentru a marca centenarul, pe platoul din fața fostei unități militare a fost dezvelită o placă comemorativă. 

Alex PÎNTEA

Foști și actuali militari, conducerea administrației publice locale și alți invitați speciali au luat parte la începutul acestei săptămâni la un ceremonial festiv. Acesta s-a desfășurat pe platoul din fața fostei unități militare de aviație din municipiul Mediaș. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea unui secol de la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia“, care activează actualmente în localitatea Bobocu din județul Buzău.

Placă comemorativă

Pe 18 octombrie 1920 a luat fiinţă, prin Înaltul Decret Regal al Regelui Ferdinand, „Şcoala de Meseriaşi Militari ai Aeronauticii“ pe aerodromul Pipera-București. Ulterior, la scurt timp, aceasta a fost mutată la Mediaș într-o fostă cazarmă de husari de pe timpul împărătesei Maria Tereza, cazarmă unde a funcționat fără întrerupere timp de 84 ani. După un secol de la acest moment, o placă comemorativă marchează acum împlinirea celor 100 de ani. Placa a fost dezvelită marți de către comandorul Corneliu Mititelu, locțiitorul comandantului Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia“ și primarul Gheorghe Roman. „Prima activitate am ținut să fie aici la Mediaș, în urbea în care școala a funcționat timp de 84 ani, datorită faptului că dorim să însemnăm parcursul acesteia. Pentru noi, toți aviatorii, tehnicienii din forțele aeriene, această sărbătoare reprezintă foarte mult, datorită faptului că suntem legați de știri Mediaș, Mediaș prin perioada în care școala și-a desfășurat activitatea aici. Suntem legați și prin faptul că în Mediaș există acest spirit al aviatorilor și al tehnicienilor din forțele aeriene“, a explicat comandorul Corneliu Mititelu.

Decret regal

În toamna anului 1920, regele Ferdinand, prin Înaltul Decret nr. 4167, în urma demersurilor întreprinse de Ministerul de Război, a pus bazele Şcolii de Meseriaşi Militari ai Aeronauticii, pentru „a da maiştri şi submaiştri şi lucrători specializaţi în mecanică, tâmplărie, tapiţerie, tinichigerie, necesari aerostaţiunii militare“, aşa după cum este prevăzut în articolul 1 din Regulamentul Şcolii. În primul an al existenţei sale, şcoala a funcţionat pe aerodromul Pipera-Bucureşti, după care, datorită condiţiilor precare existente aici, a fost mutată la Mediaş, în clădirea unei foste cazărmi de husari. Spaţiul a fost oferit cu generozitate de fruntaşii locali, printre care doctorul Dionisie Roman şi avocatul Ion Moldovan, cunoscuţi luptători pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Toamna anului 1921 a adus efectivele şcolii în oraşul de pe malurile Târnavei Mari. Prin Decretul nr. 3671 din 10 noiembrie 1924, unitatea a primit denumirea de „Şcoala Tehnică a Aeronauticii“, iar la 1 septembrie 1927 s-a mutat în cazarma „Aurel Vlaicu“, în care a funcționat apoi permanent.

Mutată în 2004

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida greutăţilor, Şcoala Militară Tehnică de Aviaţie şi-a continuat activitatea, atribuindu-i-se la 5 septembrie 1954 numele marelui pionier al aviaţiei românești, Traian Vuia. Începând cu data de 1 octombrie 2001, prin comasarea Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Apărării Antiaeriene de la Braşov cu Şcoala Militară Tehnică de Aviaţie „Traian Vuia“, a luat fiinţă Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene din Mediaş. Însă peste alți trei ani, după 84 de ani de existenţă neîntreruptă în municipiul de pe Târnava Mare, pe seama profundelor transformări ale sistemului militar actual şi a amplului proces de restructurare a învăţământului militar, Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene a fost dislocată în garnizoana Boboc-Buzău, acolo unde funcţionează într-o nouă concepţie împreună cu Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, începînd din data de 1 septembrie 2004.

    Trimite prin e-mail