joi, 14 februarie 2019

Publicat la 2/14/2019 10:28:00 p.m. de Redacţie

Bunătăți de Mediaș



Județul Sibiu a devenit Regiune Gastronomică Europeană. Delegația Platformei Regiunilor Gastronomice Europene a poposit ieri la Mediaș.


Alex PÎNTEA
foto: Lucian DAVID

Anul 2019 este unul important pentru județul Sibiu. Din această săptămână, județul a devenit oficial Regiune Gastronomică Europeană. Doar alte opt regiuni din Europa au avut până acum privilegiul să primească această distincție. Astfel, Sibiul trebuie să facă față cu brio provocării de a aduce în prim-plan cultura gastronomică locală și de a convinge oamenii să se alăture unei inițiative care ar putea avea efecte vizibile pe termen lung.


Transfer de titlu

Marți seara, Academia Forțelor Terestre din Sibiu a găzduit ceremonia de preluare a titlului de Regiune Gastronomică Europeană de către județul Sibiu. Invitați speciali au fost Diane Dodd, președintele Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, și reprezentanții regiunilor gastronomice europene din Finlanda, Irlanda, Catalonia, Portugalia, Slovenia, Olanda și Spania. Au avut loc și animații gastronomice, respectiv sesiuni de live-cooking. Recunoașterea Sibiului ca parte din această elită europeană se datorează tradițiilor gastronomice locale foarte bine păstrate, dar și diversității influențelor culturale din zonă.


Eveniment la Mediaș

Oaspeții europeni au ajuns ieri după-amiază și la Mediaș. Municipiul de pe Târnava Mare, ca membru al Consorțiului Sibiu - RGE 2019, s-a pregătit așa cum se cuvine. Invitații au avut ocazia să afle că oamenii locului au un caracter aparte, dat de permanenta conviețuire dintre români, sași și maghiari, modelat de adaptarea continuă la viața cotidiană și tradițiile zone, dar și că Mediașul face parte din Podişul Târnavelor, zonă renumită pentru producţia podgoriilor. De altfel, tradiția vinului merge mai departe grație unor producători locali. În cadrul evenimentului au fost organizate și expoziții cu produse realizate de către fabrici care au continuat tradițiile meșteșugurești de odinioară, precum Medimpact, Emailul și Teracota. Nu a lipsit o expoziţie culinară cu degustare la care au fost prezenţi mai mulţi producători locali şi din zona de nord a județului Sibiu. Pentru toate reţetele gătite s-au folosit produse achiziţionate de la micii producători din zonă.


GHEORGHE ROMAN | primar: „Ceea ce părea acum câțiva ani un vis, un plan frumos, un proiect îndrăzneț, astăzi a devenit realitate, iar regiunea Sibiu este parte din această poveste europeană. Sunt onorat și mândru în același timp că Mediașul, ca membru cu drepturi egale în consorțiu, susține obiective mărețe pe care regiunea Sibiu și le-a propus pentru acest an, atât pentru atragerea turiștilor, dar și pentru cunoașterea și promovarea producătorilor locali, a bucătăriei tradiționale, pentru consolidarea culturii și identității culinare a întregii zone.”



    Trimite prin e-mail