vineri, 29 noiembrie 2019

Publicat la 11/29/2019 04:33:00 p.m. de Redacţie

Împreună de 1 Decembrie


Ziua Naţională a României va fi marcată duminică la Mediaș.
Medieşenii sunt aşteptaţi să sărbătorească împreună de 1 Decembrie. Municipalitatea a pregătit un program special, care se va întinde pe mai multe ore, pentru ziua de duminică. Participanţii vor putea asista la o slujbă religioasă, o paradă militară şi la un program artistic susținut de artişti şi ansambluri de muzică populară. La sediul Primăriei vor avea loc mai multe lansări de carte, o sesiune de comunicări științifice, precum și conferirea mai multor titluri de cetățean de onoare al Mediașului.  

Alex PÎNTEA

Pregătirile pentru Ziua Naţională a României au intrat pe ultima sută de metri. Evenimentul care se va desfăşura în Piaţa Corneliu Coposu, în faţa Primăriei Mediaş, va fi unul complex şi va fi structurat și anul acesta pe două paliere. Astfel, se vor desfăşura evenimente atât în piaţă, cât şi la sediul Primăriei.

Program artistic

Activitățile din Piața Corneliu Coposu vor începe la ora 10.15, cu dezvelirea monumentului dedicat foștilor deținuți politici.  Nu vor lipsi, în acest an, din programul zilei de 1 Decembrie, recitalurile folclorice de excepție, susținute de interpreți consacrați de muzică populară, precum Ionuț Fulea și Veta Biriș. Alături de aceștia, în cadrul spectacolului de muzică și dansuri populare vor evolua artiști, formații și ansambluri reprezentative ale zonei Târnavelor și Mureșului. Este vorba de Ciprian și Mihaela Istrate, Bogdan Toma, Cristian Roman, ansamblul folcloric „Purtata” Mediaș și grupul instrumental „Ceterașii de pe Câmpie”.


Paradă militară

Unul din momentele mult așteptate, în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Națională a României, îl va reprezenta ceremonialul militar de defilare cu trupe și tehnică. La acesta vor participa efective importante compuse din cadre militare ale Garnizoanei Mediaș, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Inspectoratului de Jandarmeri Județean Sibiu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, Poliția Locală Mediaș și Detașamentul de Roșiori, reprezentând Cavaleria Română din Primul Război Mondial. Cadrele militare vor fi însoțite de tehnică de luptă și intervenții specifică, iar pe perioada desfășurării ceremonialului militar de defilare, cerul orașului va fi survolat de elicoptere și aeronave de luptă aparținând Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Program cultural

Un alt punct oficial al zilei de 1 Decembrie îl reprezintă programul din sala de şedinţe „Daniel Thellmann” a Primăriei Mediaş. Astfel, aici vor avea loc, duminică dimineața, începând cu ora 11.00, mai multe lansări carte. Totodată, este programată o sesiune de comunicări științifice, dar și ceremonia de conferire a trei titluri de cetățeni de onoare ai municipiului Mediaș. Este vorba despre Maria Stănescu, Pompei Hădărean și Nicolae Romulus Moise. Maria Stănescu este fondatoarea Asociației Phoenix Speranța, Pompei Hădărean este o personalitate recunoscută în plan local și național, care s-a remarcat printr-o activitate bogată în domeniul construcțiilor și cel managerial, iar Nicolae Romulus Moise este un medieșean care a avut un rol important în dezvoltarea flotei maritime comerciale a României.

GHEORGHE ROMAN | primar: „Ziua Națională a României va fi celebrată în municipiul Mediaș printr-o serie de manifestări culturale, ceremonialuri religioase, militare, civile și spectacole de muzică populară, dedicate sărbătorii Marii Uniri de la 1918, independenței și integrității statului român modern. Vă așteptăm, așadar, în Piața Corneliu Coposu, să participăm împreună la sărbătoarea de suflet a tuturor românilor și să ne urăm un călduros și sincer «La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, români!»”
    Trimite prin e-mail