miercuri, 30 octombrie 2019

Publicat la 10/30/2019 11:03:00 a.m. de Anonim

30.10.2019 - Programul președintelui Klaus Iohannis, ”Împreună pentru România normală”, prinde contur (P.E.)


Echipa PNL Sibiu, succes în Parlament. Victor Costache – aviz favorabil pentru Ministerul Sănătății!


Sibiul demonstrează încă o dată că are valori care pot schimba destinul țării. După președintele Klaus Iohannis și procurorul european Laura Codruța Kovesi, Guvernul Orban va merge în fața votului Parlamentului cu o echipă din care nu vor lipsi reprezentanți ai comunității sibiene.
Raluca Turcan – vicepremier și dr. Victor Costache, ministrul propus pentru Sănătate sunt reprezentanții PNL Sibiu, buni profesioniști, care vor găsi răspunsuri pentru probleme de interes ale societății.
Audierile în comisiile parlamentare au început marți, iar ministrul propus pentru sănătate a trecut, fără emoții, acest prim test către Palatul Victoria. Obiectivele în domeniul sănătății ale Președintelui Klaus Iohannis, în cel de-al doilea mandat, vor putea fi sprijinite din Guvern de un alt sibian, ministrul Victor Costache și de un Executiv al PNL care să reformeze din temelii acest sector prioritar.

Dr. Victor Costache, o prestație excepțională în fața comisiilor reunite

Doctorul Victor Costache, directorul medical al Clinicii Polisano Medlife din Sibiu, a primit aviz favorabil după audieri, cu 14 voturi pentru și 4 abțineri. ”Victor Costache a avut o prestație excepțională în comisii, iar votul majoritar favorabil a fost dat cu multă apreciere din partea parlamentarilor. S-a văzut clar calitatea profesională și umană a dr. Costache, faptul că stăpânește foarte bine acest domeniu, cunoaște problemele și că are experiență managerială. Prin întreaga sa prestație, dr. Costache a transmis exact ce trebuie să transmită un ministru: competență, încredere, implicare, profesionalism”, a spus președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, propusă la rândul său pentru funcția de vicepremier în Guvernul Orban.
Atât pentru Președintele Klaus Iohannis, cât și pentru PNL, în Programul lansat recent de președintele României, sănătatea este un domeniu prioritar. Numirea unui ministru de calibrul dr. Victor Costache este o garanție că sistemul de sănătate din România se va vindeca după guvernarea PSD, va deveni eficient și va putea, la rândul lui, să vindece oameni.  Dr. Victor Costache a atras atenția în mod repetat, în ultimii ani, asupra problemelor din sistemul de sănătate, propunând totodată soluții.

”În momentul de față, România aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni”

În cadrul audierilor, dr. Victor Costache a vorbit despre locul pacientului în sistemul de sănătate și despre urgența de a investi în domeniu, dar și despre urgențele care trebuie trebuie abordate din prima zi de mandat, precum examenul de rezidențiat.
Viitorul ministru a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de transplant, pentru care nu există suficiente centre. „În momentul de față, România aruncă la gunoi 150 de inimi și 300 de plămâni. Nu avem centre capabile să le implanteze. Asta este realitatea tristă. Trebuie să dăm mult mai multă atenție transplantului. Există un singur centru de transplant cardiac la Târgu Mureș unde se fac între 6 și 10 transplanturi pe an și trebuie să încurajăm realizarea acestei activități de transplant. Trebuie actualizată legea transplantului. În momentul de față este foarte greu ca un centru să fie acreditat pentru transplant deoarece condițiile sunt imposibile”, a spus Costache.
Doctorul atât de bine cunoscut sibienilor a vorbit inclusiv despre situația celor peste 500 de localități din care lipsesc medicii de familie. „Sistemul nu funcționează pentru că nu există o centralizare. Una din plângerile constante ale medicilor de familie este coșmarul birocratic. Avem nevoie să ne folosim de IT-istii excepționali pe care îi are România”, a punctat dr. Victor Costache.

Raluca Turcan: E o intoxicare a PSD și a Sorinei Pintea informația că PNL va închide spitale

Învestirea Guvernului Orban nu se desfășoară însă fără obișnuitele ”știri false”, aruncate pe toate canalele de campanie ale PSD. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan, a reacționat la declarațiile social-democraților conform cărora Guvernul Orban și-ar fi propus închiderea spitalelor. ”Am citit azi că surse din Ministerul Sănătății susțin că PNL va închide spitale. Adică PSD și Sorina Pintea. Apoi, o auzeam pe premierul Dăncilă, rămasă fără mandat după moțiune, spunând că vom tăia pensiile și salariile. Sunt intoxicări care nu își au locul pentru ca PNL la guvernare va fi preocupat să aducă bunăstare. Vom diferenția oamenii competenți simplu, prin audit și evaluări. Vom găsi acea formulă care să asigure că auditul de la care plecăm va pune degetul pe rană. Această resetare instituțională pe care o așteptăm cu toții are la bază curățarea instituțiilor publice. Dacă cineva are să se teamă în perioada următoare de vreo decizie a guvernului PNL, atunci sunt exact aceia care nu au nicio legătură cu interesul public, cu așteptările sincere ale oamenilor pentru o buna funcționare a instituțiilor publice”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, în cadrul unei emisiuni la TVR. “Cu PNL la guvernare vom urmări exact acele proiecte care de ani de zile trenează, sunt blocate, plimbate, doar pentru ca nu serveau clientelei PSD”, a mai adăugat Turcan.


Sănătatea, un pilon al României normale, în Programul Președintelui Klaus Iohannis

”O Românie normală este o ţară în care se construiesc spitale, în care sistemul sanitar este centrat pe asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii medicale de calitate și în care profesioniștii se simt încurajaţi și bine răsplătiţi pentru un efort esenţial în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, spune Președintele Klaus Iohannis.
Pentru perioada următoare, Klaus Iohannis propune în programul său prezidențial o schimbare de paradigmă care să conducă la însănătoșirea sistemului, prin elaborarea unei strategii pe termen lung, prin abordare diferită la nivel politic şi prin orientare către tendinţele europene şi internaţionale.
Prevenţia şi educaţia pentru sănătate constituie piatra de temelie a viziunii Președintelui asupra sistemului de sănătate, completată în mod necesar de formarea și păstrarea profesioniștilor în sistem.  Resursa umană reprezintă, în viziuea Președintelui, o componentă esenţială a sistemului sanitar. ”România normală este cea în care nu ne mai confruntăm cu lipsa profesioniștilor sau cu exodul medicilor mai ales al celor tineri. Gândirea strategică în domeniul sănătăţii trebuie să genereze profesioniști în specializările adecvate și o distribuţie geografică optimă”, afirmă Klaus Iohannis.
Nu în ultimul rând, sănătatea are nevoie de creșterea finanţării și controlul cheltuirii banului public. Pe lângă acestea,  asigurările private de sănătate reprezintă o sursă de finanţare care trebuie valorificată şi în ţara noastră, iar operaţionalizarea lor trebuie să devină complementară sistemului public, se prevede în programul prezidențial ”Împreună pentru o Românie normală”.


Publicat de Mesagerul de Sibiu SRL, la comanda PNL, cod mandatar financiar 31190005
    Trimite prin e-mail