vineri, 22 septembrie 2017

Publicat la 9/22/2017 09:38:00 a.m. de Anonim

Primarul din Copșa Mică, pelerin pentru apă | VIDEO


Primarul orașului Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache, a plecat în pelerinaj, pe jos, către București, pentru a atrage atenția asupra autorităților centrale asupra problemei apei din comunitatea sa. 




Mihalache a plecat din Copșa Mică în 18 septembrie și este decis să ajungă în București în 29 septembrie, iar în primele zile din octombrie să prezinte problemele orașului președintelui, primului ministru și ministrului Mediului. „Este posibil să avem cea mai scumpă apă nepotabilă din România“, susține Mihalache.



„Am fost de multe ori în Capitală pentru a încerca să rezolv problema Apei. Mii de kilometri degeaba, pentru că guvernele noastre n-au înțeles cât de importantă este apa potabilă în secolul XXI, mai ales când trăim într-o comunitate europeană. Oricine poate înțelege dacă e ceva imposibil, dar nu este. Este frustrant să trăiești cu senzația că guvernele și structurile sale depun eforturi tocmai pentru a împiedica normalul. De  aceea,  acum voi face din nou  acest drum, dar nu cu mașina sau cu trenul, ci pe jos, într-un  pelerinaj pentru ca autoritățile să ne permită să avem o viață normală”, și-a motivat decizia edilul din Copșa Mică.


Zeci de kilometri pe zi

În dimineața zilei de 18 septembrie, primarul din Copșa Mică s-a așternut la drum. Un drum organizat pe mai multe etape, în mai multe zile, după un program stabilit cu rigoare. Pentru că nu-i puțin lucru să te aventurezi la pas, pe un traseu de peste 320 de kilometri. Un scurt „selfie“ la marginea orașului și aventura spre capitala țării a început. Prima țintă, Sibiul, adică 46 de kilometri de parcurs în prima zi. Floare la ureche pentru un maratonist încercat, dar o mare provocare pentru o persoană obișnuită cu munca la birou. Încă de la bun început, pentru a scoate în evidență problema apei din localitatea sa, edilul a precizat că se va opri preț de câteva minute în primăriile de pe traseu, pentru a cere, în mod simbolic, un pahar cu apă. Așa s-a și întâmplat, în Axente Sever, Șeica Mare, Slimnic, Șura Mare, iar după ceva mai bine de șapte ore, Mihalache s-a fotografiat la intrarea în Sibiu. Urmează alte zile, în care cea mai lejeră distanță de străbătut este de 20 de kilometri, dar și etape cu 45 sau 56 de kilometri de parcurs.


Conferință la Sibiu

Marți dimineața, edilul din Copșa Mică a fost primit la Prefectură, a rostit o rugăciune la Catedrala Mitropolitană, a ajuns și în biroul viceprimarului din Sibiu, Răzvan Pop, și mai apoi la Consiliul Județean, pentru o întâlnire cu presa în compania tăcută a colegului de partid Marcel Luca, vicepreședintele Consiliul Județean. „Nu cred că se vor întâmpla minuni. Nu cred că Ministerul Mediului va face o comisie, pentru că asta ar fi soluția, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Mediului și să ne întrebe: «de câți bani aveți nevoie? Poftim banii, faceți!» În cel mai rău caz vom primi o nouă amânare… pentru a continua lucrarea și a primi bani e nevoie de licitații. Așa o să pierdem și trenul fondurilor europene, cum am pierdut POS Mediu”, a spus edilul, care precizat că e la mâna Guvernului să se implice și cu o alocare de 500.000 de euro să ajute Copșa Mică să facă o tratare mai bună a apei care ajunge în casele locuitorilor.



Acesta a mai amintit că administrația din Copșa Mică a făcut o serie de eforturi pentru a ține în picioare sistemul de apă al orașului, cu toate problemele lui. După întâlnirea cu presa, edilul din Copșa Mică și-a continuat pelerinajul, însoțit până la ieșirea din oraș de viceprimarul Pop, iar următoarea etapă a însemnat parcurgerea distanței Sibiu-Tălmaciu. Urmează, pas cu pas, Boița, Câineni, Pitești, Găești și așa mai departe, până la București.

Un scurt istoric

Pelerinajul spre autoritățile centrale din București vine ca urmare a unei situații disperate, în care se găsește comunitatea din Copșa Mică, iar povestea nu este una de azi, de ieri. Cu 11 ani în urmă, în contextul în care România își dorea aderarea la UE, Copșa Mică și Zlatna au fost ofertate cu proiecte de infrastructură, pentru ca în agenda guvernamentală să fie bifat capitolul acțiunilor de mediu. Investiția, derulată de Ministerul Mediului, care trebuiau să aducă apă potabilă la robinetele copșenilor, a mers până în 2009, când a fost stopată finanțarea. Au urmat demersuri, cereri și petiții, iar în cele din urmă, firmele care au lucrat și nu și-au luat banii au chemat în judecată Primăria Copșa Mică și au câștigat penalități de întârziere pentru facturi neachitate la timp. Orașul Copșa Mică s-a judecat, la rândul lui, cu Ministerul Mediului, cel care a generat penalitățile, dar a pierdut. Orașul Copșa Mică este obligat la plata a 700.000 lei penalități și asta, fără a avea rezolvată chestiunea apei în localitate.



În momentul acesta, orașul Copșa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparține tot Ministerului, iar prețul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi. Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureș) dorește să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru niște servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreținut și sursa de apă nu este în zona de protecție. Pentru aceste pretenții absurde ne judecăm în instanța. Încercăm imposibilul, cum ar fi să trecem apa de proastă calitate printr-o stație improprie, pe care am moștenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraș și o folosim. Evident că, pentru că nu avem stație și de epurare tot același minister, prin același administrator ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Ca totul să fie perfect pentru autorități, e posibil să pierdem în instanță cu ABA Mureș! Și să avem și cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul și… cumpărăm cea mai scumpă apă!”, a explicat, într-un comunicat de presă, primarul Daniel Tudor Mihalache.

DANIEL TUDOR MIHALACHE | primar Copșa Mică: „Prin acest marș doresc sa atrag atenția guvernelor și instituțiilor să respecte legile și angajamentele, judecătorilor să fie responsabili și președintelui să garanteze că sistemele acestea funcționează normal și logic, nu aberant.”

Susținere pe Facebook

Evenimentele de pe traseu pot fi urmărite pe pagina de Facebook „El Camino – Pelerinajul de Bucharest“. Iată câteva dintre reacțiile vizitatorilor paginii:

  • „Felicitări, Dudu, pentru demnitatea și dăruirea cu care faci lucrurile mai bune pentru comunitatea pe care o reprezinți. În urma acestui pelerinaj, sunt sigură că și mai mulți oameni vor înțelege că adevărata putere e în noi… Îți dorim drum bun!“ (Alina Elena)
  • „Felicitări și mult succes! Probabil va trebui să ne încolonăm cu toții în marș spre București ca să realizeze guvernanții și parlamentarii că existăm și ei trebuie să lucreze în interesul nostru.“ (Gabriela Stegeran)
  • „Sunteți un primar hotărât. Felicitări și succes în ce v-ați propus“ (Maria Popa Porav)
  • „Cuvintele nu își mai au rostul. Primarul nostru este un om pentru oameni, asta o vedem toți încă o dată. Multă sănătate și putere să ajungă acolo unde și-a propus.“ (Marcela Mărgineanu)
  • „Orice demers pentru «aurul» numit APĂ este mai mult decât binevenit. Cauza fiind nobilă, sacrificiul nu poate fi altfel.“ (Ana Ivan)
  • „Respect!!! Mult succes și drumuri bune!!!“ (Alina Diana Bucea)
  • „Credință, sacrificiu și dăruire. Mult succes în această luptă pentru Copșa Mică!“ (Cosmin Mărginean)
    Trimite prin e-mail