luni, 19 martie 2018

Publicat la 3/19/2018 10:55:00 a.m. de Anonim

Întâlnire de lucru


Complexul de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile de la Mediaș va deveni funcțional din această toamnă. 

Acesta este rezultatul Proiectului „Activ vs. pasiv”, derulat de către Asociația Phoenix Speranța în parteneriat cu Primăria Mediaș și Habitat for Humanity România. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 1,09 milioane euro din partea Fundației Velux din Danemarca. În cadrul acestuia se construiește o structură de economie socială la fosta unitate militară de aviaţie, dar și un bloc de locuințe sociale pe strada Gravorilor.

Alex PÎNTEA

Săptămâna trecută, a avut loc o întâlnire la sediul Asociației Phoenix Speranța, al cărei scop a fost discutarea funcționării viitoare a Complexului de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile de la Mediaș. Obiectivul acestuia este acela de a da șanse la o viață normală, independentă pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă, etnie sau dizabilitate. „Am invitat conducerea Primăriei Mediaș, în primul rând, pentru a arăta ce facem la Centrul Speranța, iar în al doilea rând, pentru a discuta despre funcționalitatea viitoare a complexeului de servicii, care constituie de fapt tema proiectului finanțat de Fundația Velux din Danemarca. În opinia noastră, funcționalitatea viitorului centru, care trebuie să intre în vigoare 100% din luna septembrie, se poate asigura în special prin parteneriat public-privat. Prin asta înțeleg în special un cumul de funcții, Direcția de Asistență Socială, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, Asociația Phoenix Speranța, astfel încât o temă căreia cu toții ne adresăm și anume integrarea tinerilor vulnerabili, expuși riscului excluderii sau marginalizării, să fie un proces de succes, real, eficient“, a explicat Maria Stănescu, manager de proiect şi directorul Asociaţiei Phoenix-Speranța.

Activităţi cheie

În cadrul acestui proiect există mai multe activităţi cheie. Astfel, modulul de intervenţie cuprinde evaluarea capacităţii de muncă şi/sau nevoii de instruire, consilierea pe teme circumstanțiale, medierea unui loc de muncă adecvat, în unitatea protejată, în structura de economie socială sau pe piața deschisă a muncii, dar şi instruirea pentru o viață independentă care presupune păstrarea locului de munca și locuirea autonomă. Pentru ca acest proiect să poată funcţiona în bune condiţii, a fost nevoie de construirea a două entităţi. Prima dintre ele este o structură de economie socială în zona fostei şcoli de aviaţie din Mediaş, iar cea de-a doua, un bloc de locuințe sociale cu scop de instruire în vederea atingerii scopului final: viața independentă, cu loc de muncă plus locuință și fără ajutor social.

Grup ţintă

Grupul ţintă al acestui proiect este format din 200 de tineri care se află în baza de date a Direcţiei de Asistență Socială Mediaş. Dintre aceştia, la finalul proiectului, aproximativ jumătate vor putea avea un trai independent. „Numărul de tineri vulnerabili reintegrați, principalul indicator de performanță al proiectului, relevă convingerea noastră că fiecare om se cuvine să fie ajutat în așa fel încât să-și ia, fie și parțial, viața în propria răspundere. Fiecare trebuie stimulat să-și dorească să fie un membru activ în comunitate, având  dreptul să primească sprijin, dar și obligația de a oferi ceea ce poate societății. Ecuaţia individ-societate este una a participării ambilor termeni. Asociația Phoenix Speranța a obținut finanțarea de la Fundația Velux, care oferă, odată cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate socială europeană, îndreptată spre zonele în care dezechilibre de tot felul afectează marile valori ale umanității: democrația, libertatea și chiar cuceririle civilizației”, mai spune Stănescu.
    Trimite prin e-mail