luni, 25 mai 2020

Publicat la 5/25/2020 03:11:00 p.m. de

Un nou succes în lupta împotriva COVID-19 la Sibiu!


Primul tratament cu plasmă umană hiperimună de la Sibiu, aplicat unui pacient diagnosticat cu COVID-19, a fost realizat la finalul săptămânii trecute de către medicii Secției Clinice ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Procedura s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției, Conf.univ. dr. Mihai Sava.


Pacientul care a avut indicație terapeutică pentru administrarea de plasmă convalescentă hiperimună este un bărbat de 48 de ani, confirmat cu SARS-COV2 în data de 11.05.2020 și internat în aceeași zi în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase. Pacientul nu prezenta alte comorbidități. Pe fondul agravării stării sale de sănătate, pacientul a fost transferat în data de 19 mai la Terapie Intensivă, fără a fi intubat.

„Pacientul a fost admis în Terapie Intensivă cu insuficiență respiratorie severă, dispnee, polipnee, stabil hemodinamic, conștient și cooperant”, a declarat conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI.

Ulterior, după efectuarea analizelor și testelor de compatibilitate, pacientul a primit, în data de 21 mai, tratamentul cu plasmă.

Au fost administrate 2 unități de plasmă convalescentă hiperimună în doză unică la zece zile de la data confirmării diagnosticului. După administrarea celor 2 unități de plasmă convalescentă hiperimună starea pacientului la 72 de ore s-a ameliorat semnificativ atât clinic cât și pe analizele de laborator”, a explicat conf.univ.dr. Mihai Sava.

În momentul de față, pacientul se află în continuare internat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne sub atenta supraveghere a medicilor.

Primul test la RT-PCR realizat după administrarea plasmei este negativ.

Plasma a fost recoltată de la un pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu după ce a fost declarat vindecat.

Ne bucurăm că am reușit să fim printre primele centre din țară care aplică această terapie, dar și mai mult pentru că pacientul are o evoluție favorabilă, ceea ce este un semn încurajator cu privire la utilizarea acestei metode”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

    Trimite prin e-mail