joi, 18 iulie 2019

Publicat la 7/18/2019 03:48:00 p.m. de Anonim

Medieșenii de la Dinamic cântă la Sibiu Sounds Festival


Formația medieșeană Dinamic a fost aleasă să participe în acest sfârșit de săptămână la Sibiu Sounds Festival. 


Medieșenii cântă sâmbătă, 20 iulie, la Sibiu Sounds Festival, eveniment care se desfășoară în perioada 19-21 iulie, în Piața Huet. Festivalul se adresează tuturor formațiilor și artiștilor care interpretează piese proprii, originale, care au în componență minim un membru cu domiciliul stabil pe raza județului Sibiu. „Participarea la Sibiu Sounds Festival a fost scop pentru noi încă de anul trecut. Am observat profesionalismul celor care organizează acest festival, ne-am pus pe treabă și am compus compoziții proprii. Momentan avem trei piese originale. «De-aș fi știut» este compusă de Dan, pe versurile lui Claudiu Văduva. Iosif Zoltan a compus «Despărțire» pe versurile lui Boris Ioachim, iar «E clipa ta» este compusă de mine. Aranjamentul muzical aparține formației Dinamic, fiecare membru și-a adus contribuția la finalizarea melodiilor”, spune Mircea Hodârnău. 

Compoziții noi

Cu această ocazie, Dinamic va cânta piese proprii compuse în ultima perioadă, cum ar fi: „De-aș fi știut“, „Despărțire“ și „E clipa ta“.„Momentam am și eu o piesă în lucru, pe care sper să o cântăm la primele concerte după Sibiu Sounds Festival. Pentru această toamnă, avem deja confirmate câteva concerte. O să revenim pe scenele altor două festivaluri, la Bazna și Mediaș, unde vom cânta piesele noastre, care sperăm să prindă la public“, mărturisește chitaristul Tibi Juchi. 

Alături de ei, vor urca pe scenă, în cele trei zile, Aeonsun, Alpha Q, Basilvio, Black Timber, Elven Bird, ESU, Evergreed, Fiul Risipitor, Main Illusion, Onenightstand, Sergiu Bolota, Suburbia 11, Suspect Thisobey, Vlad Părău, Wildchild. Invitați vor fi Antract, Florin Thomits și RIFF.

Patru decenii de tradiție

Actuala formaţie Dinamic continuă cu mândrie activitatea formaţiei înfiinţată în anul 1977 la Mediaş, care a avut o carieră neîntreruptă până în anul 1991. 

Grupul Dinamic a luat ființă la Mediaș în anul 1974. Membrii fondatori au fost Ortwin Ott (chitară solo și voce), Arpad Lang (bass și voce), Walter Groapă (orgă), Turi Simplăceanu (saxofon) și Iosif Zoltan (baterie). Băieții activau pe lângă Clubul „Automecanica” și după patru ani aveau să debuteze radiofonic la postul național de radio la emisiunea „Meloritm”. Formaţia medieşeană Dinamic a fost, înainte de 1989, de mai multe ori invitată să-şi înregistreze piesele la Radioteleviziunea Română. La prima prezență la un post de radio, medieșenii au înregistrat piesele proprii „Anotimp interior”, „Ce șoptești” și „Fiind băiet”. 
Anul 1981 aduce şi primul number one al formaţiei Dinamic în topul revistei „Tribuna - RTV Cluj” cu piesa „Povestea dragostei”, care conducea topul pieselor româneşti, devansându-i pe Metropol, Rodeon GA, Roşu şi Negru, Cornel Constantiniu, Angela Similea, Dida Drăgan şi Progresiv TM.

După mai mulţi ani de pauză, doi foşti membri au reunit trupa într-o nouă formulă. „Este o onoare pentru mine că cineva s-a gândit să ducă numele formatiei mai departe”, a declarat  Arpi Lang, cel mai longeviv membru al formației Dinamic. Arpi a cântat timp de 14 ani în formația medieșeană, până în anul 1990, când a plecat din țară și s-a stabilit în Suedia. 

Repertoriu bogat

„Cu peste 30 de ani de carieră muzicală la activ, fiecare dintre actualii membri ai trupei şi-a adus aportul la Dinamic, care dispune de un repertoriu format din piese proprii şi o bogată colecţie de coveruri ale unor nume celebre: Eric Clapton, The Beatles, Muddy Waters, Deep Purple, Rolling Stones, Compact, Creedence Clearwater Revival, Tina Turner şi mulţi alţii”, spune bateristul Iosif Zoltan, care a debutat la Dinamic în urmă cu 44 de ani.

Acasă pe orice scenă

În anul 2018, Dinamic a fost invitată să concerteze în numeroase cluburi medieşene (Irish Pub, Reya, Oasis, Serabeva, Prohibition Pub), dar şi la diverse festivaluri din judeţul Sibiu, cum ar fi: Weinfest Mediaş, Zilele Recoltei, Festivalul Transilvania multiculturală Biertan, Festivalul Porcul de Bazna, Concertele Verii la Mediaş, precum şi la petreceri private.

În data de 23 noiembrie 2018, la Sala Traube, formaţia Dinamic a prezentat  „Pop-rock medieşean la Centenar”, un spectacol dedicat muzicii româneşti, în care s-au cântat hituri din ultimii 40 de ani, compuse şi lansate de nume de marcă: Sfinx, Roşu şi Negru, Semnal M, Compact, Holograf, Iris, Vali Sterian şi Compania de Sunet. Nu au lipsit din repertoriu şi piese semnate de Elena Cârstea, Ioan Gyuri Pascu şi Magic, artişti care au cunoscut începuturile succesului la Mediaş.
„Pentru că în acest an se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea Clubului Copiilor Mediaş, formaţia Dinamic a avut iniţiativa de a organiza, în data de 22 martie, un concert aniversar. În cadrul concertului au cântat împreună cu formaţia Dinamic, foşti şi actuali elevi ai clubului: Lea Muszka, Virgil Suciu, Claudiu Simon, Alexandru Benko şi Emanuel Varga. A fost un concert reușit și sperăm să-i mai ajutăm pe tinerii medieșeni pasionați de muzică să urce pe scenă”, a explicat basistul Nelu Muntean. 

Reacții pozitive

În acest an, Dinamic au mai fost invitați să concerteze la Sărbătoarea Mediasului, Festivalul Berii și la Lira Corydalis (Sâmbăta de Sus), iar momentan se pregătesc pentru participarea la Sibiu Sounds Festival. „Prezența la acest festival sperăm să ne aducă un plus de vizibilitate, să ieșim din zona formațiilor locale. În Mediaș, deja suntem cunoscuți, dar vrem și ne dorim să cântăm și în alte orașe. Cu ocazia concertului de la Sâmbăta de Sus am avut ocazia să cântăm în fața a peste 500 de spectatori din toată țara, iar reacțiile au fost foarte bune”, adaugă Dan Mihai.

Componența Dinamic

• Mircea Hodârnău - chitară şi vocal 
• Mihai Dan - vocal şi clape
• Tibi Juchi - chitară şi vocal
• Iosif Zoltan - baterie şi vocal 
• Nelu Muntean - bas şi vocal


    Trimite prin e-mail