miercuri, 12 iunie 2019

Publicat la 6/12/2019 02:04:00 p.m. de Anonim

Deputatul Nicolae Neagu: Guvernarea PSD-ALDE, o guvernare a deficitelor!


După trei ani de guvernare PSD-ALDE și trei guverne susținute de majoritatea PSD-ALDE, România consemnează un istoric bilanț negativ, fiind campioana detașată a deficitelor chiar în momentul în care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, acuză deputatul liberal de Sibiu Nicolae Neagu.

"Deficitul de democrație consemnat recent prin modul de organizare a alegerilor din 26 mai 2019, când mii de români din diaspora nu au putut vota – se adaugă ca și "cireașă de pe tort" deficitelor macroeconomice: deficitului bugetar, comercial și de cont curent, care generează deficitul actual de investiții publice majore: deficitul de spitale, școli, autostrăzi. 
Creșterea economică nu se regăsește nici în sustenabilitatea macroeconomică, nici în bunăstarea românilor, căci din păcate ritmul inflației și al deprecierii leului a fost atât de mare și rapid încât a înghițit complet creșterea salariilor bugetarilor, chiar și în lipsa, încă a creșterii pensiilor. 
Execuția bugetară pe primele 4 luni indică faptul că, deficitul bugetar aproape s-a dublat față de nivelul aferent perioadei similare din 2018, de la 6 miliarde de lei la circa 11,4 miliarde de lei, fiind mult în urma țintei de creștere a veniturilor bugetare programate.
Drept urmare Guvernul Dăncilă se împrumută mult și scump pentru a plăti salariile și pensiile, cheltuielile statului, plus creditele anterioare. Nu rămân bani, decât puțini pentru investițiile publice iar investițiile mari din fonduri UE sunt blocate, sau se derulează toate încet- vezi autostrada Sibiu-Pitești. Continuând așa, deficitul bugetar ar putea ajunge la 1,8-2% din PIB la sfârșitul primului semestru, și va depăși 3% la sfârșitul anului făcând din România campioana absolută a Europei și la acest capitol. 
Deficitul comercial se adâncește tot mai mult, crescând cu 17%, la un nou nivel record de peste 15 miliarde de euro ceea ce înseamnă că producția națională pierde constant oportunități importante de acoperire a cererii interne de consum. 
Pe fondul deficitelor comerciale se agravează și deficitul de cont curent, România găsindu-se și în această privință pe contrasens în raport cu țările învecinate din Europa Centrală și de Est pentru a nu ne raporta la Germania care înregistrează excedent de cont curent. 
La aceste spirale a deficitelor bugetare, comerciale și de cont curent pe primele 4 luni, adăugăm și inflația care a depășit 4%, plus deprecierea monedei naționale și avem tabloul trist, însă real, a unei guvernări marcate de dezechilibre și volatilitate. 
Paradoxul este că toate acestea se întâmplă în plină creștere economică! Singura soluție a acestui guvern este să se împrumute, tot mai mult și mai scump împovărând din păcate România și pe români pentru mult timp, de aici încolo!
În economie, ca și în alte privințe mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Atunci când echilibrele macroeconomice se deteriorează continuu, în ciuda creșterii economice, devine evident că direcția economică este greșită", a arătat Neagu, într-o declarație politică susținută astăzi în plen. 
În concluzie, parlamentarul sibian a afirmat că România și românii merită mai multă responsabilitate, profesionalism și respect în actul de guvernare. "Este limpede pentru oricine că PSD-ALDE a eșuat în actul de guvernare. De aceea trebuie să plece din fruntea statului român! Asta ne-au spus și românii la alegerile din 26 mai 2019!", a conchis Neagu.
    Trimite prin e-mail