vineri, 18 septembrie 2020

Publicat la 9/18/2020 12:14:00 p.m. de

Guvernul României, partenerul Sibiului. Guvernul României, partener al președintelui Klaus Iohannis (P.E.)

Guvernul României este partenerul Sibiului în construcția noului Spital Județean, în dezvoltarea infrastructurii rutiere, în programele din agricultură, educație, cultură și sport, dar mai ales în implementarea celui mai ambițios program de investiții și relansare economică.

O șansă majoră

Alegerile locale din 27 septembrie sunt o șansă majoră pentru toate comunitățile locale să aleagă oamenii care sunt capabili și au dovedit că pot pune în practică acest model de dezvoltare, singurul care aduce prosperitate și câștiguri reale, adevărate pentru pensionari și bugetari, singurul care dă viitor și perspectivă tinerelor generații. Performanțele administrațiilor liberale reprezintă o bază solidă pentru realizarea programelor și obiectivelor majore ale președintelui Iohannis și Guvernului Orban: încheierea tranziției, reclădirea României și trecerea la România Normală.

Pentru o Românie Normală

Candidații PNL la locale, modelele de succes ale bunei guvernări locale liberale și programul Reclădim România al guvernului PNL sunt garanția că schimbarea în bine va fi adusă de PNL peste tot în România, în primul rând acolo unde comunitățile locale au fost condamnate la stagnare, dezinteres și neimplicare.

Consiliul Județean, model pentru Regiunea Centru


Consiliul Județean Sibiu se situează pe primul loc în Regiunea Centru la absorbția de fonduri europene, care au făcut posibile o serie de investiții noi în infrastructura de sănătate, drumuri județene și turism. Îndreptarea spre fondurile europene a fost strategia președintei Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean încă de la începutul mandatului, în condițiile în care alocările de la bugetul de stat pentru Județul Sibiu abia acopereau necesarul de funcționare al instituțiilor de care răspunde Consiliul Județean și nu ar fi permis o alocare substanțială pentru noi proiecte de dezvoltare.

Investiții în Sănătate

Sănătatea a fost prioritatea numărul unu a mandatului președintei Daniela Cîmpean încă din 2016, iar pandemia a reconfirmat în acest an cât de critice sunt investițiile în sectorul public sanitar. În domeniul sănătății, Consiliul Județean Sibiu a reușit să aducă la stadiul de proiect matur proiectul construcției noului spital județean. Documentele de urbanism sunt aprobate, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici la fel, iar spitalul a intrat în faza de proiectare tehnică și s-a semnat un acord cu Guvernul României pentru susținerea finanțării.

Infrastructura, o prioritate

·         Au fost reabilitați și modernizați 386 km de drumuri județene din totalul de 950 km.

·         Au fost accesate fonduri europene pentru modernizarea unor drumuri intens circulate

·         Proiectul Variantei Ocolitoare Sud a Municipiului Sibiu, pentru care a fost finalizat Studiul de Pre-fezabilitate. Lucrările sunt estimate la aproximativ 100 milioane Euro și finanțarea vizează tot fondurile europene.

·         Autostrada Sibiu-Pitești. Loturile 1, 4 și 5 se află deja în execuție. Loturile 2 și 3 se află în stadiul de proiectare.

·         Autostrada Sibiu – Brașov apare în Planul național de investiții și relansare economică. Valoarea investiției: 1,76 miliarde de euro.

·         Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Valoare estimată: 100 de milioane de euro.

Autostrada Sibiu-Pitești


Conform ”Planului național de investiții și relansare economică”, una din cele mai importante investiții aflată în desfășurare este autostrada Sibiu – Pitești, una din prioritățile Guvernului PNL.

Loturile 1, 4 și 5 se află deja în execuție și presupun un cost estimat de 1,10 miliarde de euro. Loturile 2 și 3 ale autostrăzii Sibiu – Pitești se află în stadiul de proiectare și sunt estimate la o investiție de 2,19 miliarde de euro.

875 milioane de euro, de la Comisia Europeană, pentru construcția Autostrăzii Sibiu-Pitești. Prima autostradă construită cu un aport consistent din fonduri europene!

Guvernul PNL a obținut aprobarea Comisiei Europeane pentru a folosi această sumă importantă, din fondurile UE pentru construcția unei autostrăzi care trece munții și face parte din coridorul IV pan-european. Odată cu execuția acestei autostrăzi se va putea circula de la Constanța la vama Nădlac.

România se poate dezvolta cu sprijinul fondurilor UE. Iar autostrada Sibiu-Pitești este vitală pentru dezvoltarea României.

Autostrada Sibiu – Brașov este un alt obiectiv care apare în Planul național de investiții și relansare economică, valoarea investiției fiind de 1,76 miliarde de euro.

Dezvoltarea agriculturii

Gradul de absorbție al fondurilor europene destinate plăților directe către agricultori, precum și investițiilor în dezvoltare rurală era în decembrie 2019 de 57,16%. Acum, gradul de absorție a fondurilor europene în cadrul Politicii Agricole Comune a ajuns la 71%. Județul Sibiu beneficiază din plin de banii europeni destinați programelor din domeniul agricol.

·         Alocare bugetară din fonduri europene prin Măsura 21 din PNDR de aproximativ 40 milioane de euro.

·         Despăgubiri pentru condițiile meteo nefavorabile: 850 milioane de lei în 2020.

·         Finanțarea investițiilor în structurile de economie socială, de la nivel rural prin lansarea unui apel de 30.000.000 euro, cu posibilitatea de supracontractare.

Educație – tablete, tichete sociale pentru rechizite la începerea noului an școlar și zile libere pentru părinți

250.000 de tablete din fonduri guvernamentale și 500.000 de tablete și laptopuri din bani europeni, iar Guvernul lucrează alături de ANCOM şi autoritățile locale pentru extinderea rețelelor de internet.

️ 25 mil. euro pentru containere sanitare mobile - sumă alocată din fonduri europene;

️ MEC a alocat 31,5 mil. lei pentru reabilitarea/ construirea toaletelor în 376 unități școlare, iar alte 347 școli vor avea toaletele modernizate prin fonduri de la Ministerul Dezvoltarii;

️ Guvernul a alocat bani pentru achiziția a 10 milioane de măști pentru 2,3 mil. români, din medii defavorizate;

️ 50 mil. euro sunt direcționați către autoritățile locale pentru achiziționarea materialelor de protecție sanitară;

️ Prin proiect de lege al Guvernului au fost deblocate posturile pentru angajarea personalului necesar, inclusiv medici și asistenți medicali.

 Părinții vor beneficia de zile libere plătite, în situația în care școlile / clasa se vor închide.

Ne străduim, la fel ca întreaga Uniune Europeană, să luăm măsuri agreate internațional, ca să depăşim cu bine provocările generate de criza sanitară.

Guvernul PNL acordă tichete de 500 de lei pentru 300 de mii de elevi din familii defavorizate pentru rechizite și haine

Copiii din familii defavorizate, din învățământul de stat preșcolar, primar sau gimnazial, vor primi câte un tichet de 500 de lei pe an ca „sprijin educațional”, pentru a cumpăra rechizite și haine.

Guvernul PNL a adoptat măsura privind înființarea Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați (SNSED) inițiată în contextul necesității reducerii impactului socio-economic provocat de pandemia de coronavirus SARS Cov-2. „Criza provocată de virusul SARS CoV-2 lovește din păcate în multe sectoare ale economiei, însă Guvernul PNL a luat măsurile care s-au impus pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Există însă o categorie socială spre care trebuia să ne îndreptăm atenția și o facem acum: e vorba de copiii din familiile defavorizate, care, pe fondul lipsurilor, ar putea fi nevoiți să abandoneze școala. Acești copii cu familii a căror venituri sunt la nivelul veniturilor sociale minime, indiferent de nivelul școlar pe care l-au atins, au nevoie de ajutor. Obiectivul este încurajarea frecventării școlii, precum și asigurarea în mod nediscriminatoriu a accesului la educație”, spune vicepremierul Raluca Turcan.

Prin SNSED se oferă sprijin educațional prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic implementat de Ministerul Fondurilor Europene, având ca sursa de finanțare Programul Operațional POAD, pentru care sunt alocați în acest scop 50 de milioane de euro.

Cum funcționează programul

Implementarea Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați se realizează de către Ministerul Fondurilor Europene, cu ajutorul organizațiilor partenere: instituția prefectului și autoritățile administrației publice locale. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru elevii cei mai defavorizați este de 500 lei, iar valabilitatea acestuia este de 1 an de la data emiterii.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional vor fi alimentate la începutul anului școlar și pot fi utilizate doar pentru achiziția de materiale școlare constând în rechizite și vestimentație necesare frecventării școlii. Instituția prefectului distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către autoritățile administrației publice locale de pe raza teritorială unde își au domiciliul destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Cine beneficiază

Potrivit proiectului, tichetele sociale se vor acorda elevilor care se află în întreținerea familiilor al căror venit lunar mediu pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară. Având în vedere că, pentru anul 2020, salariul minim brut pe țară este 2.230 de lei, venitul lunar mediu pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 1.115 lei, pentru ca elevul să fie eligibil.

La nivelul anului școlar 2019-2020, Ministerul Educației și Cercetării a identificat un număr total de 302.173 de copii care se încadrează în categoriile grupului-țintă aferent măsurii reglementate de acest act normativ.

    Trimite prin e-mail