miercuri, 11 septembrie 2019

Publicat la 9/11/2019 08:53:00 p.m. de Anonim

Mediașul primește aproximativ 11 milioane euro pentru transportul electric



Municipiul de pe Târnava Mare a câștigat un proiect important pentru dezvoltarea transportului public electric de călători. Contractul de finanțare a fost semnat zilele trecute la sediul Primăriei. Prin intermediul acestuia, se vor achiziționa troleibuze noi, se va moderniza rețeaua de contact și se va extinde până la eleșteu, respectiv pe strada Stadionului și se vor reabilita patru poduri.

Alex PÎNTEA

Proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 3, este intitulat „Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport publoc electric din municipiul Mediaș”. Contractul de finanțare a fost semnat în numele municipalității de către primarul Gheorghe Roman cu Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.
„Transportul reprezintă un sector cu efecte semnificative asupra calității aerului, iar la nivelul municipiului Mediaș s-a evidențiat în ultima perioadă un trend de creștere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezintă principala sursă de emisii poluante. Pentru locuitorii municipiului, dorim să îmbunătățim eficiența transportului public de călători, frecvența și timpul parcurs, accesibilitatea și transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta, astfel, un sistem de transport atractiv și eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza rețeaua de transport în comun, vom asigura condițiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală și, implicit, știm că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaș”, a declarat primarul Roman.

Model de dezvoltarte

La evenimentul de semnare a contractului de finanțare de la Mediaș a fost prezentă și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, care a ținut să felicite echipa care a lucrat la acest proiect și a apreciat felul în care Mediașul a înțeles că o dezvoltare accelerată se poate face doar folosind oportunitatea accesării de fonduri europene.

„Administrațiile liberale fac performanță pentru că înțeleg că dezvoltarea vine odată cu atragerea fondurilor nerambursabile. Un astfel de exemplu de bună practică este Mediașul, care a semnat cel mai mare contract de finanțare europeană prin POR 2014-2020. Proiectul va aduce pentru medieșeni un plus de mobilitate și conectivitate, dar și măsuri pentru protejarea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de carbon. Aș vrea să îl felicit pe primarul Gheorghe Roman pentru că și-a asumat răspunderea de a derula proiecte majore în beneficiul medieșenilor, pentru că a înțeles că pentru o dezvoltare rapidă este obligatorie accesarea fondurilor nerambursabile și pentru capacitatea de a înțelege că dezvoltarea județului Sibiu se realizează și prin contribuția fiecărei autorități locale în parte. Felicit, de asemenea, întreaga echipă care a făcut posibil ca acest proiect să se realizeze”, a spus Cîmpean.

Ce prevede contractul

Proiectul care beneficiază de finanțare europeană are o durată de implementare de 33 luni și va avea ca finalitate extinderea rețelei electrificate pe străzile Stadionului și Avram Iancu. Totodată, acesta prevede înnoirea parcului auto al Meditur prin achiziția a trei troleibuze, a rețelei de contact existente, modernizarea și extinderea sistemului de ticketing, semaforizare inteligentă pe traseul mijloacelor de transport în comun, dar și reabitarea a patru poduri pe care circulă troleibuzele.
    Trimite prin e-mail