marți, 26 noiembrie 2019

Publicat la 11/26/2019 04:06:00 p.m. de Anonim

Aeroportul Internațional Cluj, poartă aeriană de intrare pentru aproape 3 milioane de pasageri

Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj ocupă locul 1 între aeroporturile regionale din România, cu un trafic în continuă creştere.


Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj este al doilea aeroport din România din punct de vedere al pasagerilor transportați după Aeroportul Internațional “Henri Coandă“ București, iar pentru anul 2019 estimează faptul că va înregistra un trafic de aproape 3 milioane de pasageri, mai precis 2,8 milioane de pasageri.
Potrivit documentelor Aeroportului Cluj, traficul estimat până la finalul anului 2019 este de 2.850.000 pasageri. Comparativ, anul 2018 s-a încheiat cu un trafic de 2.785.000 pasageri.
În anul 2018, traficul de pasageri pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a crescut cu 3,5% faţă de 2017.
CLUJ-SUA, DIN 2030?
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj urmăreşte atingerea unui trafic de 7 milioane de pasageri în anul 2030, ţintă care presupune derularea unor investiţii estimate la aproape 900 de milioane de lei, printre care un nou terminal de pasageri şi unul de Cargo.
La Cluj este nevoie de o pistă de 3.500 de metri pentru ca aeronavele care efectuează zboruri intercontinentale să poată ateriza şi decola, iar pentru realizarea pistei este necesară devierea râului Someş. Lucrările sunt începute deja, iar Ciceo estimează că cel târziu în 2030 se va zbura din Cluj în SUA sau Canada.
„Din acest punct de vedere noi avem o problemă legată de devierea râului Someş, dar o dată cu finalizarea acesteia, care a început şi sperăm ca în trei-patru ani să se finalizeze, Clujul va avea zboruri intercontinentale gen Cluj – New-York, Cluj – Montreal. Cel mai târziu în 2030, cel mai devreme în 2025”, a precizat David Ciceo. Directorul aeroportului clujean a subliniat și importanța dezvoltării traficului de marfă pe aeroporturile din România, lucru care va contribui semnificativ  la creșterea economică.
Directorul Aeroportului Internațional Cluj a estimat o dublare a traficului aerian național în următorul deceniu – 35 de milioane de pasageri. Dintre aceștia, 7 milioane vor decola sau ateriza de la Cluj. „Este o provocare imensă pentru noi, așa că am început deja pregătirile pentru un asemenea nivel al traficului”, spune David Ciceo.
45 DE DESTINAȚII DE LA CLUJ ÎN TOATE COLȚURILE LUMII
„Estimările noastre arată că traficul actual aproape se va dubla în mai puțin de 10 ani și vom deservi aproape 7 milioane de pasageri pe an până în anul 2030. Este o provocare imensă pentru noi, așa că am început deja pregătirile pentru un asemenea nivel al traficului. (…) Cele mai mari provocări sunt finanțarea pentru creșterea capacității astfel încât să putem deservi 7 milioane de pasageri anual, confruntarea cu o competiție din ce în ce mai acerbă la nivel regional, cu schimbările rapide ale mediului extern, și impactul tehnologiei asupra industriei aeroportuare.”, spune David Ciceo.
Anul acesta  de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj sunt disponibile pentru pasageri nu mai puţin de 45 destinaţii regulate din 21 de ţări, respectiv 11 destinaţii charter turistice din 4 ţări, prin intermediul a peste 15 operatori aerieni.
ÎN ROMÂNIA, TRAFICUL DE PE AEROPORTURI MERGE SPRE 23 DE MILIOANE DE PASAGERI
Numărul de pasageri de pe aeroporturile din ţară a crescut cu 6,9% în primele nouă luni, arată datele ACI Europe, care reprezintă peste 500 de aeroporturi din 45 de ţări din Europa. Evoluţia este de aproape două ori mai mare decât ritmul de creştere de la nivel european.
Bulgaria, de exemplu, a consemnat în perioada amintită o scădere a traficului de pasageri. Pe de altă parte, traficul de pasageri din Polonia s-a majorat cu 7,6%, în timp ce în Ungaria a crescut cu 7,2%, iar în Cehia cu 4,7%.
Evoluţia din primele nouă luni ale anului arată o continuare a tendinţei de creştere a traficului de pe plan local, ritm pozitiv care a început în urmă cu şase ani. În 2018, traficul de pasageri de pe cele 17 aeroporturi din ţară a ajuns la 21,8 milioane, iar anul acesta estimările arată o majorare a traficului de pasageri până la peste 23 de milioane de oameni.
    Trimite prin e-mail