marți, 26 noiembrie 2019

Publicat la 11/26/2019 04:14:00 p.m. de Anonim

Consiliul Județean Sibiu și instituțiile partenere oferă sibienilor mai multe evenimente de suflet cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Consiliul Județean Sibiu va sărbători Ziua Națională a României în cadrul unei ședințe solemne, care va avea loc joi, 28 noiembrie, începând cu ora 15, la sediul instituției.

Oaspeții vor fi întâmpinați, după tradiție, cu pâine și sare, oferite de o pereche de juni.
La eveniment au fost invitați și vor participa primari din județul Sibiu, parlamentari, cetățeni de onoare ai județului Sibiu, foști președinți și vicepreședinți ai CJ Sibiu, reprezentanți ai mediului diplomatic, economic, academic și eclezial, conducătorii instituțiilor aflate în subordinea CJ Sibiu.
Cei prezenți vor avea ocazia să intoneze imnul României alături de interpreta de muzică populară Mariana Anghel, cadru didactic la Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu. Apoi, ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, va rosti o binecuvântare (Te Deum), iar consilierul județean Friedrich Gunesch va da citire mesajului transmis de către episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib. Vor urma câteva scurte luări de cuvânt din partea gazdei, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, și a invitaților din prezidiu: prefectul județului, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, comandantul Garnizoanei Sibiu, gl.bl. Ghiță Bârsan, și Valentin Ivan, președintele filialei județene Sibiu a Asociației Comunelor din România. ”Ideea de unitate de-a lungul istoriei în spațiul românesc” va fi prezentată succint de prof.univ.dr. Marian Țiplic, prorector în cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu.
Ședința solemnă se va încheia cu ”Zâmbete și acorduri” de chitară, aduse de 37 de copii din comuna Sadu, grupul vocal-instrumental fiind condus de preotul Liviu Moisiu. Copiii vor interpreta cântece patriotice care le vor crea tuturor celor prezenți starea sufletească potrivită pentru a se prinde într-o Horă a Unirii, în curtea instituției, acompaniamentul fiind asigurat de către profesori și elevi ai Școlii Populare de Arte Și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu.
”Cred că astfel de momente ne unesc, ne fac să ne simțim mândri că suntem români, ne conectează cu istoria neamului nostru, ne aduc bucurie și speranță că împreună putem realiza lucruri bune, fiecare din poziția în care suntem”, afirmă Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Consiliul Județean Sibiu, împreună cu Primăria Sibiu, Garnizoana Sibiu și Instituția Prefectului – județul Sibiu, au pregătit și în acest an un program de excepție din care nu vor lipsi ceremonia militară de pe bulevardul Corneliu Coposu, spectacolul folcloric de la Sala Transilvania, retragerea cu torțe și concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu, transmis în direct în Piața Mare de la Ateneul Român.
Astfel, între orele 9.30 – 10.30, în fața Cercului Militar Sibiu, la Monumentul Ostașului din toate timpurile, se va desfășura Ceremonia militar religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, circulația rutieră fiind închisă pe str. Banatului și bulevardul Victoriei între orele 7 – 11.
Tot la Cercul Militar, între orele 10 – 13 pot fi vizionate o expoziție foto-documentară și proiecții de film.
Cei curioși să vadă tehnica militară sunt așteptați între orele 10 -13, în parcarea Teatrului Național ”Radu Stanca”, unde va fi organizată o expoziție. Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu vor organiza ateliere cu armament ușor și greu, vor prezenta autospeciale specifice activității fiecăruia și tehnică de comunicații.
foto: A & M
Pentru buna desfășurare a acestui eveniment, parcarea va fi închisă de sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20, până duminică 1 decembrie, ora 18.
Momentul cel mai așteptat de sibieni, în special de copii – Ceremonia militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare – se va desfășura între orele 11 – 12, pe bulevardul Corneliu Coposu.
Peste 2.000 de persoane din Garnizoana Sibiu vor participa la activitățile dedicate Zilei de 1 Decembrie. La ceremonia de defilare vor participa peste 1.000 de persoane (950 de pe jos și 100 în tehnica militară), cu 50 de autovehicule.
Un element de noutate în acest an va fi survolarea Sibiului de către forțele aeriene, cu începere de la ora 11.15. Vor fi 10 aeronave de la Câmpia Turzii: 4 elicoptere IAR și 6 Mig-uri 21 LanceR.
Ceremonia militară se va încheia la ora 11.45 cu Hora Unirii, în apropiere de giratoriul din Piața Unirii. Autoritățile județene invită toți sibienii să îndrăznească să se prindă în cea mai mare horă jucată în Sibiu. De asemenea, cei care au straie populare, sunt invitați să le poarte pentru a face acest moment cât mai frumos.
Autoritățile anunță cetățenii că bd. Coposu va fi închis circulației rutiere între cele două sensuri giratorii, în intervalul orar 7 -13.
Instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu își dau și în acest an concursul pentru a oferi publicului momente artistice pe tema unirii:
De la ora 12 și până seara la ora 20, sibienii pot viziona expoziția ”Tablouri în libertate”, găzduită de Filarmonica de Stat Sibiu. Accesul în Sala Thalia se va face exclusiv pe la intrarea principală, din str. Cetății. Expoziția aduce la Sibiu 30 de tablouri celebre ale unor clasici ai artei românești aflate în colecții private. Este vorba despre lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Gheorghe Pătrașcu, Ludovic Bassarab, Rudolf Schweitzer-Cumpăna sau Adam Bălțatu, care vor putea fi admirate în foaierul Sălii Thalia.
Și Biblioteca Județeană Astra organizează o expoziție intitulată ”Anul 1919 în colecții sibiene”, găzduită în Muzeul Asociațiunii din corpul A, etajul I..I, str. George Barițiu, nr.5. Vernisajul expoziției va începe la ora 12.30.
Expoziția Anul 1919 în colecții sibiene reunește cele mai valoroase documente istorice (foi volante, piese iconografice, carte curentă, publicații seriale) aflate în patrimoniul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.
Complexul Național Muzeal ASTRA, prin Studioul Astra Film, va prezenta două producții cinematografice proprii: ”Transalpina – Drumul Regilor” și ” Muzeul Astra”. Proiecțiile au loc la sediul din Piața Mică nr. 11, între orele 12.30 – 13.30, precum și între orele 15.30 – 16.30.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii” Sibiu organizează între orele 13 – 15 spectacolul extraordinar ”Noi suntem români”, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul Junii-Sibiului”, găzduit la Sala Transilvania.
Accesul publicului la spectacol se va face până la ora 12.45, doar pe bază de invitație, care se ridică în data de 30 noiembrie de la Sala Transilvania, între orele 10 – 14. O invitație este valabilă pentru două persoane, iar în data de 30 noiembrie o persoană poate ridica o singură invitație. Organizatorii spectacolului anunță faptul că acesta va fi transmis în direct de către TVR.
Biserica dintre Brazi de pe str. Reconstrucției organizează de la ora 13.30 o ceremonie de cinstire a eroilor neamului românesc.
Retragerea cu torte, un alt moment de care sibienii se bucură va începe la ora 18 pe următorul traseu: Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazu – Strada Nicolae Iorga – Bulevardul Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.
Filarmonica de Stat Sibiu oferă sibienilor un concert dedicat Zilei Naționale a României în data de 30 noiembrie, de la ora 19, la Sala Thalia, urmând ca în 1 Decembrie să concerteze la București, la Ateneul Român, concertul fiind transmis în direct în Piața Mare din Sibiu, între orele 19  – 20.30.
”Acest program oferit sibienilor de 1 Decembrie are în spate foarte multă muncă și multă dăruire din partea organizatorilor și le mulțumesc public tuturor celor implicați: instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu, structurilor din Garnizoana Sibiu și instituțiilor partenere – Primăria Municipiului Sibiu și Instituției Prefectului Județul Sibiu. Îndemnul meu pentru sibieni este acela de a veni în număr cât mai mare la acțiunile care se desfășoară în Sibiu pentru că dorim să transmitem de aici din Sibiu mesajul de unitate între autorități și comunitate. Județul Sibiu este un județ puternic, care a dovedit că știe ce înseamnă unitatea”, declară Daniela Cîmpean.
Consiliul Județean Sibiu va oferi sibienilor 10.000 stegulețe care vor fi împărțite pe bd. Coposu în timpul ceremoniei militare, precum și la spectacolul folcloric de la Sala Transilvania.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie

0930 – 1030Ceremonie militară religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori
Monumentul OSTAŞULUI DIN TOATE TIMPURILE din faţa Cercului Militar Sibiu

1000 – 1300Expoziție de tehnică militară
Parcare Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Bulevardul Corneliu Coposu
Expoziție foto – documentară și proiecții de film
Cercul Militar Sibiu, Bulevardul Victoriei nr. 3 – 5

1100  _ 1200

Ceremonie militară cu defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare
Bulevardul Corneliu Coposu

1115Forțele aeriene române survolează Sibiul
Bulevardul Corneliu Coposu

1145Hora Unirii
Piața Unirii

1200 – 2000Expoziția „Tablouri în libertate”
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, str. Cetății nr. 3 – 5
Intrarea este liberă

1230                Vernisaj expoziție „Anul 1919 în colecții sibiene” și prezentare de volume
Biblioteca Județeană Astra, corp A, Str. George Barițiu nr. 5
Intrarea este liberă

1230 – 1330              Prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” și a filmului „Muzeul Astra”
Astra Film, Piața Mică nr. 11
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

1300 – 1515                         Spectacol extraordinar „Noi suntem români!” susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”, transmis pe TVR
Sala Transilvania, Str. Octavian Goga nr. 1
Accesul în sală este permis până la ora 12.45, în baza invitațiilor, care se ridică, în limita locurilor disponibile, în 30 noiembrie 2019, între orele 10 -14, de la Sala Transilvania

  1330Ceremonie de cinstire a eroilor neamului românesc
Biserica dintre Brazi, strada Reconstrucției

1530 – 1630Prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” și a filmului „Muzeul Astra”
Astra Film, Piața Mică nr.11
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

1800Retragere cu torţe
Plecare de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazu – Strada Nicolae Iorga – Bulevardul Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu

1900 – 2030Concert simfonic „Întâi Decembrie de 2 ori. Sibiu și București.” susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu la Ateneul Român București
Transmis în direct în Piața Mare din Sibiu


    Trimite prin e-mail