vineri, 5 octombrie 2018

Publicat la 10/05/2018 06:00:00 a.m. de Anonim

Premieră în județul Sibiu: terapia cu oxigen hiperbaric


Medieșenii pot beneficia acum de terapia cu oxigen hiperbaric pentru a-și vindeca diferitele afecțiuni medicale.

Tot ceea ce trebuie să facă este să meargă la cabinetul Oxytherapy, de pe strada Țiglarilor, nr. 34, din municipiul Sibiu. Aici vor afla de la specialiștii în domeniu cum își pot revigora starea de sănătate și care sunt pașii de urmat pentru a beneficia de această terapie unică în județul Sibiu. Totodată, specialiștii cabinetului pot fi contactați și la următoarele numere de telefon: 0770.606.825 sau 0726.402364.

Indicații terapeutice

Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbarică, așa cum se mai numește, este folosită pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii și țesuturilor moi, ale aparatului circulator, ale sistemului osteoarticular și muscular, ale aparatului digestiv, precum și ale sistemului nervos periferic. Totodată, terapia ajută și la buna funcționare a aparatului respirator, ale aparatului renal, ale sistemului nervos central și a celui ORL. Totodată, terapia cu oxigen este un adjuvant la tratamentul cancerului, în terapia durerii, precum și în tratarea dependențelor, cum ar fi cele legate de alcool și droguri. Practic, terapia cu oxigen hiperbaric vă ajută să înlăturați aproape toate afecțiunile de care suferă corpul uman. Dacă, în mod normal, prezența oxigenului este de 21 la sută în aer, terapia cu oxigen hiperbaric  furnizează prin intermediul aparatului oxigen în proporție de 97-98 la sută. Totodată, aparatul redă o presiune de 2 bari, față de 1,7 bari, cât este standarul obișnuit.

Metodă occidentală

Cu toate că nu este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, tratamentul cu oxigen hiperbaric este disponibil în orașele Sibiu, Tg. Mureș, Ploiești, Constanța și București. În schimb, în Europa de Vest și în Statele Unite ale Americii, terapia este utilizată la scară largă.
„Tratamentul hiperbaric este o terapie care începe să fie tot mai des folosită și România, cum este cazul județului Sibiu. Zilnic, avem persoane care vin la noi pentru a-și trata diferitele afecțiuni de care suferă. Vin din tot județul, nu numai din municipiul Sibiu. Îi așteptăm pe cei interesați să ne treacă pragul cabinetului și să-i informăm despre beneficiile acestei terapii. Terapia cu oxigen baric este foarte populară în Statele Unite și Europa“, ne-a declarat Eugen Benchea, administratorul cabinetului Oxytherapy Sibiu, unitatea medicală care a adus această terapie în premieră în județul Sibiu. Cabinetul de la Sibiu funcționează de mai bine de 10 luni.

Efectele terapiei

Tratamentul cu oxigen hiperbaric se poate face în ședințe ce durează o oră, o oră și jumătate sau chiar trei ore, în funcție de adaptarea corpului uman. În medie, este nevoie de 20 de ședințe, în condițiile în care o ședință costă 150 de lei, iar o ședință este bonus din partea cabinetului. 
Efectele terapiei sunt foarte benefice pentru corpul uman. Astfel, o fractură se vindecă de cinci ori mai repede după un tratament în camera hiperbarică, iar o arsură, de trei ori mai repede decât prin tratamentele convenționale. O persoană cu diabet zaharat ar putea avea nevoie de 20 - 40 de sesiuni pentru vindecarea rănii. Arsurile necesită 20 de ședințe, iar sportivii își pot îmbunătății performanțele în 3 - 8 ședințe. Terapia cu oxigen hiperbaric presupune minim șase ședințe în afecțiunile de o gravitate mică și până la 40 de ședințe în cazul necrozei de cap femural. Efectele bactericide ale oxigenului, chiar și la presiune normală, asupra bacteriilor anaerobe sunt binecunoscute în medicină, însă mai puțin cunoscut este faptul că oxigenul de la o anumită presiune parțială are un efect toxic asupra oricărei bacterii, atât anaerobe, cât și aerobe. În cazul arsurilor termice, tratamentul hiperbaric trebuie instituit în cel mai scurt timp. Alte recomandări ale terapiei cu oxigen hiperbaric sunt: septicemii și stări septice, otită malignă, sinuzite cronice recidivante, osteomielită, fasceită necrozantă, necroză osoasă aseptică, opăriri, degerături, fracturi, hipoacuzie acută, acufene, migrene, vertij, abces intracranian, edem cerebral și sângerări masive, accident vascular cerebral acut, pareză de nerv facial, scleroză în plăci, colită ulceroasă, sclerodermie, pareze și plegii spastice. Studiile recente au demonstrat că mărirea aportului de oxigen în țesuturile nervoase afectate poate duce la reactivarea celulelor nervoase non-funcționale. Oxigenarea adecvată a creierului permite o îmbunătățire a nivelului de achiziții, a memoriei. Mai recent, tratamentul a fost promovat ca o terapie alternativă pentru diferite stadii ale bolii Alzheimer, paralizie cerebrală, tulburare de stres post-traumatic și infertilitate.

Atenție!

Contraindicații: claustrofobia, pneumotoraxul, bronhopneumopatia obstructivă, disfuncția trompei lui Eustachio, febră, stimulatoare cardiace, infecții respiratorii, iar pentru copii sunt necesare indicații speciale. Tratamentul cu oxigen hiperbaric nu este recomandat persoanele care iau medicamente pentru reducerea oxigenului.
    Trimite prin e-mail