miercuri, 4 septembrie 2019

Publicat la 9/04/2019 06:51:00 p.m. de Anonim

Invitație la lectură


În luna septembrie se mai fac înscrieri la Bătălia Cărților ediția 2019.

Alex PÎNTEA

51 de copii și adolescenți participă la ediția din acest an a concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. Persoanele interesate, cu vârste între 11 și 18 ani, mai au timp să se înscrie pe parcursul acestei luni și să citească cele 10 cărți din concurs. Concursul se desfășoară pe două secțiuni, 11-13 ani și 14-18 ani. Majoritatea celor înscriși au citit deja cele 10 cărți din concurs și au devenit astfel finaliști.

Concurs național

Sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” Mediaș, în calitate de organizator, și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, în calitate de inițiator, au lansat cea de a cincea ediție a Concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. „Concursul se desfășoară pe două secțiuni: 11-13 ani și 14-18 ani. Participanții înscrişi au de citit zece cărți, cărora le vor da calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit şi vor întocmi fişe de lectură pentru fiecare. Scopul competiției este de promovare a literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi și a preferinţei pentru lectură în afara bibliografiei şcolare, unul dintre obiectivele urmărite fiind însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură. Este vorba despre înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, întocmirea unei fişe de lectură şi oral, în cadrul unei dezbateri”, spune Alisa Fuciu, inspector de specialitate în cadrul Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret.

Zece cărți obligatorii

Perioada de desfășurare a Bătăliei Cărților este martie - octombrie 2019. Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional, înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiționată de deținerea permisului de intrare la bibliotecă, iar pentru participarea la finală, de lecturarea celor zece cărți până la sfârşitul lunii septembrie. Fiecare participant va primi la înscriere lista cărților incluse în concurs, un carnet de lectură și un model de fișă de lectură. În cadrul finalei, concurenţii îşi vor susține cartea preferată, vor răspunde la un şir de întrebări pe marginea volumelor citite, primite de la ceilalţi finalişti, iar juriul va desemna „Cititorii anului” la ambele categorii de vârstă.
    Trimite prin e-mail