Deoarece coronavirusul cauzează în mod obișnuit infecții 
respiratorii, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un set de 
recomandări standard pentru populație pentru a reduce expunerea la 
virusul agresiv și transmiterea lui, care include igiena mâinilor, 
igiena respiratorie, dar și practicile sănătoase ale alimentației:
·       spălarea frecventă a mâinilor, folosind soluții bazate pe alcool sau apă și săpun;
·       în caz de tuse și/sau strănut, acoperirea gurii și a nasului 
cu tehnica cotului flexat sau cu șervețele de unică folosință, care se 
vor arunca imediat după folosire și spalarea mâinilor;
·       eitatea contactului fizic cu orice persoană care are febră și tuse;
·       în caz de febră, tuse și dificultate de respirație, 
adresați-vă din timp medicului și precizați orice istoric de călătorie 
întreprins în ultima perioadă;
·       dacă vizitați piețe din zonele care se confruntă în prezent 
cu cazuri inedite de coronavirus, evitați orice contact direct 
nepretejat cu animale vii sau suprafețe în contact cu animalele vii;
·       trebuie evitat consumul de carne și produse din carne crudă 
sau insuficient preparată termic. Carnea neprocesată, laptele sau 
organele animalelor vor fi manipulate cu grijă, pentru elimina riscul de
 contaminare cu produse crude, negătite, ținând cont de toate practicile
 pregătirii sigure a alimentelor.
Ce sunt coronavirusurile?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină
 infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi 
cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli
 care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la 
om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli 
respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu 
(MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Ce este 2019 n-CoV?
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 
2019 într-un focar de pneumonie din China (orașul Wuhan, provincia 
Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din 
familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile 
care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul 
Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici 
epidemiologice similare acestora.
Care este sursa acestui focar epidemic?
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de
 mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea 
cauzelor epidemiei este în derulare.
Cum se transmite?
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS,
 pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o 
persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi 
când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină,
 salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi 
transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau 
cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu 
animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea 
animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
Se transmite de la om la om?
Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a
 noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit 
bolnavi.
Care este perioada de incubaţie?
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.
Care sunt simptomele?
Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult 
asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală 
comună (tuse, febră, nas înfundat etc.), însă au fost observate infecții
 severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om 
infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.
Simptomele pentru infecţia cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Care sunt opțiunile de tratament?
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează 
simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere 
(de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament 
empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
Există vaccin?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Cine riscă infecția cu 2019 n-CoV?
Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc în zonele afectate 
de 2019 n-CoV, persoanele care au contact cu persoanele infectate, 
inclusiv personalul medical.
Ce trebuie făcut?
Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de 
alcool. Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul 
cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și 
spălați-vă pe mâini. Evitați contactul apropiat cu persoanele care 
tușesc și au febră. Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, 
mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent.
Se recomandă călătorilor spre zonele afectate:
·       evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de 
infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau
 domestice;
·       spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
·       acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a 
strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea 
medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome 
de infecție respiratorie acută;
·       evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și 
cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la 
piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate 
cazuri de coronavirus nou;
·       evitarea consumului de produse animale crude sau gătite 
foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude 
trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele 
gătite.
Pentru călătorii care se întorc din China şi care prezintă semne clinice de boală se recomandă:
·       să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa 
menționeze istoricul de călătorie, dacă prezintă semne clinice de boală 
la sosirea pe aeroport;
·       să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia 
de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un 
interval de 14 zile de la revenirea în țară;
·       pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, 
acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
