vineri, 19 aprilie 2019

Publicat la 4/19/2019 12:14:00 p.m. de Anonim

Pledoarie pentru lectură


Tinerii din Mediaș sunt invitați să participle la cea de-a cincea ediție a concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. 


Alex PÎNTEA

Acesta este organizat de către Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” Mediaș și a fost inițiat de către Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Participanții înscrişi vor avea de citit un număr de zece cărți, cărora le vor acorda calificative într-un carnet de lectură, iar pentru fiecare carte vor întocmi fişe de lectură. Perioada de desfășurare a Bătăliei Cărților este martie - octombrie 2019.

Competiție națională

Sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” Mediaș, în calitate de organizator, și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, în calitate de inițiator, au lansat cea de a cincea ediție a concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. „Concursul se desfășoară pe două secțiuni: 11-13 ani și 14-18 ani. Participanții înscrişi vor avea de citit zece cărți, cărora le vor da calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit şi vor întocmi fişe de lectură pentru fiecare. Scopul competiției este de promovare a literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi și a preferinţei pentru lectură în afara bibliografiei şcolare, unul dintre obiectivele urmărite fiind însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură. Este vorba despre înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, întocmirea unei fişe de lectură şi oral, în cadrul unei dezbateri”, spune Alisa Fuciu, inspector de specialitate în cadrul Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret.

Zece cărți obligatorii

Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional, înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiționată de deținerea permisului de intrare la bibliotecă, iar pentru participarea la finală de lecturarea celor zece cărți până la sfârşitul lunii septembrie. Fiecare participant va primi la înscriere lista cărților incluse în concurs, un carnet de lectură și un model de fișă de lectură. În cadrul finalei, concurenţii îşi vor susține cartea preferată, vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite, primite de la ceilalţi finalişti, iar juriul va desemna cititorii anului la ambele categorii de vârstă.
    Trimite prin e-mail