marți, 12 mai 2020

Publicat la 5/12/2020 02:08:00 p.m. de

Arestat la Romgaz, pentru dare de mită


Un bărbat a fost reținut astăzi, pentru 24 de ore, și va fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, după ce a fost surprins în flagrant de procurorii DNA oferind 50.000 de euro unui director din Romgaz.


Pentru un teren

Potrivit comunicatului DNA, „în perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, bărbatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) (nr - Romgaz) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren“.

Toleranță zero, la Romgaz

Surprinsă de acest eveniment, conducerea executivă S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a reacționat rapid, făcând următoarea precizare: „Conducerea executivă ROMGAZ a luat act de informaţiile apărute în presă şi transmite public pe această cale că manifestă toleranţă zero faţă de orice faptă de corupţie şi va sprijini organele abilitate să efectueaze cercetările în acest caz.
S.N.G.N. Romgaz S.A. mizează pe transparenţă şi corectitudine şi întreprinde toate acţiunile necesare pentru evitarea oricăror situaţii care pot crea vulnerabilităţi cu impact asupra activităţii curente şi a imaginii companiei.“, se arată în comunicatul emis de Biroul de presă ROMGAZ.


„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 28 aprilie - 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    Trimite prin e-mail