joi, 19 septembrie 2019

Publicat la 9/19/2019 11:26:00 a.m. de Anonim

Utilități la standarde europene pentru Ațel


Una dintre cele mai ample investiții de după 1989 este pe cale să demareze în comuna Ațel.



După trei ani în care echipa din Primărie, specialiștii și consultanții au făcut și refăcut proiectul, autoritățile de la București au dat undă verde pentru începerea lucrărilor. Astfel, șantierele din cadrul proiectului „Construire reţele de canalizare în localitatea Aţel, comuna Aţel, judeţul Sibiu”, în valoare de aproape 6 milioane de lei, vor începe în această toamnă.

Confort pentru o viață mai bună

„Este o mare bucurie pentru mine să anunț că, în sfârșit, s-au obținut avizele necesare pentru proiectul de canalizare. A fost o muncă dificilă, de aproximativ trei ani, până când am primit autorizația de construire, acum rămâne să organizăm licitația pentru a desemna constructorul și să ne apucăm de lucrări în toamna acestui an. Investiția este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, se cifrează la 5.795.837,54 lei și va fi amenajată o rețea în lungime de 7.494 metri liniari. În total, vor fi racordate la rețeaua de canalizare un număr de 460 de gospodării, care reprezintă beneficiarii proiectului. Comuna Aţel nu dispune, în prezent, de un sistem centralizat de canalizare a apelor uzate. Datorită faptului că apa uzată este deversată necontrolat pe sol sau în fose septice necorespunzătoare, se semnalează riscul contaminării apelor subterane la adâncimi mici, adică tocmai a acelora care sunt folosite pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor“, a declarat Ioan-Ovidiu Aldea (foto), primarul comunei Aţel, pentru Monitorul de Mediaș.

Internet gratuit

Având în vedere inițiativa WiFi4EU - Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale, prin care Comisia Europeană dorește să promoveze accesul gratuit la internet în spații publice precum parcurile, piețele și clădirile publice, bibliotecile, muzeele și centrele de sănătate, peste tot în Europa, în urma lansării celei de-a doua cereri de selecții pentru programul WiFi4EU, comuna Ațel și-a depus candidatura și a aplicat pentru obținerea voucherului de 15.000 de euro, iar conform deciziei Comisiei Europene din data de 14 mai 2019, publicată pe site-ul Agenției Executive pentru Inovare și Rețele (INEA), comuna Ațel a fost declarată eligibilă și câștigătoare a voucherului pentru instalarea echipamentelor în vederea accesului gratuit la internet fără fir în spațiul public. Pe 7 iunie 2019, Primăria Ațel a fost anunțată oficial printr-un e-mail despre faptul că a fost selectată pentru finanțare în cadrul cererii de proiecte Call 2, privind programul WiFi4EU, fiind astfel câștigătoare a voucherului în valoare de 15.000 de euro. Cu pregătirea documentației în vederea accesării voucherului și cu implementarea proiectului s-au ocupat primarul Ioan-Ovidiu Aldea și consilierul primarului, Ioana-Livia Nobil.
„Menționăm că în cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor, doar două comune din județul Sibiu au fost declarate eligibile, comuna noastră mândrindu-se că este una din cele două“, a precizat Ioan-Ovidiu Aldea. (A.L.)
    Trimite prin e-mail