vineri, 19 iulie 2019

Publicat la 7/19/2019 03:05:00 p.m. de Anonim

Mediașul medieval


Festivalul „Mediaș Cetate Medievală. Târg de Meșteșuguri vii“ se va desfășura de vineri până duminică, în premieră la Hanul Greweln. Evenimentul organizat de Primăria Mediaș a ajuns la ediția cu numărul XV.


Alex PÎNTEA

Programul cuprinde muzică medievală, ateliere meșteșugărești, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală și spectacole cu foc. Totodată, va fi reconstituită legenda încarcerării lui Vlad Țepeș la Mediaș. Parada medievală va avea loc duminică, de la ora 17.00, pe traseul: Turnul Mariei - str. Honterus - Turnul Pietrarilor - str. Stadionului - Hanul Greweln.


Participanții vor fi întâmpinați pe Aleea Greweln de bufoni, statui levitante, personaje pe catalige, zâne și statui vii. Copiii vor fi invitați să participe la cele 20 de ateliere pregătite de către organizatori și de invitații acestora, pentru a învăța vechile arte și meșteșuguri. Astfel, se vor desfășura ateliere de pielărie, ceramică și modelaj, jocuri de societate medievale, muzică arhaică, dans, muzică de inspirație medievală, duel scenic și coregrafii cu săbii, bice și topoare tradiționale păstorești. 


Tabăra medievală

La Hanul Greweln își vor stabili anul acesta tabăra mai multe ordine cavalerești: Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Paladinii de Terra Medies, Teutonii Transilvaniei, Vulturii din Țara Călatei, Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana, Anacronism și Compania Dragonului. Atmosfera medievală va fi întreținută de formația Van din Ungaria, Truverii, Cimpoierii de Transilvania, Huniadi Cantores, Peregrinii, CORBU, Lupus Dacus, respectiv grupurile de domnițe Nosa și Zânele Silvane. Nu va lipsi nici animația stradală cu  Funny Art, Centrul Cultural „Petre Țuțea“, Calfele călătoare și Teatrul Strada din Brașov. 


Demonstrații culinare și de olărit 

Muzeul Astra din Sibiu va prezenta la Mediaș olari din patru țări europene. În contextul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, se dorește ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Demonstraţiile culinare şi de olărit se vor desfăşura vineri, începând cu ora 13.00. 


Lansare de carte

Muzeul Municipal Mediaș va găzdui, vineri după-amiază, o lansare de carte în același context al festivalului medieval. Vasile Lupașc-Sfinteș va prezenta volumul intitulat „Marea Carte a Unirii“. Lucrarea aduce în atenția publicului extraordinara aventură istorică de la prima unire a triburilor dacice până la Unirea înfăptuită de către Mihai Viteazul și mai apoi la evenimentele care au marcat nașterea națiunii române, Unirea lui Cuza și Marea Unire de la 1918. Bogat și inspirat ilustrată, cartea se adresează în primul rând copiilor, dar informația istorică o face deosebit de valoroasă pentru toate categoriile de vârstă.


Vlad Țepeș la festival

Legenda încarcerării lui Vlad Țepeș la Mediaș va fi recreată la ediția din acest an a festivalului. Domnitorul ar fi fost ţinut prizonier, în anul 1462, în Turnul Mariei din incinta bisericii evanghelice Sf. Margareta. Povestea, asupra căreia nu există nicio certitudine, va fi pusă în scenă cu ajutorul ordinelor cavalerești. „Tema principală din acest an a festivalului va fi Vlad Țepeș, vizita pe care a făcut-o în 1462 la Mediaș, una cu iz de legendă, dar în jurul acestei legende vom construi un nou spectacol. Acesta va fi sâmbătă, de la ora 17.45, la Hanul Greweln, iar duminică vom avea parada de la ora 17.00, la care Vlad Țepeș va fi prezent călare și ne va însoți“, a explicat Mihai Cotei, consultant artistic al festivalului. 


    Trimite prin e-mail