joi, 20 august 2020

Publicat la 8/20/2020 10:54:00 a.m. de

În dialog cu primarul Gheorghe Roman

Medieșenii își doresc un oraș frumos, curat și sigur, servicii publice de calitate, locuri de muncă și posibilități de petrecere a timpului liber, iar preocupările administrației locale încearcă să vină în întâmpinarea tuturor așteptărilor cetățenilor, potrivit primarului Gheorghe Roman. În această săptămână, am discutat cu edilul-șef despre ceea ce a însemnat mandatul 2016-2020 și care sunt proiectele de perspectivă ale viitoarei legislaturi.



Monitorul de Mediaș: Sunteți aproape de finalul primului mandat. De fapt în prelungiri, datorită pandemiei. Mulțumit?
Gheorghe Roman: Medieșenii sunt cei care trebuie să fie mulțumiți, ei sunt beneficiarii direcți ai activității administrației publice. Știu că este mereu loc de mai bine, însă sunt o serie de circumstanțe care trebuie luate în calcul: la jumătatea anului 2016, când am preluat Primăria, nu era niciun proiect mare de investiții promovat, nu erau depuse cereri de finanțare pentru fonduri europene, o serie de proiecte pe fonduri guvernamentale erau blocate, iar bugetul și șantierele care erau deschise nu erau bine administrate. Cu toate acestea, am reușit în acest mandat să promovez proiecte de investiții ample, să depunem și să câștigăm proiecte pe fonduri europene, să deblocam proiecte pe fonduri guvernamentale și să gestionăm o serie de probleme grave din trecut.
Dacă aș evalua mandatul acesta, aș putea spune că am pus o temelie solidă și ne îndreptăm într-o direcție bună. Cu siguranță, mai sunt foarte multe lucuri de făcut, însă felul pozitiv și deschis cu care ne primesc medieșenii la întâlnirile din fiecare cartier pe care le-am organizat sau atunci când vizitez un șantier sau o lucrare, îmi dau încrederea necesară că eu, împreună cu echipa mea, facem ceea ce trebuie pentru oraș.

Cum e echipa cu care lucrați? E nevoie de oameni mai bine pregătiți?
 - O echipă trebuie formată, iar pentru fiecare om trebuie să găsești locul potrivit în funcție de competențele sale și de dorința de a se implica și contribui cu ce știe să facă cel mai bine, în proiectele comune. Acest lucru necesită timp, pentru a cunoaște oamenii și pentru a identifica potențialul din fiecare. În momentul de față, consider că am format o echipă la nivelul administrației publice, care a înțeles că administrația publică este în slujba cetățeanului.
Însă dincolo de colegii mei din cadrul Primăriei, aș dori să vorbesc și despre importanța echipei la nivelul Consiliului Local. Fără susținerea colegilor mei consilieri locali, riscăm să nu treacă proiecte de hotărâre importante pentru dezvoltarea orașului. Din păcate, nu toți consilierii locali de la toate formațiunile politice au înțeles importanța proiectelor pe care le-am promovat în cadrul ședințelor de Consiliu Local. Pentru orice primar, este vital să aibă o majoritate în consiliu, pentru a avea susținere și a putea implementa viziunea și strategia pe care o are pentru dezvoltarea orașului.

Dar echipa județeană și guvernamentală? E alături de dumneavostră, de Mediaș?
- În ultimul an, am simțit cu adevărat ce înseamnă deschidere, comunicare și sprijin de la nivel central. Ca primar, am găsit „ușile“ ministerelor deschise, atunci când m-am dus cu o serie de proiecte blocate de ani de zile, proiecte importante pentru comunitatea noastră și despre care nu se mai știa nimic. Ca  exemple, aș vrea să menționez: construirea locuințelor pentru tineri, pe strada Gheorghe Lazăr, bazinul de înot didactic din cartierul Vitrometan, dar și preluarea Casei Armatei, unde intenționăm, printre altele, să extindem spațiile pentru învățământ ale Școlii Generale „Mihai Eminescu“, cu spații conexe, laboratoare, săli IT etc.
Pe lângă toate acestea, suntem în dialog și cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru construirea unei baze sportive de tip 1 în Ighisul Nou, o sală de educație fizică, dar și construirea unei baze sportive de tip 2 la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“. Acestea fiind doar câteva proiecte pe care intenționăm să le pregătim și pentru care avem nevoie de comunicare și sprijin de la nivel central.
Pe lângă deblocarea unor proiecte care zăceau de ani buni în sertarele ministerelor, un semnal pozitiv care să întărească buna cooperare și sprijinul de la nivel județean, dar mai ales de la nivel guvernamental, a fost prezența vicepremierului Raluca Turcan, a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, cât și a premierului Ludovic Orban în cadrul diverselor evenimente, fie la manifestările cu prilejul serbării zilei de 1 Decembrie, la semnarea unui important contract de finanțare pe fonduri europene sau la o vizită de teren.




Ce model are primarul Gheorghe Roman, când vine vorba despre administrația locală?
- Încă din 2016, am avut o serie de vizite atât la Primăria din Oradea, cât și la Primăria din Blaj, pe lângă aceste vizite la care am insistat să participe directori din cadrul Primăriei Mediaș pentru a facilita crearea de relații cu directorii de resort din cadrul celorlalte primării, avem o bună colaborare și un dialog pe diverse probleme cu alți primari care au făcut performanță în atragerea de fonduri europene și care au gestionat într-un mod constructiv diverse probleme specifice.
Însă nu aș vrea să mă limitez doar la modele de bune practici din administrația publică din țară. Orașul Mediaș este înfrățit cu regiunea De Fryske Marren din Olanda, cu Sopron din Ungaria, cu Dabrowa Gornicza din Polonia, iar din 2019 ne-am înfrățit cu Cricova din Republica Moldova, dar și cu primul oraș din Germania, Wittenberg. Putem învăța multe de la ei și să avem mereu un schimb de bune practici pe diverse domenii: de la cultură, turism, sport, până la învățământ și administrație publică.

Se poate spune că acțiunile Primăriei Mediaș, în ultimii patru ani, au acoperit, vizibil, toate domeniile importante pentru viața orașului. Să le luăm pe rând!

Infrastructura

În ultimii 4 ani, mai tot timpul a fost deschis câte un șantier în oraș. Unii oameni vă critică, alții apreciază proiectele. Ce le transmite primarul Gheorghe Roman?
- Orice șantier deranjează, iar eu sunt conștient de acest lucru. De aceea, de câte ori am avut ocazia, mi-am cerut scuze față de medieșeni pentru disconfortul creat. Însă orice lucrare mare de investiții realizată de către Primărie a fost făcută în urma unui dialog cu cetățenii care urmau să fie afectați în mod direct de acea lucrare. Cu siguranță, nu întotdeauna au dat curs toți locuitorii din zonă la invitația de a participa la întâlnirea din cartier pe care am organizat-o, iar după aceea erau supărați pe noi că anumite lucruri nu se întâmplau așa cum și-au dorit ei. Cred că este important ca oamenii să participe la întâlnirile noastre din cartierele orașului. Eu nu cred în proiecte făcute de la birou, deoarece nu corespund nevoilor reale din teren. Însă atunci când toată lumea a căzut, în mod asumat, de acord să facem un proiect mare de investiții, trebuie să ne asumăm implicit și disconfortul creat.
În cele din urmă, eu apelez la răbdare, înțelegere și încredere. Am reușit să închidem o serie de lucrări mari din oraș și trebuie să vă spun că, la final, oamenii au fost foarte mulțumiți.

Aveți și nemulțumiri în ceea ce privește calitatea lucrărilor? Proiecte întârziate?
- Vizitez destul de des orice șantier, atât în faza incipientă, cât și pe parcursul desfășurării lui. Nu mă feresc să mă întâlnesc cu oamenii și să accept critici cu privirile la lucrările care se realizează. Bineînțeles, atunci când o sesizare este bine întemeiată, căutăm să remediem problema înainte să închidem șantierul. Pe lângă vizitele de șantier și întâlnirile cu locuitorii, particip și la recepția lucrărilor. Sunt exigent în ceea ce privește calitatea lucrărilor!
Din păcate, ne confruntăm, mai ales anul acesta, cu o serie de întârzieri, însă acolo unde a fost cazul am aplicat întotdeauna penalizările conform contractului.

Cum arată Mediașul în viitor, în viziunea dumneavoastră? Cu mai multe zone pietonale, cu mai multe zone de agrement? Ce proiecte aveți în vedere?    
- Sunt încă multe lucruri care trebuie realizate. Mediașul este o cetate încărcată de istorie și trebuie permanent să protejăm și să valorificăm patrimonul cultural. În același timp, este necesară crearea unor spații de agrement, a unor zone pietonale și a unor parcuri unde medieșenii să aibă posibilitatea să își petreacă timpul liber. Cu siguranță, fiecare medieșean a observat și s-a bucurat de investițiile de acest gen care s-au concretizat deja. Nu în ultimul rând, avem în derulare proiecte pe fonduri europene pentru a începe să transformăm Mediașul într-un oraș inteligent.

Învățământ

Mediașul are elevi și dascăli de top, fără îndoială. Are și școli și grădinițe de top? Și mă refer aici la interesul manifestat de Primărie pentru clădiri, pentru condițiile pe care le oferă copiilor și cadrelor didactice.
- Pe parcursul întregului mandat, am atras și alocat numeroase fonduri pentru educație, reparații și modernizări ale unităților de învățământ, servicii de calitate oferite copiilor și elevilor. Au fost modernizate Sala de Sport de la Liceul Automecanica și terenul de sport de la Școala Națională de Gaz; au fost reabilitate curtea Liceului Axente Sever, curtea Școlii Generale nr. 3, curtea atelierelor de la SNG; au fost amenajate curtea interioară a Grădiniței nr. 2, dar au fost realizate și lucrări de investiții în infrastructură la Colegiul Tehnic Mediensis. 
Avem depuse o serie de proiecte pe fonduri asigurate de CNI pentru construirea a două creșe,  avem și un proiect pe fonduri europene aflat în faza de precontractare, intitulat „Educație antepreșcolară - premisă pentru dezvoltarea comunitară în municipiul Mediaș” în valoare de 4 milioane de lei.
În plus, în urma colaborării permanante cu toate unitățile de învățământ, dar și cu Inspectoratul Județean Sibiu, copiii și elevii au fost implicați în numeroase proiecte și evenimente ce au avut ca partener Primăria Mediaș. Acordăm cadouri de Crăciun tuturor copiilor și elevilor din învățământul primar, premii de excelență și burse de merit pentru elevi.

Sănătate

Cum apreciați evoluția Spitalului Municipal Mediaș în ultimii 4 ani, în condițiile în care este în subordinea Primăriei?
- Am investit constant în achiziționarea de aparatură medicală de calitate. Aparat ventilație mecanică, ecograf multifuncțional, aparat radiologie Roentgen, masă chirurgicală ortopedică și masă de nașteri, echipament video chirurgical, tomograf 3D sunt doar câteva dintre numeroasele achiziții de aparatură medicală făcute în ultimii 4 ani. La toate acestea se adaugă lucrări de renovare, modernizare, reabilitare sau dotare cu mobilier la secțiile: Ginecologie Ortopedie, Pneumologie, Pediatrie, Intene, Neurologie sau Chirurgie. În urma discuțiilor purtate cu medicii, am reușit să renovăm și să modernizăm Policlinica. Toate acestea au avut ca scop oferirea unui act medical de calitate medieșenilor și atragerea de personal medical cât mai bine pregătit și mai performant.

Sport

În mandatul dvs. a apărut un club nou: CSM Mediaș. Ce v-a determinat să inițiați acest proiect?
- Primeam tot felul de solicitări pentru sprijin de la diverse cluburi private, fie pentru a participa la un campionat, fie pentru resurse materiale. Din păcate, nu am avut niciun cadru legal să îi pot sprijini și nu am considerat că era normal ca orașul nostru să nu aibă un Club Sportiv Municipal în cadrul căruia copiii noștri să poată practica într-un cadru organizat un sport. De asemenea, era firesc ca Mediașul să fie reprezentat în cât mai multe discipline sportive, mai ales că avem tineri talentați și dornici de a practica sport de performanță.

Pandemia a afectat și fotbalul. La Gaz Metan nu e deloc liniște, însă de curând am primit o veste bună. Clubul a ieșit, după 4 ani, din insolvență. Vă place fotbalul? Există vreo șansă să implicați Primăria în viața echipei noastre de suflet?
- În urmă cu aproximativ 4 ani, le-am promis reprezentanților CS Gaz Metan că atunci când vor ieși din insolvență vor avea în mine un partener de dialog și un susținător serios. Astăzi, când, în sfârșit, clubul a ieșit din insolvență, rămân la promisiunea făcută și astfel, la prima rectificare bugetară, voi propune Consiliului Local alocarea unei sume de bani. Cred că va fi pentru prima dată când Primăria Mediaș susține concret echipa de suflet a orașului. Și da! Îndrăgesc fotbalul și orice activitate sportivă.

Timp liber

Am văzut o preocupare constantă în ultimii ani pentru crearea unei agende culturale cât mai generoase. Doriți un oraș mai viu? Mă refer la perioada de după pandemie, bineînțeles. 
- Agenda culturală a cuprins de la an la an din ce mai multe evenimente culturale, artistice, dar și sportive. M-am bucurat să văd că diverse asociații și organizații și-au găsit în Primăria Mediaș un partener de dialog și un sprijin, atunci când și-au manifestat dorința de a organiza un eveniment pentru medieșeni și nu numai. Așa am început să avem o agendă cultural-sportivă din ce în ce mai bogată și mai diversificată, care să cuprindă câte ceva pentru toate gusturile.
Pe lângă asociații și ONG-uri, am început să implicăm și copiii de la unitățile de învățământ la diverse evenimente și activități.

Aveți în vedere și creșterea calității manifestărilor organizate?
- Cu siguranță, sunt deschis la propuneri pentru a crește calitatea evenimentelor și pentru a acoperi toate nișele, însă, în această perioadă dificilă prin care trecem, este important să gestionăm această pandemie și să fim un vector care promovează respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de siguranță care să pună sănătatea medieșenilor pe primul loc.

Asistență socială

V-am văzut extrem de preocupat de activitatea Direcției de Asistență Socială, mai ales în utima vreme, pe perioada pandemiei. V-a impresionat munca oamenilor din subordine?
- Nu îmi sunt străine problemele cu caracter social cu care se confruntă Mediașul! Încă de la preluarea mandatului, am sesizat o serie de nereguli în ceea ce privește sumele mari de bani de la bugetul local care se cheltuiesc cu norma de hrană caldă pentru cei asistați social. Din acel moment, de la 170 de porții, am ajuns undeva la 60. Beneficiază doar cei prevăzuți în lege, restul trebuie să depună muncă în folosul comunității pentru acele porții de mâncare. O parte dintre oamenii pe care îi vedeți la întreținerea spațiilor verzi muncesc pentru acea normă de hrană.
Însă de la a tăia o serie de porții de mâncare și a face muncă în folosul comunității, cu siguranță nu rezolvă problemele sociale în esența lor. Am căutat finanțări pentru a identifica, în primul rând, problemele sociale și resurse extrabugetare din care să susținem soluțiile la problemele aferente. Așadar, în 2018 am finalizat Strategia de Dezvoltare Locală a Zonelor Urbane Marginalizate de pe raza municipiului Mediaș și am identificat pe Programul Operațional Regional, Axa 9, finanțările necesare. Printre problemele acute identificate se numără lipsa locuințelor sociale sau starea lor inadecvată pentru locuire; lipsa unui serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice; lipsa unei locații adecvate pentru desfășurarea unui program de tip after school pentru copiii defavorizați, dar și lipsa unui spațiu pentru furnizarea de  servicii sociale integrate pentru persoane vulnerabile.
În momentul de față, cererile de finanțare pentru construirea a 80 de unități locative, dar și pentru reabilitarea corpului R de la Aviație, care va avea drept destinație Centru Medico-Social, se afla în etapa de evaluare.

Face destul Primăria Mediaș pentru încurajarea voluntariatului?
- Cu siguranță, încurajăm voluntariatul, mai ales în rândul tinerilor, dar nu numai! Am avut zeci de voluntari care s-au implicat în buna organizare și desfășurare a evenimentelor organizate de-a lungul anilor de către Direcția de Cultură.
Dar și pe perioada pandemiei medieșenii s-au organizat și implicat exemplar, alături de colegii mei din cadrul Direcției de Asistență Socială, în acțiuni de voluntariat. Într-o perioadă atât de dificilă, au dat dovadă de solidaritate, dar și de conștiinciozitate în respectarea normelor sanitare pentru combaterea și prevenirea pandemiei.
           
Ighiș

Despre ce s-a făcut în Mediaș am tot discutat, însă aș vrea să vă întreb și despre satul aparținător Ighișul Nou. În cei patru ani de mandat, ce ați realizat în mod concret pentru locuitorii din Ighiș?
- În urma întâlnirilor organizate în Ighiș, la care locuitorii întotdeauna au răspuns în număr mare, am rezolvat o serie de probleme, respectiv dorințe venite din partea lor. Am înființat un post de Poliție Locală, am pus la dispoziție spațiul necesar pentru un dispensar și o farmacie. Pe lângă acestea, am derulat, împreună cu operatorul Apa Târnavei Mari, un amplu program gratuit de racordare a gospodăriilor la rețeaua de apă și canalizare menajeră, întrucât proiectul realizat anterior, înainte de 2016, nu a prevăzut cuplarea locuințelor la rețea, lucru care pentru secolul în care trăim este inacceptabil. În momentul de față, vă pot spune că sunt racordate în jur de 300 de gospodării din aproximativ 400.
Bineînțeles că avem în vedere și o serie de alte proiecte, de care vor beneficia în mod direct locuitorii Ighișului Nou, dar nu numai. Am depus o serie de proiecte pe fonduri europene, care în momentul de față se află în etapa de evaluare și cuprind, printre altele, reabilitarea drumului Ighișului și extinderea cu pistă de bicicletă și iluminat, lucrări de reabilitare a școlii și grădiniței, dar și construirea unui cămin cultural cu finanțare de la Compania Națională de Investiții.
 

De unde se inspiră Primăria când schimbă „aerul“, când schimbă peisajul în diverse zone ale orașului?
- Mă bucur să văd că munca echipei mele din cadrul Direcției de Administrare a Domeniului Public este apreciată de către medieșeni! Am alocat fonduri necesare pentru a continua acest program de înfrumusețare a orașului nostru și îmi doresc ca cetățenii să înțeleagă că depinde în primul rând de noi, de fiecare în parte, cât și cum ne vom bucura de aceste spații verzi și de locuri de joacă pentru copii! Dacă nu dăm dovadă de spirit civic, nu ne sesizăm atunci când vedem că cineva rupe florile, strică decorațiunile sau aruncă pe jos, atunci nu ne putem bucura pe deplin! Acest lucru este valabil, bineînțeles, și pentru locurile de joacă și nu numai.

Sunteți un primar activ, mereu printre medieșeni. Ce-și doresc oamenii mai mult și mai mult la Mediaș?
- Aș putea spune că infrastructura a rămas printre prioritățile în rândul medieșenilor, însă după zeci de întâlniri avute în toate cartierele din orașul nostru, cred că dorințele, problemele oamenilor diferă de la zonă la zonă. Știu de problemele cu care se confruntă locuitorii din zona Sebeșului sau din zona Aviației atunci când sunt ploi abundente, cunosc problema locurilor de parcare sau a zonelor de colectare selectivă a deșeurilor din cartierele de blocuri, unde densitatea populației este mai mare; lipsa locurilor de joacă din zona Hula Veche și cartierul Gloria; știu de disconfortul creat de colmatarea și deteriorarea canalului colector din zona Govora-Piscului.
Cu siguranță, sunt și un set de așteptări comune, cum ar fi un oraș frumos și curat, siguranța cetățenilor prin efectuarea de patrule mai dese, servicii de calitate atât la nivelul administrației publice, cât și la nivel de oraș, locuri de joacă și spații de agrement, dar și locuri de muncă.



    Trimite prin e-mail