sâmbătă, 26 septembrie 2020

Publicat la 9/26/2020 06:25:00 a.m. de Anonim

Bilanț tragic

 Compania Delgaz Grid, care operează în 20 de judeţe din partea de nord şi de vest a României, a anunţat că în acest an au avut loc 11 incidente, iar şapte persoane au murit după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

„Un număr de şapte persoane şi-au pierdut viaţa din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon şi alte 17 au fost afectate, urmare a celor 11 incidente petrecute, de la începutul anului până în prezent, în judeţele Sibiu, Mureş, Caraş Severin, Maramureş, Hunedoara şi Timiş. Incidenţa cea mai mare a cazurilor s-a înregistrat în sezonul rece, în timpul funcţionării instalaţiilor de încălzire cu gaze naturale. Astfel, 8 din cele 11 incidente din aria de activitatea a Delgaz Grid s-au petrecut în primele trei luni ale acestui an, cauzele principale fiind folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racordurile neetanşe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice şi al sobelor, coşuri de fum colmatate sau defecţiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanşe)”, a arătat Delgaz Grid, într-un comunicat de presă.

Directorul general al Delgaz Grid, Csulak Ferenc, a arătat că pregătirile pentru sezonul rece ar trebui deja să înceapă.

„Sunt şapte oameni a căror viaţă s-a sfârşit tragic, numai în acest an şi alte zeci care suferă că şi-au pierdut copii, părinţi, fraţi sau bunici. De multe ori lăsăm lucrurile la voia întâmplării, în ideea că se poate şi aşa. Stă în puterea noastră să prevenim astfel de situaţii şi de aceea pregătirea pentru sezonul rece trebuie să înceapă de pe acum. E nevoie de verificarea centralelor, a sobelor şi a coşurilor de fum şi toate acestea trebuie făcute de specialişti”, a arătat Csulak Ferenc.

Potrivit companiei, intoxicaţiile cu monoxid de carbon pot fi prevenite cu uşurinţă, pentru acest lucru fiind nevoie de verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse.

„În blocuri de locuinţe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate maşini de gătit, tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verificăm dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi. La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate”, a arătat Delgaz Grid.

Reprezentanţii companiei au precizat că, de asemenea, nu trebuie să uitat de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze şi că acestea nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.

În plus, compania a recomandat părinţilor să nu lase copiii nesupravegheaţi în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcţiune şi să fie atenţi la simptomele provocate de intoxicaţia cu monoxid de carbon.

„Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat şi odată acumulat în încăpere devine periculos. Simptomele intoxicaţiei depind de concentraţia monoxidului de carbon şi de durata expunerii şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă”, a mai precizat Delgaz Grid.

    Trimite prin e-mail