joi, 25 ianuarie 2018

Publicat la 1/25/2018 08:43:00 p.m. de Anonim

Mica Unire, marcată la Mediaș

Municipalitatea a organizat mai multe manifestări dedicate Unirii Principatelor Române.



Autor: Alex PÎNTEA

În săptămâna 22 - 26 ianuarie, Primăria municipiului Mediaș a pregătit o serie de evenimente dedicate importantului moment istoric care a avut loc la 24 ianuarie 1859. Acestea s-au desfășurat atât la sediul municipalității, cât și la instituțiile de cultură din municipiu.

Masă rotundă 

Luni seara, manifestările au debutat cu o masă rotundă dedicată Unirii Principatelor Române. Dezbarerea, desfășurată în sala de ședințe „Daniel Thellmann”, a avut ca temă „Unirea de la 24 ianuarie 1859“. Invitați au fost istorici și oameni de cultură din Mediaș, Sibiu și Turda. Este vorba de Alexandru Hudițeanu, Alexandru Bucur, Dionisie Turcu, Delia Voina, Răzvan Mihai Neagu, Vasile Mărculeț, Helmuth Knall, Mihai Chiriac, Ion Mihai Ionescu, Dan Ramf și Viorel Ștefu.

Eveniment cultural

Muzeul Municipal Mediaș a marcat împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, printr-o activitate intitulată „Mica Unire și rolul ei în istoria României”. Aceasta a fost organizată marți, în colaborare cu Grădinița „Bucuria Copiilor”. Au participat grupele mari ale unității de învățământ, sub îndrumarea învățătoarelor Victoria Ciulea, Silvia Bozdog, Amalia Gâdea și Anca Mozeș, coordonate de către directorul Izabella Peter. În cadrul acestei manifestări, au avut loc o serie de prezentări sub forma unor lecții deschise, susținute pe înțelesul celor mici, cu referire la evenimentele istorice care au stat la baza formării statului național unitar român.
Expoziție de carte tematică 

Până pe 31 ianuarie, la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth” poate fi vizitată expoziţia de carte „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Expoziția, organizată atât la secția copii, cât și adulți, este dedicată Unirii Principatelor Române, cu diferiţi scriitori, personalităţi şi istorici români care au marcat acest eveniment politic şi cultural, atât în literatură, cât şi în istorie.
    Trimite prin e-mail