sâmbătă, 22 februarie 2020

Publicat la 2/22/2020 10:16:00 a.m. de Anonim

Benedek (UDMR): Noi dorim alegeri anticipate, dar să fie organizate legal!

UDMR cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind anticipatele. Deputatul de Sibiu Benedek Zacharie a subliniat că formațiunea este în favoarea alegerilor anticipate, cu condiția ca acestea să fie organizate legal.


Deputatul Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate. În scrisoarea adresată Avocatului Poporului, liderul UDMR invocă mai multe motive de neconstituționalitate în ceea ce privește OUG nr.26/2020.
„Am semnalat toate acele probleme din această ordonanță, care, după părerea noastră, conțin elemente de neconstituționalitate. Avocatul Poporului este cel care se poate adresa Curții Constituționale”, a declarat senatorul UDMR Laszlo Attila.
Printre problemele de neconstituționalitate semnalate, UDMR arată că legile electorale nu pot fi modificate prin ordonanță de urgență.
„Noi, UMDR-ul, dorim alegeri anticipate, dar în același timp dorim ca aceste alegeri anticipate să fie organizate legal. Prin demersul nostru către Avocatul Poporului am sesizat câteva probleme care nu sunt constituționale în această ordonanță de urgență. În primul rând, nu ar avea voie niciun guvern să dea ordonanță de urgență vizavi de alegeri, asta scrie în Constituția României”, a explicat deputatul sibian Benedek Zacharie, liderul grupului deputaților UDMR.
Mai mult, reprezentantul Uniunii este de părere că OUG 26/2020 încurajează turismul electoral, prin faptul că cetățenii pot vota la orice secție din țară, anulând astfel reprezentativitatea candidaților cicumscriși pe județe. „Prin această ordonanță se legiferează turismul politic, adică toată lumea poate să voteze unde vrea”, a mai arătat Benedek.
OUG 26/2020 a fost emisă cu doar zece luni înaintea alegerilor parlamentare, fapt care, într-o decizie din 2012 a CCR a fost considerat neconstituțional, mai arată deputatul UDMR.
„Nu schimbi regula în timpul jocului. Până la alegerile parlamentare la termen mai sunt 10 luni. Există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că în ultimul an nu se schimbă această lege. Mai mult, și Comisia de la Veneția face această recomandare”.
În scrisoarea către Avocatul Poporului, UDMR mai arată că OUG 26/2020 a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ.

CE PREVEDE OUG CARE REGLEMENTEAZĂ ORGANIZAREA ALEGERILOR ANTICIPATE

Principalele prevederi din OUG 26/2020 fac referire la votul pe trei zile în diaspora și la dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent.
În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, 14 februarie, în Monitorul Oficial.

Diana CÎMPEAN
    Trimite prin e-mail