joi, 22 august 2019

Publicat la 8/22/2019 07:52:00 a.m. de Anonim

Nicolae Neagu (PNL): Românii blocați în trafic, premierul Dăncilă în vizite cu elicopterul!În vreme ce premierul Viorica Dăncilă se plimbă cu elicopterul prin țară, milioane de români sunt blocați zi de zi în trafic, indiferent de traseul pe care ar dori să se deplaseze în țară, susține deputatul liberal Nicolae Neagu.
Parlamentarul sibian acuză Guvernul că a blocat toate marile proiecte de infrastructură din țară.
“Cine este vinovat pentru dezastrul din infrastructură și pentru stadiul în care se află marile proiecte de infrastructură din țară?  La ora actuală, niciun proiect major de infrastructură, indiferent că este finanțat din fonduri europene sau beneficiază de altă formă de finanțare, nu a fost lansat de actuala guvernare. Guvernul este răspunzător pentru faptul că în continuare se întârzie, demararea urgentă a lucrărilor de modernizare a infrastructurii de transport rutier și feroviar, lucrări care ar fi vitale pentru reducerea numărului de accidentele grave, pentru siguranța șoferilor în trafic și pentru fluidizarea traficului din țară. Toate proiectele majore de infrastructură pentru care există finanțare europeană, sunt ținute blocate de actuala guvernare.
Indiferent de ce tronson de autostradă am discuta: tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov, legătura între Târgu Mureș și granița de Vest, la Borș, Târgu Mureș – Borș; tronsonul de autostradă Lugoj – Deva; tronsonul de autostradă de la Turda până la Sebeș, chiar şi cele în privinţa cărora Comisia Europeană şi-a arătat disponibilitatea de finanţare a studiului de fezabilitate și finanțarea ulterioară a proiectului (tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, autostrada Unirii  Târgu Mureș – Iași – Ungheni), toate sunt blocate şi Guvernul Dăncilă nu îşi doreşte să construiască o infrastructură modernă de transport.
Aceeaşi situaţie o regăsim şi în infrastructura feroviară! Miliarde de euro sunt puse la dispoziţie pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare, dar pe coridorul pan - european de Constanţa la Curtici, nu a fost demarat niciun proiect de modernizare şi lucrările de asigurare a navigabilităţii Dunării sunt de asemenea blocate.
PNL trage un semnal de alarmă şi somează Guvernul să accelereze toate procedurile pentru absorbția fondurilor europene. Aţi minţit la elaborarea bugetului că veţi absorbi miliarde de euro în decursul anului dar recunoasteţi la rectificarea bugetară că vom avea un nivel de absorbţie mai mic decât cel prognozat.
De ce şi până când mai îndrăzniţi să minţiţi românii că vor circula în viitorul apropiat pe autostrăzi moderne şi vor fi trataţi în spitale regionale dotate la standarde europene? Din nefericire sub guvernare PSD,  în România, toate proiectele de dezvoltare vor rămâne doar la stadiul de intenţie şi documentaţie şi nici un ministru PSD nu va întreprinde eforturi pentru dezvoltarea reală a reţelei de transporturi sau pentru decalajul dintre regiuni. În felul acesta, fără infrastructură de transport o spun încă o dată: România nu se poate dezvolta! 
România riscă să piardă minim 10 miliarde de euro din fonduri europene, în cadrul exerciţiului financiar 2014- 2020 şi ne putem trezi în situaţia, ca în al doilea exerciţiu financiar bugetar, nivelul absorbţiei să fie chiar mai mic decât în primul exercițiu financiar bugetar 2007 – 2013. Dacă s-ar dori acești bani ar putea fi folosiţi pentru o infrastructură modernă, pentru spitale regionale și pentru modernizarea instituţiilor de învăţământ.
Luna august, o luna de concediu atât pentru românii din ţară cât şi pentru cei din diaspora, care îşi petrec concediu în ţară şi pentru care ar fi fost cu adevărat, o surpriză plăcută, să nu mai fie nevoiţi să stea blocaţi cu orele în traficul rutier sau feroviar, din cauza degradării infrastructurii sau a lucrărilor de reparaţii care parcă bat pasul pe loc, indiferent unde le întâlneşti. În ceea ce priveşte infrastructura judeţului Sibiu ne confruntăm an de an cu situaţii care trebuiau demult rezolvate: în lipsa autostrăzii Piteşti - Sibiu, sibienii îşi încep concediul în ţară petrecând ore întregi de aşteptare la cozile ce se întind pe zeci de km la intersecţia DN1 cu DN7 (Braşov + Rm. Vâlcea) de la Bradu spre Sibiu, respectiv Boiţa - Tălmaciu spre Sibiu şi situaţia nu pare a fi rezolvată nici în următorii ani. În zona de nord a judeţului Sibiu întârzierea nepermisă a execuţiei centurii ocolitoare a municipiului Mediaş, promisă de mult timp îî afectează zi de zi, atât pe medieşeni, cât şi pe cei care tranzitează sau vizitează frumosul oraş de pe Târnava.
În momentul de faţă un lucru este clar: cu nepăsare Guvernul Dăncilă pur şi simplu își bate joc de banii europeni puşi la dispoziţie pentru dezvoltarea României și mai mult de atât, îi ține blocați la intrarea în ţară, neaccesând fonduri pentru proiectele majore de dezvoltare care ar contribui la ceea ce ne dorim cu toţii: o Românie normală!”, a declarat Neagu.
    Trimite prin e-mail