marți, 24 iulie 2018

Publicat la 7/24/2018 12:46:00 p.m. de Anonim

ARTmania 2018 - un regal rock în inima Sibiului

foto: Rareș Helici
Doar câteva zile ne despart de ediția 2018 a Festivalului ARTmania, o ediție care se anunță electrizantă, ținând cont de numele „grele” pe care organizatorii le vor aduce pe scena din inima Sibiului.


Steven Wilson, Arcane Roots, Leprous, HAKEN, Mogwai, Rome, Zeal&Ardor sau Distorted Harmony, sunt doar câțiva dintre artiștii care vor scrie istoria ediției din  acest an a celui mai longeviv festival rock din România. 

Gabriela OLTEAN

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film. Acest spațiu comun de întâlnire al artiștilor și publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piață și de cetatea medievală, creează spațiul de poveste și magia care reprezintă, în esență, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din România și una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiție de pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneț și al unui ambient special: Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Estul Europei. 

Pentru prima oară în Transilvania

În acest context, ediția din acest an a festivalului propune o serie de premiere, care de care mai interesante pentru publicul iubitor de muzică de calitate. Steven Wilson, adus în premieră în România de ARTmania Festival, nu mai are nevoie de prezentări. Fondator al binecunoscutei trupe „Porcupine Tree” și a altor proiecte de succes, artistul englez este unul dintre cele mai cunoscute şi prolifice nume ale scenei muzicale internaţionale – un adevărat icon care, de aproape jumătate de secol, îşi lasă, prin creaţiile sale, amprenta asupra unor genuri variate, precum progresiv, psihedelic şi nu numai.
Demn de consemnat este faptul că, pentru prima oară în Transilvania se vor afla și scoțienii de la Mogwai, care vin în România pentru a prezenta cel mai recent album, „Every Country`s Sun”, descris de publicația The Guardian ca fiind „o muzică perfectă pentru a naviga prin haosul etern al vieții”, care se adresează unui public cultivat, meloman, dornic de a experimenta sunete și trăiri noi într-un concert live de cea mai bună calitate. Mogwai se numără printre puținii supraviețuitori de succes ai scenelor post-rock din Glasgow din care s-au remarcat în anii  `90 și care se află, în acest moment, în mijlocul unei cariere strălucitoare care cuprinde nouă albume de studio și nenumărate turnee în jurul lumii.

Deschizători de drumuri

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența edițiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Nightwish, Serj Tankian și Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Program de avangardă

În aceeași perioadă cu ARTmania Festival, la Sibiu va avea loc și East European Music Conference (26 – 28 iulie), cea mai importantă conferință dedicată industriei muzicale din România. După o primă ediție în care peste 400 de persoane – participanți și invitați – din mediul cultural românesc și european au schimbat idei și au împărtășit concluzii, cea de-a doua ediție continuă inovația pe piața românească a evenimentelor de profil cu încă un program de avangardă: Romanian Music Export. Astfel, primul program românesc din zona antreprenorială care își asumă zona de promovare și de export muzical la nivel european, va fi gata de start odată cu ediția a doua EEMC și va fi deschis pentru participanții și invitații la conferință. Biletele sunt disponibile pe www.eemusic.ro.
    Trimite prin e-mail