vineri, 8 mai 2020

Publicat la 5/08/2020 01:38:00 p.m. de

Primari avertizați să respecte principiul Vocii Unice


Instituția Prefectului Județului Sibiu atrage atenția primarilor să nu mai comunice informații privind situația îmbolnăvirilor în localitățile pe care le gestionează. Conform hotărârilor și dispozițiilor adoptate de la începutul pandemiei, comunicarea la nivel județean se face potrivit principiului Vocii Unice.


De asemenea, reamintește că informațiile despre persoanele confirmate pozitiv pot fi făcute fără a fi oferite date personale sau alte detalii despre viața privată a persoanei în cauză, a aparținătorilor sau persoanelor cu care aceasta a intrat în contact, și doar în baza raportului Direcției de Sănătate Publică Sibiu, întocmit după efectuarea anchetei epidemiologice.

„În baza: Hotărârii nr.2 din 24.02.2020, a Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, art. 6 privind înființarea Grupului de Comunicare Strategică; dispoziției nr. 524 din 03.03.2020, privind realizarea comunicării publice în contextul creșterii riscului de răspândire a infecției cu coronavirusul COVID-19; dispoziției nr. 525 din 05.03.2020 privind adaptarea măsurilor din competență pentru prevenirea răspândirii infecției cu SARS CoV-2, care determină boala COVID-19; Horărârii nr.16 din 04.04.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu privind comunicarea la nivel județean potrivit principiului Vocii Unice, vă reamintim următoarele:
Persoana desemnată la nivelul județului Sibiu pentru a comunica mesajele către mass-media este purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Sibiu, Andreea Ștefan (contact: 0755-017.504, mail: presa@prefecturasibiu.ro)

·        Instituțiile din județ pot comunica informații fără informarea Instituției Prefectului, despre activitățile și acțiunile pe care le desfășoară, cu excepția informărilor privind COVID-19, aceste informări fiind comunicate integrat la nivel de județ prin vocea unică.
·         În ceea ce privește informațiile cu privire la COVID-19, vor fi comunicate următoarele: numărul de persoane aflate în izolare și carantină, numărul de persoane testate, numărul de persoane confirmate pozitiv și negativ, măsurile de prevenire și împiedicare a răspândirii COVID-19, primirea de materiale și echipamente de protecție, măsuri de ordine publică, identificare precum și amenajarea de noi locuri de carantină, fără a preciza locația acestora, numărul de decese ale persoanelor confirmate pozitiv cu SARS CoV-2.
·         În ceea ce privește informațiile despre persoanele confirmate pozitiv, acestea pot fi făcute, în baza raportului Direcției de Sănătate Publică Sibiu, întocmit după efectuarea anchetei epidemiologice, fără a fi oferite date personale sau alte detalii despre viața privată a persoanei în cauză, a aparținătorilor sau persoanelor cu care aceasta a intrat în contact.
·         În cazul în care jurnaliștii solicită informații care nu se regăsesc în cele menționate mai sus, acestea necesită avizul Grupului de Comunicare Strategică, sau a Ministerului Sănătății, după caz.

Conform Art. 93 din Decretul privind instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul României, „termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează.” Chiar și în aceste condiții, vă asigurăm că, în măsura în care avem această posibilitate, vom transmite cu celeritate informațiile solicitate de mass-media“, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Instituția Prefectului Județul Sibiu

    Trimite prin e-mail