miercuri, 3 iunie 2020

Publicat la 6/03/2020 08:14:00 p.m. de

Moment istoric la Mediaş. Cel mai important contract din istoria orașului a fost semnat în prezenţa reprezentanţilor Guvernului


Municipiul Mediaş, prin compania Apa Târnavei Mari, a semnat un contract în valoare de 121 milioane de euro, bani care vor fi  folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare pe mai multe străzi din Mediaş, dar şi în localităţile din nord-estul judeţului Sibiu.


Cu acest prilej, vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, au fost prezenţi în municipiul de pe Târnava Mare. Aceştia au luat parte la semnarea contractului de finanţare a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Sibiu, regiunea nord şi est, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Cei doi reprezentanţi ai Executivului şi primarul Gheorghe Roman au semnat contractul cu finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni.

Gata de start

Evenimentul s-a desfăşurat în Piaţa Corneliu Coposu, în prezenţa unor ofi cialităţi naţionale, judeţene şi locale. „S-a semnat cel mai important contract din istoria Mediaşului pentru tot nordul judeţului Sibiu. Consider că, după aproape 6 ani de aşteptare, este un lucru firesc care s-a întâmplat astăzi. Erau momente când aveam impresia că acest proiect major pentru noi toţi este ţinut în sertare de către guvernanţi. Eu nu pot decât să vă spun că sunt mândru că, într-o perioadă atât de grea pentru noi toţi, reprezentanţii Guvernului şi-au făcut timp şi ne-au susţinut atât cât au putut din punct de vedere legal şi astfel ne aflăm în această situaţie. Le mulţumesc încă o dată şi sigur că acum ne aşteaptă o muncă grea, aceea de a implementa acest proiect pentru oamenii care locuiesc în nordul judeţului Sibiu”, a explicat primarul Gheorghe Roman.

Proiect aşteptat


Raluca Turcan a afirmat că misiunea Guvernului este aceea de a creşte nivelul de dezvoltare a comunităţilor şi odată cu acesta, asigurarea de condiţii de trai mai bune pentru români. „Din păcate, la preluarea guvernării, peste 4 miliarde de euro zăceau nefolosite într-o revoltătoare lipsă de respect faţă de nu mai puţin de 54 de administraţii publice din România. În acest caz, al municipiului Mediaş, este vorba, între altele, despre deblocarea proiectului centurii ocolitoare, despre promovarea de investiţii în infrastructură şi, iată, despre finanţarea pentru apă şi canalizare, în sumă de peste 121 milioane de euro. 35 de comunităţi vor beneficia de acest proiect. Este un pas enorm pentru Mediaş, un pas aşteptat, promis de prea mulţi şi de prea multe ori, dar meritat de locuitori”, a apreciat Raluca Turcan.

Cadou pentru Mediaş

Ministrul Fondurilor Europene a ţinut să felicite conducerea Primăriei Mediaş pentru implicarea de care a dat dovadă. „Este un eveniment deosebit pentru municipiul Mediaş, este un eveniment deosebit pentru comunitatea locală şi acest lucru a fost posibil prin implicarea echipei primarului pe care îl felicit încă o dată şi îi mulţumesc pentru implicarea de care a dat dovadă. Trei cifre aş putea să spun, 122 milioane de euro, 18 primării şi peste 92.000 de locuitori beneficiari, sunt, dacă vreţi, cadoul pe care Guvernul Orban îl face astăzi, de ziua municipiului, prin semnarea proiectului de apă şi canalizare”, a punctat Boloș.

Proiectul, în cifre
  

Proiectul înseamnă dezvoltarea și extinderea reţelei de alimentară cu apă și canalizare în 38 localităţi, populaţia beneficiară fiind de peste 95.000 locuitori. Până în anul 2023 se vor realiza 200 km de reţea nouă de alimentare cu apă, 70 km noi de canalizare și alţi 50 km de canalizare care vor fi  reabilitaţi. „Proiectul va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în mediul rural prin înfi inţarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, crearea de noi locuri de muncă atât în etapa de implementare, cât și în cea de exploatare a investiţiilor. Cel mai semnificativ beneficiu al proiectului este impactul pozitiv al conformării cu acquis-ul de mediu. Astfel, reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare vor avea ca rezultat creșterea calităţii vieţii populaţiei în ceea ce privește sănătatea și confortul”, a menţionat Ioan Munteanu, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari.

    Trimite prin e-mail