În judeţul Sibiu este nevoie de câteva sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri, ca urmare a valului de pensionări din ultimul an, susţin şefii inspectoratelor judeţene de Poliţie, Jandarmi şi ISU. Ministerul de Interne a renunțat la condițiile stricte de admitere și îi tentează pe tineri cu lefuri mari.
Autor: Aurelian LUNGU
„În ultimii doi ani s-au pensionat 160 de poliţişti şi în momentul de faţă avem nevoie să angajăm 140. Acum ca şi procent, la 80% este încadrarea. Problema s-a acutizat în ultimul an din cauza valului de pensionări”, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Tiberiu Ivancea.
Deficit mare
Şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu are nevoie să angajeze peste 100 de pompieri. „Avem un deficit foarte, foarte mare. La ISU Sibiu suntem la 79 de procente încadrare”, a precizat şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu, Cosmin Balcu.
Jandarmeria Sibiu mai are nevoie şi ea de ofiţeri, subofiţeri, dar mai ales de maiştri militari. „Avem un grad de ocupare de 89 la sută. Avem un deficit de 18% ofiţeri, 33% la maiştri militari şi aproape 11% la subofiţeri. Am avut 21 de pensionări. Activitatea este afectată prin acumularea de ore suplimentare de către personal. Suntem în imposibilitatea de a acorda libere pentru orele suplimentare efectuate”, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, Costel Dogaru.
În acest moment, inspectoratele județene de poliţie, jandarmi şi pompieri nu le pot da angajaţilor toate orele libere de care ar trebui să beneficieze.
Campanie de recrutare
Cei trei şefi de inspectorate din Sibiu speră să îşi poată angaja oameni în urma campaniei de recrutare pentru şcolile de subofiţeri din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pentru anul 2018, vor fi scoase la concurs 1.600 de locuri pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră.
Admitere mai ușoară
Reprezentanții ministerului au anunțat că se vor schimba baremele de admitere atât la Academia de Poliție, cât și la școlile de subofițeri. Candidații vor fi selectați pe baza examenului medical, acesta fiind obligatoriu și eliminatoriu. Dacă până acum se ținea cont de înălțime (fetele trebuiau să aibă cel puțin 1,65 m, iar băieții - 1,70 m), se va renunța la această condiție. Oficialii ministerului susțin însă că pentru a trece probele fizice este, oricum, nevoie de o anumită înălțime. Vor fi 11 probe fizice, timpul necesar minim pentru a le trece fiind de 2 minute și 25 secunde. Este declarat „promovat“ candidatul care îndeplineşte baremul minim. Pentru evaluarea performanței fizice a candidaţilor, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări, repetări sau contestaţii. Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea baremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat“. Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon. Potrivit proiectului de ordin, a fost conceput un traseu aplicativ, care se va desfășura în sală: „vor fi testate calitățile motrice de bază (viteză, îndemânare, rezistență și forță) ale persoanelor care intenționează să dobândească statutul de cadru militar“. Traseul practic-aplicativ conține și obstacole care trebuie parcurse într-o anumită ordine. Nerespectarea ordinii duce la o penalizare de trei secunde.
Cât câștigă un debutant
Potrivit celor trei comandanţi, un absolvent încadrat la poliţie, jandarmerie sau ISU poate câştiga un salariu de peste 2.500 de lei net, la care se adaugă decontarea transportului şi indemnizaţie de chirie.