luni, 13 aprilie 2020

Publicat la 4/13/2020 12:44:00 a.m. de

Bani europeni, în plină criză


În plină criză generată de amenințarea coronavirusului COVID 19, primarul Gheorghe Roman vine cu vești bune pentru întreaga comunitate din Mediaș. Cel mai important proiect de modernizare a transportului public din județ intră în linie dreaptă. Investiția de peste 11 milioane de euro, din care aproape 10 milioane fonduri europene, își așteaptă în aceste zile executantul/executanții.



Mediașul a dat lovitura

Municipalitatea a dat lovitura, în toamna anului trecut, când primarul Gheorghe Roman semna, alături de Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, contractul de finanțare al proiectului „Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric“, cu o valoare totală de 57.178.530 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de 44.805.105 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (cca. 9.795.000 Euro). Proiectul a avansat conform graficului, au fost întocmite documentațiile, iar săptămâna trecută a fost lansată procedura de înscriere la licitație, termenul limită pentru depunerea dosarelor fiind 15 mai 2020.


Soluții, în plină criză

Dacă va fi desemnat câștigătorul, lucrările pot începe chiar anul acesta, astfel încât, în 2022 Mediașul să aibă un transport modern, de top. Plus trei poduri modernizate, cel de peste pârâul Moșna de pe strada Aurel Vlaicu, podul peste pârâul Moșna de pe strada Avram Iancu și - cel mai important - pasajul peste calea ferată. „În toată această perioadă, atenția mea și a colegilor mei din administrația locală se îndreaptă preponderent către situația provocată de epidemia cu noul coronavirus și implementarea cât mai rapidă și eficientă a noilor măsuri transmise prin ordonanțele militare. În același timp ne gândim serios la impactul pe care această situație extrem de gravă îl are asupra economiei orașului, la ceea ce putem face pentru a ne reveni cât mai repede din punct de vedere economic după trecerea crizei. Sunt convins că proiectele pe termen lung și mai ales cele finanțate din fonduri europene reprezintă o soluție viabilă“, declara primarul Gheorghe Roman, vineri, într-o videoconferință de presă.


Termen depunere dosare: 15 mai

Edilul șef a anunțat că „în această săptămână (n. r. – săptămâna trecută) am lansat licitația pentru atribuirea contractului pe fonduri europene de modernizare, reabilitare și extindere a sistemului de transport public electric din municipiul Mediaș. Valoarea totală a investiției este de peste 57 de milioane lei. Contractul este acum scos la licitație publică, iar termenul de finalizare este mai 2022. Termenul limită pentru depunerea ofertelor, de către companiile interesate, este de 15 mai 2020. Ne propunem să parcurgem toți pașii legali și să începem cât mai repede lucrul efectiv la acest proiect“, a arătat Gheorghe Roman.

Suflu nou

Proiectul a fost întocmit tocmai pentru a da un suflu nou sistemului de transport public din Mediaș, unul inaugurat în 23 august 1989. Va crea condiții de siguranță pentru pasageri, atât prin reabilitarea infrastructurii de transport, cât și prin extinderea liniei de troleibuz cu peste 14 km. Proiectul le va oferi cetățenilor posibilitatea de a utiliza și mai mult troleibuzele din municipiu, dar și posibilitatea reducerii noxelor și a păstrării unui aer mai curat. Fondurile alocate sunt disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Obiectivul 3.2 care finanțează proiectele ce vizează ”Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Principalele lucrări prevăzute în proiect sunt:
  • Înlocuirea celor 18,95 km de linie de contact uzată fizic și moral, cu un fir de contact din cupru, cu profil special pentru troleibuze.
  • Extinderea liniilor de troleibuze pe Str. Stadionului pe o lungime de 5,3 km și Str. Avram Iancu – Str. Moșnei – Heleșteu pe o lungime de 9 km.
  • Trei stații de așteptare a troleibuzelor vor fi dotate cu panouri de informare a călătorilor privind timpul de așteptare și numărul liniei de transport public care operează pe ruta respectivă, precum și o cameră video de supraveghere cu rol de creștere a siguranței echipamentelor și a călătorilor în stație. De asemenea, în 2 stații cu aflux mare de călători, din cele trei, vor fi instalate automate de vânzare bilete de transport.
  • Se vor achiziționa 3 troleibuze noi care sunt necesare pentru acoperirea zonelor de extindere a rețelei de troleibuze.
  • Reabilitarea/modernizarea podurilor și pasajului situate pe ruta troleibuzelor, podul peste pârâul Moșna de pe strada Aurel Vlaicu, podul peste pârâul Moșna de pe strada Avram Iancu și la pasajul peste calea ferată.
  • Crearea unui sistem de management al traficului. 

Un aer mai curat

Transportul reprezintă un sector cu efecte semnificative asupra calității aerului, iar la nivelul municipiului Mediaș s-a evidențiat în ultima perioadă un trend de creștere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezintă principala sursă de emisii poluante. „Pentru locuitorii municipiului, dorim să îmbunătățim eficiența transportului public de călători,  frecvența și timpul parcurs, accesibilitatea și transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv și eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza rețeaua de transport în comun, vom asigura condițiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală și, implicit, știm că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaș”, declara edilul-șef, cu prilejul semnării contractului.

    Trimite prin e-mail