miercuri, 14 august 2019

Publicat la 8/14/2019 07:59:00 a.m. de Redacţie

Greul economiei este dus de muncitorii din fabrici | OPINIE


Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

În avalanșa de informații despre digitalizare, automatizare, tehnologizare, în imnurile care se închină IT-ului, unicornurilor, start-up-urilor, bitcoin-ului, industriilor creative, festivalurilor verii, în freamătul economiei care duduie din consum din importuri…

În avalanșa de informații despre digitalizare, automatizare, tehnologizare, în imnurile care se închină IT-ului, unicornurilor, start-up-urilor, bitcoin-ului, industriilor creative, festivalurilor verii, în freamătul economiei care duduie din consum din importuri, în complexitatea superprofesiilor viitorului gen data-miner,  cloud computing expert, cyber security officer, mindfulness coacher, în era celor 5 job-uri care nu existau acum 10 ani, blogger, coordonator de servicii funerare ecologice, strateg de rețele sociale, user experience analyst, redesigner de interior.
Îmi fac datoria de conștiință să aduc lumea cu picioarele pe pămaât și să amintesc că greul economiei este dus de muncitorii din fabrici și că se cuvine a fi măcar o dată amintiți pentru valoarea adăugată cu care contribuie în societate – inclusiv dacă vreți pentru creșterea economică de anul asta. Ei se scoală la 5 dimineața și lucrează în schimburi. Ei se îmbracă în salopete și operează echipamente din ce în ce mai sofisticate. Ei sunt baza industriei de automotive, alimentare, îmbrăcăminte, construcții și a tuturor celorlalte care sunt vârfurile de lance ale exporturilor. Ei sunt categoria de eroi necunoscuți, lipsiți de PR, despre care se vorbește puțin și nu suficient de laudativ, pe cât ar merita.
Nu știu dacă toți muncitorii din fabrici au primit 15% în plus la soldă anul ăsta sau dacă tuturor le-au crescut salariile cu 23% an/an. Știu sigur însă că duc greul economiei și o vor face și în 100 de ani de acum încolo, oricâtă robotizare, singularitate și Skynet o să vedem până în 2050.
Cine a călcat vreodată într-o fabrică va fi de acord cu mine.
    Trimite prin e-mail