marți, 28 ianuarie 2020

Publicat la 1/28/2020 12:59:00 p.m. de Anonim

Cum a ajuns CON-A o veritabilă „fabrică de stadioane”

Nu mai puțin de cinci proiecte mari cu funcționalități sportive, însumând nu mai puțin de 700 de milioane de lei, sunt contabilizate pe seama constructorului sibian CON-A.


În portofoliul companiei deținute de omul de afaceri Mircea Bulboacă s-au adunat în acești ani din urmă impresionante structuri cu destinație sportivă: Cluj Arena, stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova și stadionul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
Construcția cu cea mai mare valoare a investiției este stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova, un proiect de aproape 250 de milioane de lei, inaugurat în 2017 și plasat în rândul celor mai bune din lume.
Record național
CON-A a construit la Cluj-Napoca Sala Polivalentă și Cluj Arena. Sala Polivalentă Cluj-Napoca este cea mai modernă și încăpătoare construcție destinată organizării de evenimente. Construcția realizată de CON-A deține deja un record: este clădirea civilă din România cu cele mai lungi grinzi metalice, cu 73 de metri de deschidere liberă, dimensiuni care mai sunt întâlnite doar la hangarele avioanelor.
Cluj Arena
Urmează Piteștiul
Cel mai recent proiect anunțat din zona sportivă pentru CON-A este construirea noi săli polivalente la Pitești. Noua sală va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri și va putea găzdui mai multe tipuri de competiții sportive internaționale, precum handbal, volei și baschet, dar și evenimente nonsportive.
Construcții industriale
Portofoliul CON-A nu se reduce însă doar la construcții cu caracter sportiv. Potrivit unor date date publicității de companie, CON-A se ocupă, printre altele, de construcţia fabricii de rezerve de tutun pentru dispozitive IQOS, dezvoltată de Philip Morris în Otopeni, şi fabrica de soluţii perfuzabile dezvoltată de germanii de la B Braun lângă Timişoara, în localitatea Sânandrei. Fiecare din aceste proiecte are o valoare de peste o sută de milioane de euro.
De asemenea, constructorul sibian ridică fabrica de vată minerală a danezilor de la Rockwool din localitatea Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, o investiţie de 50 milioane de euro, fabrica de bioetanol a elvețienilor de la Clariant în județul Dolj, fabrica de anvelope Pirelli din Slatina. De-a lungul timpului, CON-A a mai construit hale industriale pentru Daimler la Sebeș, Bosch în județul Cluj, Siniat în Gorj şi altele. În perioada 2000-2018, CON-A a construit şi predat peste 70 de fabrici.
În fruntea jucătorilor locali
Afacerile constructorului CON-A din Sibiu s-au diminuat în 2018 cu aproape 20% față de anul anterior şi s-au situat astfel la 440 milioane de lei (circa 96 milioane de euro). Scăderea a venit după ce, potrivit datelor din 2017, CON-A devenise cel mai mare constructor cu capital privat românesc după cifra de afaceri. Pentru același an, compania a raportat un profit de 20,1 milioane de lei (4,3 milioane euro). Afacerile CON-A crescuseră în 2017 cu peste 50 la sută față de anul anterior, ceea ce a propulsat compania direct în fruntea constructorilor cu acționariat local, devansând astfel jucători locali precum Bog’Art, Construcţii Erbașu sau Hidroconstrucția.
    Trimite prin e-mail