marți, 14 iulie 2020

Publicat la 7/14/2020 09:07:00 a.m. de

Fără tragere de inimă, în Gruia


Gaz Metan a cedat luni seară, în Gruia, 0-2 (0-1), cu CFR, în meciul care a încheiat runda cu numărul 7 din play-off-ul Ligii I. Un meci ratat de ambele părți, dar care s-a terminat așa cum s-au așteptat (și-au dorit) mulți medieșeni. CFR a rămas la un punct în spatele liderului „U“ Craiova, păstrând șanse la un nou titlu.    

Lot subțire

Cu un lot subțire, datorită plecării mai multor jucători de bază în această ediție de campionat, Gaz Metan a plecat la Cluj fără prea multe pretenții. Cu doar 5 jucători pe bancă, între care juniorii Avram, Nicula și Dogaru, a părut că face jocul fanilor din oraș care spun că „titlul trebuie să rămână în Ardeal“. Unde mai pui că între CFR și Gaz Metan există de ani buni relații bune, cu jucători împrumutați sau transferați, cu meciuri amicale, cu un antrenor Dusan Uhrin care a pregătit în carieră ambele echipe.

O singură sclipire

Gazul nu s-a predat însă pur și simplu, s-a așezat bine în apărare, a trimis câteva săgeți pe contraatac, iar Droppa a dat emoții tuturor, în min. 13, când a reluat milimetric peste transversală, din careu, o minge ideală. După acest moment, nimeni nu a mai încercat însă nimic. A urmat un joc lent, fără nerv, timp de o jumătate de repriză ieșind în evidență doar combinații „citite“ aproape de cele 2 careuri, un galben la Droppa și un altul la Chamed – pentru proteste.
Când nu mai așteptam ceva de la acest prin act, Deac trimite o centrare-covrig din lovitură liberă (‘36), iar Djokovic șterge cu capul, în dreapta lui Pleșca, balonul ocolind de puțin ținta. CFR rămâne sus, aruncă din nou mingea în careul nostru, iar activul De Moura depășește limita regulamentului la un duel cu Chipciu. Cel puțin așa a considerat centralul Ovidiu Hațegan. Penaltiul a fost transformat de Deac (‘39), iar cele 2 echipe au plecat la cabine, pentru o binemeritată pauză.

Joc lent, previzibil

La reluare, tot CFR a fost surpriza acestui meci, evoluând cu 2 viteze mai puțin decât a făcut-o înainte de pandemie, jocul campioanei părând puternic afectat de perioada de pauză impusă de pandemie. Nu tu apărare, nu tu mijloc, nu tu atac. Joc lent, previzibil, fără sclipiri individuale, în condițiile în care Dan Petrescu a aruncat în luptă cel mai în formă 11 al momentului. Și totuși, chiar și-n aceste condiții, campioana a punctat decisiv repede (‘49), la capătul unei combinații în careul nostru între Deac și Djokovic, ultimul, lăsat mult prea liber, trimițând plasat pe lângă Pleșca: 2-0.

Un nou debut, Avram încă 15 minute

2-0 e scorul perfect pentru un „blat“, însă CFR și Gaz Metan au lăsat impresia că meciul din Gruia se joacă, în special prin fauturi dure. Mai întâi Rondon l-a tăvălit aiurea pe Velisar, apoi Boli l-a scos din joc pe Drăghici, în minutul 82, cu un fault dur, inutil, la mijlocul terenului. Clujeanul a fost eliminat, scoțându-l din pepeni pe Dan Petrescu. Antrenorul gazdelor s-a enervat însă degeaba, fiindcă Gaz Metan n-a arătat niciun moment că ar fi în superioritate pe teren. Până la final, de remarcat au fost doar schimbările efectuate de Dusan Uhrin. Mai ales debutul în Liga I a tânărului Rareș Dogaru, dar și a doua prezență în Ligă a lui Cristi Avram (17 ani), care a bifat mai bine de 15 minute în meciul de la Cluj.

Noi schimbări după ieșirea din insolvență

Meciul de la Cluj a stat sub semnul deciziei Tribunalului Sibiu, de săptămâna trecută, prin care Gaz Metan Mediaș scapă de insolvență după 4 ani. Surse din anturajul clubului dădeau ca sigură, în urmă cu două săptămâni, abandonarea lui Ioan Mărginean și numirea în funcția de președinte a lui Valentin Iordănescu, vărul lui Edward și nepotul lui Anghel Iordănescu. Ceea ce s-a și întâmplat marți, potrivit paginii de Facebook „Suporteri Gaz Metan Mediaș”. De profesie avocat, Valentin Iordănescu s-a ocupat de partea juridică a clubului Gaz Metan Mediaș. Pasul următor ar fi revenirea lui Edi Iordănescu.

Caseta tehnică

CFR Cluj – Gaz Metan Mediaș 2-0 (1-0)
Marcatori: Deac '39 pen., Djokovic '49
Arbitri: Ovidiu Hațegan (Arad) / Asistenți: Octavian Șovre (Satu Mare) și Sebastian Gheorghe (Suceava)

CFR Cluj: Arlauskis - Cr. Manea, Vinicius, Boli, Camora - Itu, Bordeianu (46’ Păun), Djokovic (’74 Hoban) – Deac (84’ Cestor), Rondon (84’ Omrani), A. Joca (‘6 Chipciu). Antrenor: Dan Petrescu

Gaz Metan Mediaș: Pleșca – Drăghici (83’ Dogaru), Larie, Nielsen, Velisar - Droppa, Popa (75’ Avram) - Moura, N. Chamed, Trif (62’ Ciocan) - N. Cardoso. Antrenor: Dusan Uhrin

Declarații după meci

Pentru mine a fost important să-i văd pe unii jucători care nu au evoluat aşa mult şi s-a văzut că CFR nu a avut multe ocazii, a marcat cu şansă, dar nu şi-a creat ocazii mari. Sunt mândru de jucătorii mei, au luptat, au fost unii foarte tineri care au jucat împotriva unei echipe puternice, care a jucat în Europa League. Eu am venit să ajut acest club, să muncesc, este o perioadă dificilă, trebuie să aducem jucători buni sezonul viitor, acum ne-au lipsit Marius Constantin, Buş şi Butean, la partida următoare pierdem alţii”, a declarat Dusan Uhrin, antrenorul Gazului.

„Greu fără Sergiu Buş şi Marius Constantin, probabil cei mai buni jucători ai noştri din acest campionat. Greu şi fără jucătorii cărora li s-au terminat contractele. Suntem puţini. Avem câţiva copii pe banca de rezerve, iar un meci cu CFR e foarte greu, indiferent cu cine joci pe teren. Nu mai ştim nimic de bani. Aşteptăm, vedem, avem promisiuni”, a dezvăluit Ionuț Larie, căpitanul Gazului la meciul cu CFR.

„Ce se întâmplă acum în România mi se pare incredibil, sincer, mi se pare incredibil. În afară că nu am vrut să aducem VAR-ul pentru că acum se vede interesul care e, cred că toată țara vede unde e interesul, cine trebuie să câștige campionatul. Cum e posibil? Azi am avut încă două penalty-uri neprimite și au fost și alte faze dubioase. Vreau să fim lăsați în pace de arbitri, dar nu suntem lăsați în pace! Am zis să tac, dar nu pot să tac. De departe, vă pot arăta cine e cea mai dezavantajată echipă din acest play-off. Cei de la Comisii vor decide ce e mai bine pentru Craiova. Dacă cei de la Craiova vor fi arbitrați așa, e imposibil să nu bată la Giurgiu și Botoșani! FCSB a avut două penalty-uri nedate cu Craiova, e posibil așa ceva? Nu ne vor campioni pentru că s-au plictisit de CFR Cluj”, a declarat Dan Petrescu, nemulțumit de arbitraje și convins că Universitatea Craiova e favorizată să obțină titlul în Liga I.

Programul etapei a 7-a (play-off) din Liga I

FC Botoșani – FC Astra Giurgiu 0-0
Universitatea Craiova – FCSB 2-1 (1-1)
CFR Cluj - Gaz Metan Mediaș 2-0 (1-0)

CASETĂ
Clasament Play-Off

1. Universitatea Craiova        7          6          0          1         14-11     41
2. CFR 1907 Cluj                  7          4          2          1          11-6      40
3. AFC Astra Giurgiu             7          2          3          2           8-8       30
4. FC Botoşani                      7          1          3          3           6-8      29
5. FCSB                               7          1          3          3         12-12     28
6. Gaz Metan Mediaş          6          0          3          4          4-10      25
Notă: Locul 1 din play-off se califică în Liga Campionilor, în timp ce locurile 2 și 3 se califică în Europa League.

Etapa viitoare: Gaz Metan Mediaș - Astra Giurgiu (vineri 17 iulie, ora 21), FCSB – CFR Cluj (sâmbătă 18 iulie, ora 21), FC Botoșani - Univ. Craiova (duminică 19 iulie, ora 21)

Declarații după ieșirea din insolvență

„Ioan Mărginean se duce pe drumul lui, domne’, dacă nu mai e dorit. Eu simt că sunt vânat din toate părțile. Problema este că Edi Iordănescu a avut un salariu foarte mare, adică 10.000 de euro. E foarte mult. Având în vedere că a venit pandemia, eu am fost obligat să îi bag în șomaj tehnic, eu nu aveam altă variantă. Am propus ca jucătorii să negocieze o amânare de salariu de 3 luni și n-au semnat decât 6. I-am băgat în șomaj tehnic, în frunte cu mine, și normal că i-a căzut greu, poate și la Edi, a pierdut 2 luni. Nu a încasat 50.000 de euro primă pentru calificarea în play-off, dar nu au venit banii de la TV”, a spus Ioan Mărginean pentru ProSport.    

Dragi medieșeni, mă bucură ieșirea din insolvență a CS Gaz Metan Mediaș. Le transmit sincere felicitări tuturor celor care au muncit pentru realizarea acestui obiectiv. Ca primar al municipiului Mediaș, vă fac cunoscut pe această cale că sunt deschis la un dialog cu noua conducere pentru o susținere financiară a clubului fanion al orașului nostru. Mult succes!“, a declarat primarul Gheorghe Roman, pe pagina sa de Facebook.

În etapa viitoare
Acasă, cu Astra Giurgiu

În etapa următoare, Gaz Metan joacă acasă cu Astra Giurgiu, echipa cu care a remizat 0-0, în deplasare, pe 15 iunie, în prima etapă după reluarea campionatului. A fost un joc șters atunci, marcat de plecările antrenorului Edi Iordănescu și a mai multor jucători de bază. Era partida în care noul antrenor, Dusan Uhrin, lua loc pe banca noastră direct de la aeroport, stabilind astfel o premieră pentru fotbalul românesc.
Întrucât oaspeții de vineri 17 iulie nu au licență de cupe europene, ba au și ei grave probleme în sânul clubului, par victime sigure. Mai ales că ai noștri își iau bun de la acest sezon pe teren propriu. Va fi ultima prezență acasă, dar și prima în condițiile în care au scăpat de insolvență. Măsura a creat deja un val care pare că mătură tot ce a însemnat Ioan Mărginean la club. Chiar marți, administratorul a fost îndepărtat așa cum anunța Monitorul de Mediaș încă din urmă cu câteva săptămâni, noul președintele fiind numit Valentin Iordănescu, potrivit paginii de Facebook „Suporteri Gaz Metan Mediaș”Vor lipsi cu siguranță Sergiu Buș, Marius Constantin și Nasser Chamed – suspendați. Cel mai probabil, Sergiu Buș nu va mai apuca să joace pentru Gaz Metan, după ce a confirmat transferul său la FCSB. De asemenea, Lukas Droppa are probleme cu ligamentele, iar Gabriel de Moura și Roberto Romeo acuză și ei probleme medicale și sunt incerți.   

    Trimite prin e-mail