vineri, 13 septembrie 2019

Publicat la 9/13/2019 04:58:00 p.m. de Anonim

Povestea merge mai departe! Școala Postliceală Auxila Mediaș aniversează cinci ani de activitate

La început a fost Alma Mater. În toamna anului 2014, o școală nou-înființată în municipiul Mediaș pornea la drum cu 4 clase și 64 elevi. Școala Postliceală Alma Mater avea două clase cu specializarea ,,Asistent medical generalist’’, o clasă de ,,Asistent medical de farmacie’’ şi încă una cu specializarea ,,Asistent manager unităţi hoteliere’’. Tot atunci, la prima festivitate de deschidere din istoria școlii, a fost prezent Jürgen Debus, preşedintele Auxila Akademie, o instituţie germană cu care școala a încheiat un parteneriat, care avea să se transforme apoi într-o colaborare permanentă și mult mai mult de atât.

Dezvoltare continuă

Lucrurile au venit cumva firesc. Cadrele didactice, iar apoi elevii au mers în Germania la Auxila Akademie, au luat parte la activităţile didactice şi de laborator, însuşindu-şi modelul de învăţământ medical german. Următorul an a însemnat un pas înainte, trei clase noi și un total de 200 de elevi. O bază materială adecvată, mijloace de învățare moderne, studiul intensiv al limbii germane, practică de specialitate la angajatori germani, reprezentau argumente solide care au pus școala pe o direcție clară de dezvoltare. Primăvara anului 2017 a adus preluarea școlii de către Auxila Akademie, pentru ca apoi în toamna aceluiași an, aceasta să își schimbe numele în Școala Postliceală Auxila Mediaș. Alma Mater a devenit Auxila, cu aceleași coordonate, muncă, seriozitate, dăruire și pasiune. Tot atunci, prima promoție din istoria unității de învățământ de la specializările ,,Asistent medical generalist’’ şi ,,Asistent medical de farmacie’’, se afla în fața unui nou început.

Familia Auxila

Parcursul școlii și-a continuat traiectoria ascedentă. Calitatea actului de învățământ a fost îmbunătățită prin achiziționarea de aparatură, amenajarea unor cabinete de nursing, cooptarea unor cadre didactice specializate, iar elevii au beneficiat pe lângă condiții foarte bune de studiu și de burse de școlarizare, iar la finalul anilor de studiu au avut garanția unui loc de muncă bine plătit. Acțiunile școlii au devenit unele de tradiție, Balul Bobocilor, Școala Altfel, diverse acțiuni de voluntariat, cursul festiv, participarea la stagii de practică la parteneri din Mediaș și Germania. Acestora li s-au adăugat o campanie de Crăciun pentru vârstnici, dar și o serie acțiuni de măsurare a stării de sănătate a populației. În cadrul acestora, elevii școlii însoțiți de cadre didactice, au măsurat gratuit tensiunea arterială, pulsul sau glicemia cetățenilor din cartierele orașului. Auxila a crescut. Au trecut cinci ani, iar mulți alții sunt în față, cu noi provocări, cu obiective noi, cu oameni noi care vor intra în Familia Auxila.
Drumul e cu siguranță unul lung, dar un lucru este cert. Povestea merge mai departe!

(Alex PÎNTEA)




Viorel Pasc - omul care a adus Auxila la Mediaș

La aniversarea a 5 ani de activitate la Mediaș, Școala Postliceală Auxila are în Viorel Pasc același director dedicat, mereu preocupat de dezvoltare, ferm dar și prietenos cu elevii, cadrele didactice, personalul auxiliar. Unitatea de învățământ s-a dezvoltat permanent, numărul de elevi a crescut, iar primele trei promoții lucrează deja în țară sau în străinătate, în domeniul pentru care s-au pregătit. Am ajuns în prag de nou an școlar, prilej de reflecție asupra a ceea înseamnă acum Auxila la Mediaș, asupra activității manageriale.

Reporter: Cum a început povestea Școlii Postliceale Auxila Mediaș?

Viorel Pasc: Școala Postliceală Auxila Mediaș a fost înființată în anul 2014, ca alternativă la oferta educațională existentă în municipiul Mediaș la acea dată. Evident că și lipsa personalului medical de nivel mediu din România și Europa a contat în momentul înființării școlii.

R: Care a fost cea mai mare provocare la care a trebuit să faceți față?

V.P.: Provocări noi apar zilnic, la tot pasul, dar preluarea școlii de către angajatorul german Auxila a fost cea mai mare provocare. Evident că de atunci școala a început să se dezvolte masiv. Mă refer aici la resursa umană și materială. Echipa didactică a fost mărită și datorită faptului că s-au înscris la școală foarte mulți elevi. Despre cabinete și bibliotecă nu sunt multe de spus. Cred că toată lumea vede progresul.

R: Care sunt obiectivele pe termen mediu și lung ale școlii pe care o conduceți?

V.P.: Deoarece avem deja trei promoții de absolvenți, putem să începem demersurile pentru acreditarea instituției. Pe termen lung, obiectivul este conștientizarea elevilor asupra meseriei pentru care se pregătesc, parteneriate și proiecte la nivel european, continuarea investițiilor în tehnică și aparatură de specialitate.

R: Ce înseamnă Auxila pentru Viorel Pasc?

V.P.: Sacrificii, multă muncă. Mult timp alocat activităților manageriale. Din exterior evident că totul pare frumos. Director. Da. Dar cei din jurul meu știu cât de multă muncă implică această funcție. Dar când satisfacțiile profesionale le depășesc pe cele materiale, totul este ok.



R: Cum vă relaxați, atunci când nu vorbiți despre Auxila?

V.P.: La “conacul” de la țară. În fiecare weekend sau atunci când timpul îmi permite devin “țăran” așa cum îmi place să spun. Îngrijesc livada, tund iarba, gardul viu și multe activități fizice care mă ajută să îmi încarc bateriile.

R: Cum vede Viorel Pasc Mediașul, din punct de vedere al educației?

V.P.: Cred în primul rând că e nevoie de o reorganizare la nivel liceal, ținând cont că populația școlară este într-o continuă scădere. Parteneriate solide, serioase și realiste cu agenții economici locali ar putea ajuta tinerii să se orienteze în ceea ce își doresc să facă pe viitor.

R: Nu există, cred, medieșean tânăr să nu fie tentat să plece. Cum a rămas Viorel Pasc? Există regrete?

V.P.: Tentat să plec din țară nu am fost niciodată, dar tocmai acest parteneriat cu Auxila este cel care m-a făcut să văd cum se procedează în Germania și să aplic ceea ce văd și învăț de acolo. Viorel Pasc a rămas același om, însă cu mult mai puțin timp liber. Nu am niciun regret și dacă aș lua-o de la capăt tot în acest domeniu m-aș vedea.

R: A dat Viorel Pasc vreo injecție până acum?

V.P.: Nu (!!!). Lui Viorel Pasc îi este frică de injecții și este “spaima” medicilor și a asistentelor medicale atunci când este nevoit să pășească într-o clinică sau spital.

R: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această aniversare de 5 ani?

V.P.: O încununare a muncii întregii familii Auxila. Aici mă refer atât la cadre didactice, auxiliare cât și la elevi. Ne bucurăm când pășim în clinici sau spitale și ne întâlnim cu absolvenții noștri, care, practic au devenit colegi de muncă cu foștii lor medici, profesori, asistenți, farmaciști. Povestea Școala Postliceală Auxila Mediaș continuă!



5 ani – Școala Postliceală Auxila Mediaș

Școala Postliceală Auxila are deja sute de prieteni în țară și străinătate. Tineri care și-au descoperit sau și-au împlinit visul de a pătrunde tainele unei meserii frumoase, dascăli dedicați, medieșeni care au beneficiat direct de serviciile absolvenților. La ora bilanțului, mulți, foarte mulți au ținut să transmită felicitări colectivului Auxila, viață lungă instituției de învățământ, inspirație și putere de muncă dascălilor și conducerii. Din rațiuni de spațiu editorial, vom reda doar o parte din urări, cu promisiunea de a reveni cu noi și noi prieteni, la Auxila - 10 ani.


„Aniversăm astăzi 5 ani de existență a Școlii Postliceale Auxila, un moment deosebit în viața orașului, un câștig pentru Mediaș. În această instituție au fost pregătiți absolvenți într-o meserie frumoasă și atât de necesară comunității. Mulți dintre ei au găsit posturi în Spitalul Municipal, dar și în cabinete medicale din zona Mediaș, și-au întemeiat familii aici, au copii, sunt fericiți că au rămas acasă. Felicitări conducerii școlii, felicitări personalului didactic, cursanților, tuturor celor care au făcut ca, în numai 5 ani, Auxila să devină un nume important pe harta învățământului postliceal românesc! În numele meu și al Primăriei Mediaș, vă urez mult succes în continuare, putere de muncă și cât mai mulți absolvenți de calitate. La Mulți Ani, Auxila!“ (Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș)




„Salutări festive de la Pflege-Kompetenz-Zentrum și din partea Auxila Akademie din Aßlar și Braunfels, Germania, cu ocazia celebrării a 5 ani de Școala Postliceală Auxila din Mediaș. Ne bucurăm că, împreună cu domnul director Viorel Pasc și profesorii, putem forma și educa în Mediaș și România. Absolvenților li se oferă, prin formarea foarte bună pe care o primesc la Școala Postliceală Auxila Mediaș, oportunități de carieră nu doar în România cât și în Germania și toată Europa. Prin programul Apolo oferim diverse posibilități de dezvoltare în România și posibilitatea de a vizita Germania. Mai mult de atât, oferim burse elevilor cărora le surâde ideea de a lucra în Germania. Prin toate acestea, Școala Postliceală Auxila Mediaș oferă perspective  promițătoare celor care nu caută doar un loc de muncă, ci caută o carieră. Ne bucurăm să putem continua aceasta colaborare și în viitor. (Jurgen Debus - președinte și Ute Schaufler - vicepreședinte Auxila Germania)


„Mă simt privilegiat să transmit un mesaj la împlinirea celor 5 ani, în primul rând felicitări pentru activitatea de până acum. O parte din absolvenții Auxila se regăsesc în personalul Spitalului Municipal Mediaș, iar aceștia vă fac cinste. În încheiere un călduros „LA MULȚI ANI“ și, de asemenea, aș dori să transmit viitorilor elevi și absolvenți că, în opinia mea, asistenții medicali reprezintă coloana vertebrală a sistemului de sănătate... Felicitări și multe realizări în viitor!“ (Gheorghe Nicorici - manager Spital Municipal Mediaș)


„Cu ocazia celor 5 ani de la înființare, vă dorim sincere felicitări. Sunteți un exemplu de reușită și perseverență. Sperăm să avem o cât mai lungă colaborare cu același profesionalism care vă caracterizează. Îi felicităm deopotrivă atât pe cei care au ales să urmeze o carieră în domeniul sănătății, ca asistent medical generalist sau asistent medical de farmacie, cât și pe minunatele cadre didactice care îi pregătesc cu dăruire. Vă urăm mulți ani înainte cu multe împliniri!“ (Ioana Vaso - director Unitatea de Asistență Medico-Socială Mediaș)



„Conform principiului "mens sana in corpore sano ", în calitate de dascăl, consider că este foarte important ca educația pentru sănătate să fie formată încă din copilărie. În acest scop am avut sprijinul Școlii Postliceale Auxila, împreună cu care desfășurăm un proiect de parteneriat. Mulțumesc tuturor celor implicați și, pentru că anul acesta împlinesc 5 ani de activitate, le urez La mulți ani și mult succes în continuare!“ (Angela Lidia Porime - învățătoare sat Zlagna, județul Sibiu)


„Sunteţi un exemplu de reuşită şi perseverenţă în formarea noilor generaţii de asistenţi medicali generalişti şi asistenţi medicali de farmacie. Aţi muncit mult pentru a ajunge aici, aţi făcut-o cu pasiune şi dăruire, iar asta v-a ajutat să treceţi cu bine de provocări şi continuaţi să veniţi în sprijinul noilor generaţii cu acelaşi profesionalism.
La aniversarea celor 5 ani de activitate, vă doresc multă putere de muncă, realizări frumoase şi cât mai mulţi elevi dornici să înveţe şi să evolueze profesional“ (Natașa Comarnițchi – șef promoție 2019)


„Mulțumesc Școlii Postliceale Auxila, care m-a pregătit pentru o profesie atât de frumoasă, care necesită nu doar o bună pregătire, ci și multă responsabilitate. (Alisa Bianca Lăcătuș - șef promoție 2018)


„Am început Școala Auxila plină de speranțe, vise și entuziasm... Școala aceasta a fost locul unde întrebările au avut întotdeauna un răspuns și neclaritățile au devenit clarități. Mulțumesc întregii echipe Auxila pentru că m-au format frumos și pentru cum m-au pregătit pentru actuala mea carieră!“ (Rodica Boian - absolvent 2018 - paramedic SMURD Mediaș)


Școala Postliceala Auxila a reprezentat pentru mine „Un Vis devenit Realitate“. În cei 3 ani, „Făuritorii de vise“ m-au făcut să fiu astăzi un asistent demn și profesionist. (Irina Popa Gurdis - șef promoție 2017)


„Auxila este locul unde îmi întâlnesc viitorii colegi!“ (Simona Banea - profesor nursing)


Anii se succed, iar Școala Postliceală Auxila împlinește 5 ani, ani de pregătire pentru asistenții  medicali dedicați unei cariere menite să-i ajute pe alții. La mulți ani, AUXILA!“ (Anișoara Inache - profesor anatomie)


„Deja 5 ani....au trecut repede...între timp s-a format o echipă care să poată pune în practică un vis: o școală de elită în Mediaș....se pare că visul de acum 5 ani a devenit o realitate... La mulți ani echipă... La mulți ani, Auxila... (Elena Teodora Ion - profesor AMF)


„Auxila înseamnă familie. Familia înseamnă echipă, dar la noi echipa este mai mult decât un cuvânt...suntem uniți în jurul unui scop comun și fiecare idee contează. Auxila creează oportunități. AUXILA ESTE ECHIPA MEA!  La mulți ani!!! (Casandra Irimie - profesor nursing)


„Auxila reprezintă pentru mine prospețime. Un început cu provocări. Un pas curajos spre  oameni în căutarea  unui viitor bun. Alături de prieteni de demult și noi prieteni. Mulți ani cu vise împlinite, Auxila!“ (Claudia Lungu - profesor psiholog)


„Auxila - un loc unde cele mai obișnuite lucruri pot deveni extraordinare atunci când le faci cu persoanele potrivite. La mulți ani!“ (Lenuța Moldovan - profesor AMF)


„Auxila reprezintă, mai întâi de toate, muncă și dăruire, pasiune și abnegație, educație și cultură, bucurie și nostalgie, aduceri-aminte. La mulți ani!“ (Soriana Muth - profesor medic)


„Provocare, educație, team work! High five, Auxila Mediaș. La Mulți Ani!“ (Dalma Noemi Nemeș - profesor medic)


„La 5 ani de aniversare, noi, profesorii, ne dorim ca aceastǎ instituţie, sǎ reprezinte, şi pe viitor, locul în care elevii sǎ-şi șlefuiască personalitatea şi inteligenţa, sǎ descopere momentele și provocările care sǎ îi pună în valoare pentru a găsi mereu recompensele care sǎ îi motiveze. Meseria de asistent medical este dificilă, însă, rezultatul activităţii îi amintește absolventului că  în fiecare zi poate alina suferința pacienților atât prin administrarea tratamentului prescris de medic, cât și printr-o vorbă bună și un zâmbet. Pentru un asistent nu trebuie să conteze câte probleme întâmpină, ci trebuie să își amintească valorile fundamentale ale acestei profesii și motivul pentru care a ales-o. Vorba bună, empatia, generozitatea, căldura sufletească şi, mai ales, zâmbetul sunt calităţile insuflate de dascăli şi reprezintă instrumentul imperios necesar într-o astfel de meserie. (Ovidiu Eugen Pop - profesor, director adjunct)


„Profesia de asistent medical nu este o simplă meserie, ci un scop nobil, o slujbă continuă în folosul pacienților, pe care îl acceptă doar cei curajoși. Cu această ocazie specială, împlinirea a cinci ani de activitate a Școlii Postliceale Auxila din Mediaș, vă urez tuturor celor care și-au legat soarta de cea mai umană și nobilă profesie, sănătate, fericire și bucurii. (Viviana Sabău - absolvent 2017, asistent medical generalist la Spitalul Municipal Mediaș)


„Implicarea  elevilor, cât și a cadrelor didactice în activități sociale și civice ale orașului nostru, demonstrează că Școala Postliceala Auxila funcționează după niște principii europene în care elevii învață nu doar ce ține de domeniul medical ci și despre partea umană, adică în primul rând trebuie să fim oameni, apoi asistenți medicali. Faptul că printre voluntarii noștri avem și absolvenți ai acestei școli denotă profesionalismul cu care aceștia sunt pregătiți de către profesorii lor. La împlinirea celor 5 ani de activitate, le dorim mulți ani, putere de muncă și cât mai multe generații de asistenți medicali“. (Rodica Șuteu - coordonator Crucea Roșie Mediaș)


„Am urmărit cu interes evoluția Școlii Postliceale Auxila Mediaș și am apreciat preocuparea permanentă pentru viitorul elevilor, organizarea de evenimente extracurriculare și identificarea de oportunități reale pentru absolvenți. Felicit conducerea pentru modul în care a construit, pas cu pas, imaginea școlii și implicarea în comunitatea locală. La Mulți Ani și la cât mai mulți absolvenți fericiți și împliniți!“ (Feri Teglas, consultant, antreprenor și blogger)


    Trimite prin e-mail